Voorbeschouwing seizoen ‘17/’18 S.C. Stiens 1,

Zaterdag 23 september is de aftrap van weer een nieuwsgierig seizoen voor S.C. Stiens 1. Vorig seizoen was het ons debuut in de 2e klasse. Een spannend en leerzaam seizoen. Directe handhaving werd pas in de laatste wedstrijd veilig gesteld en daarmee was de doelstelling van trainer Rudi van der Burg met zijn staf en spelers en TC gehaald. Het is nu weer een nieuwsgierig seizoen. Hebben we geleerd van vorig seizoen? Wie vormen de selectie? Laten de overgekomen A-junioren zich gelden? Zijn we individueel sterker geworden? Is de teamspirit weer zo sterk? De bekerwedstrijden zijn veredelde oefenwedstrijden, maar gaven wel vertrouwen. Wat is dat waard?

Spelers, trainers en staf hebben er zin in en trappen dus zaterdag 23 september om 14.30 uur af tegen SC Veenwouden. Een tegenstander die vorig jaar tot aan de winterstop terecht en onverslaanbaar bovenaan stond. In Veenwouden kreeg S.C. Stiens met 6 – 1 een flink pak slaag. Na de winterstop was het gedaan met de pret bij de ploeg van Riemer Kooistra in. Er werd nauwelijks meer gewonnen en in de thuiswedstrijd bleven de 3 punten terecht in Stiens. SC Veenwouden heeft in de zomer afscheid genomen van enkele sterkhouders. De kracht van dit team is daarom lastig in te schatten, maar we kunnen erop rekenen dat Riemer er weer staat met een team.

SC Veenwouden is een bekende tegenstander. Dat geldt in minder mate voor de nieuwkomers in de 2e klasse. Leeuwarden Zwaluwen en BCV zijn natuurlijk bekend van naam. De 1e klas was jarenlang het podium voor deze teams. Ongetwijfeld zal het de ambitie zijn om weer snel terug te keren, maar of dat zomaar even gaat lukken is nog maar de vraag. Net als vorig seizoen wordt de 2e klasse gekwalificeerd als een competitie met gerenommeerde namen en ambitie. Leeuwarden Zwaluwen en BCV spelen naar verwachting heus in het linkerrijtje, maar cadeau krijgen ze niets. Leuk is de terugkeer voor 90 minuten op It Gryn van Selwin de Vries. Hij speelt dan in het shirt van Leeuwarden Zwaluwen.

Andere nieuwkomers zijn De Griffioen uit Oosterwolde. Deze tegenstander is het meest onbekend voor ons. ONT uit Opende is ook overgekomen vanuit de 3e klasse. Deze vereniging speelde jaren op 2e klas nivo en keerde na 1 jaar alweer terug op het voor hen bekende nivo. Trainer Ulke Damstra zorgde hiervoor. Hij is voor velen in Stiens een oude bekende. Heel vroeger was hij bij ons trainer en met regelmaat wordt door de oudere garde herinneringen opgehaald aan die periode. Leuk om Ulke weer eens de hand te kunnen schudden en dat hij ons mag feliciteren.. SV Marum is de laatste promovendus. In het seizoen ‘15’/’16 waren ze in de competitie 2 keer sterker, maar in de nacompetitie gaf S.C. Stiens hun het nakijken. Een prachtige overwinning gaf ons het vertrouwen in een goede afloop van de nacompetitie naar de 2e klas.

Wykels Hallum is ook gepromoveerd en die komen we al in de 2e speelronde tegen. De twee duels staan garant voor spektakel. Onderlinge krachtsverschil of verschil in de stand van de competitie tellen in dit soort duels niet, want andere zaken zijn dan van belang. Het basisteam van Wykels Hallum doet voor niemand onder en zeker tegen S.C. Stiens staan ze er. Als er blessures en schorsingen zijn, zal de breedte van de selectie doorslaggevend zijn, maar reken er op dat ze voor verrassingen gaan zorgen.

Dan treffen we dit jaar ook weer Hardegarijp, Broekster Boys, Fc Grootegast, VVI en CVVO en Joure. Allemaal sterke tegenstanders. Als we stappen hebben gemaakt gaan we tegen deze ploegen zeker meer punten pakken dan vorig seizoen. Al zal Hardegarijp er alles aan doen om de 2 nederlagen van vorig seizoen recht te zetten.

Een mooie competitie waarop voorhand geen uitgesproken favorieten zijn. Broekster Boys zal zich willen revancheren voor een matig ‘16/’17. Hardegarijp heeft kwaliteit ingeleverd, maar zal ook weer mee willen doen in de top. Dat geldt ook voor Joure, BCV en Leeuwarden Zwaluwen. Gepromoveerde teams hebben het vaak lastig in het debuutjaar en ook VVI zal het naar verwachting niet gemakkelijk krijgen. Voor de rest is het koffiedik kijken en kunnen we alleen maar uitgaan van onszelf. Hoe staan wij er eigenlijk voor?

Ten opzichte van vorig jaar zijn er mutaties. Erik Westra, Hilbrand Klijnstra en Harry Dijkstra hebben besloten in andere teams bij S.C. Stiens te gaan spelen. Pieter Elgersma is teruggekeerd van DTD en ook Wilco Bergsma is weer speler in plaats van 2e leider. Beide spelers hebben zich in de bekerwedstrijden al nadrukkelijk laten gelden en zijn zeer gewenste aanwinsten in de selectie. De A- en B selectie is dit jaar met maar liefst 6 overgekomen A-junioren versterkt: deaanvaller Arjen Dotinga, Edser Rijpstra, Martin Hoekstra, de verdediger Arjen Dotinga, Maarten Klijnsma en Danny de Jong. Prachtige doorstroming vanuit onze succesvolle jeugdafdeling. Alle A-junioren zijn zeer gedreven en ambitieus. Enkele hebben al hun debuut gemaakt. Dit jaar zal het voornamelijk leren en wennen zijn aan het seniorenvoetbal en wat daar allemaal bij komt kijken. Talentvol zijn ze en dan kan het zomaar zijn dat we hun namen tegen gaan komen in de spelerselectie.

Keeper Robin van der Meer hoopt een seizoen vol blessures achter zich te laten en gaat de concurrentie aan met Willem Rauwerda. Willem heeft een uitstekend seizoen achter de rug en het zal voor Robin niet gemakkelijk worden. In de verdediging komen we vast weer de namen tegen van Stefan Oost, Jordy Weykamp, Doeke van der Ploeg, Ewout Bergsma. Vorig jaar was het voor hun voornamelijk op de tenen lopen en de tegengoals vielen met name uit standaardsituaties. Dat zal dit jaar anders moeten, maar we zijn dan ook weer een jaar verder en krijgen de ervaren speler Pieter Elgersma erbij.

Op het middenveld ook weer de namen van Wilco de Haan, Huub Klijnsma, Gerrit Winkel. Wilco de Haan eindigde het vorige seizoen met een vervelende blessure. Deze heeft hij meegenomen naar de voorbereiding. Het gaat nu gelukkig weer veel beter, maar haastige spoed is zelden goed. Daarom heeft Wilco ook nog niet gespeeld. Hij hoopt op korte termijn weer de man op het middenveld te zijn, maar zover is het nog niet. Almer Hietkamp was vorig seizoen de enige zekerheid in de aanval. Zijn compaan Jorrit Bergsma gaf toen niet thuis, maar het is goed te zien dat hij veel fitter is dan de afgelopen jaren. Een afgetrainde en geïnspireerde Jorrit is voor iedere tegenstander een probleem. Dan hebben we nog de namen van Peter Jansen Klomp, Sander Kars en Gerbradn Sinnema. Zij kunnen op meerdere posities spelen. Dat geeft Rudi van der Burg natuurlijk veel mogelijkheden voor verschillend speelstijlen.

Zoals gezegd: gaan we een nieuwsgierig seizoen tegemoet. De verwachting is dat we ons sneller er gemakkelijker dan vorig jaar gaan handhaven.. Als we zo spelen als in de bekerwedstrijden, de A-junioren doorbreken en we in een flow komen kan het zomaar zijn dat we een leuke rol opeisen in de competitie. Daarvoor zijn we brutaal genoeg en is het team een echt team. We wensen iedereen een sportief succesvol seizoen toe.

Categorieën: