Wilskrachtig S.C. Stiens 1 maakt zich op voor de finale na winst op sv Marum 1

In de competitie maakte sv Marum 1 een zeer sterke indruk en daarom werd deze tegenstander gerespecteerd, maar niet gevreesd. Hun wedstrijd tegen DWP werd door de TC van S.C. Stiens goed geanalyseerd en het strijdplan van Riemer Kooistra klopte deze middag als de spreekwoordelijke bus. Een knappe 1 – 2 overwinning zorgt ervoor dat wij a.s. zaterdag 4 juni in Stiens spelen tegen Heerenveense Boys. Bij winst promoveert S.C. Stiens naar de 2e klas.

Sv Marum beschikt over een goed voetballende ploeg. Opmerkelijk is dan dat ze veel de lange bal hanteren. Een lange bal die overigens nagenoeg wel altijd perfect wordt gegeven én aangenomen waardoor er altijd dreiging is. S.C. Stiens wist dit natuurlijk en is ook een ploeg die goed in de diepte kan spelen. In Marum werd het dus voor met name onze voorhoede een zware wedstrijd. In de openingsfase is het sv Marum die probeert de wedstrijd onder controle te krijgen. Twee corners mogen worden genomen, maar kopkracht heeft sv Marum niet en als S.C. Stiens even later van zich afbijt, omdat natuurlijk Almer Hietkamp hun verdediging aan het twijfelen brengt en de bal in het doel probeert te lobben, weten ze in Marum dat S.C. Stiens vandaag geen gemakkelijk potje gaat worden. Sterker nog, na 10 minuten spelen staat er een hele mooie 0 – 1 op het scorebord. Jorrit Bergsma mocht na een handsbal een strafschop nemen. Jorrit die nog niet in zijn beste vorm is schiet de bal goed genoeg in zet zijn ploeg op voorsprong.

Een heerlijk begin op het benauwde sportpark in Marum. Marum wil natuurlijk net als in Stiens de achterstand snel gelijk trekken en gaat op zoek naar hun buitenspelers. Linksback Erik Westra had vandaag de lastige taak om Tom Boezerooij aan banden te leggen. Dat lukt hem heel knap en dat is zeker een compliment waard. Toch weet deze snellere rechterspits van sv Marum er zo nu en dan doorheen te komen. Waarom Marum kiest voor de lange bal op hem en maar weinig in één twee situaties probeert te komen is een vraag waard aan trainer Marcel Poll. De lange bal ziet iedereen wel aankomen en bij één twee situaties kan zijn snelheid ook prima worden benut. Maar zoals gezegd kwam Tom Boezerooij er zo nu en dan toch knap langs. Keeper Willem Tino Rauwerda was vandaag wederom één van de uitblinkers aan kant van S.C. Stiens en redde voor rust enkele keren heel goed op diagonale schoten van Boezerooij en de zijnen. Eveneens redde hij knap door een scherpe voorzet over de lat te tikken.

Het beeld van de wedstrijd was dat S.C.Stiens Marum wat aan de bal liet en zelf met snelle uitvallen voor gevaar zorgde. Daarmee niet gezegd dat S.C. Stiens volledig op de counter speelde. Er waren zeker fase waarin S.C. Stiens druk creëerde op keeper Mechel van Veen. Gelukkig kon Ewoud in de warming up besluiten dat hij toch spelen. Op rechtshalf speelde hij zeer attent en was in de aanval voor sv Marum soms niet te houden. Na een half uur spelen zette hij goed door op rechts en gaf hoge bal voor op Almer. De bal was iets te ver, maar met een omhaal weet Almer de bal toch weer voor te zetten en heeft sv Marum geluk dat er geen speler van S.C. Stiens voor de goal staat. De afvallende bal wordt door Peter Jansen Klomp hard op goal geschoten, maar miste helaas zuiverheid. In de slotminuut van de eerste helft speelt Peter goed in op Jorrit. Een snelle balbehandeling had kunnen leiden tot zijn bekende harde schoten, maar helaas voor S.C. Stiens kwam dat schot niet.

Rust 0 – 1 voor S.C. Stiens!

Na de rust was het wachten op een feller sv Marum, maar ze kwamen niet door het hechte blok van Doeke van der Ploeg en Jordy Weykamp. Door sterk te verdedigen, altijd mee te springen bij corners en balbezit te houden was het S.C. Stiens wat meer en meer controle kreeg. Bij sommige supporters kwam de gedachte al dat sv Marum nog wel 90 minuten kon spelen, maar dat ze dan nog niet zouden scoren. Kort na rust was het Jorrit die voor gevaar kon zorgen. Hij zag de keeper ver voor zijn goal staan en normaal gesproken schiet hij dan altijd. Nu was er twijfel en deze twijfel zorgde ervoor dat het een slap schotje werd. Na tien minuten in de 2e helft kreeg Ewoud Bergsma de gele kaart getoond en is hij er helaas voor hem en ons niet bij op 4 juni. De vrije trap weer door Noël Kailola genomen, maar zonder gevaar. Het geloof in winst groeide en gaf Almer en Jorrit de boost om op nagenoeg alle ballen te lopen. De verdediging van sv Marum toonde dan meteen hun zwakkere plek. Op links was het prachtig om te zien hoe de sterk spelende Sander Kars en Almer de rust en ruimte benutten om S.C. Stiens door de 2e helft te loodsen en ook Peter toonde zijn ervaring door soms even het tempo eruit te halen.

Sv Marum moest wel meer en meer ruimte weggeven en de inmiddels voor Ewoud ingevallen Harrie Dijkstra benutte deze ruimte op rechts ook goed. Enkele keren kwam hij er langs, maar miste net de finesse in de eindpassing. Bewonderenswaardig dat Harrie Dijkstra bij de selectie zat en de pijn en angst van zijn knieblessure verbeet. In de slotfase van de wedstrijd drong sv Marum natuurlijk wel weer aan en creëerde ook zeker kansen, maar S.C. Stiens hield stand. Ieder team of trainer zou in dergelijke wedstrijd aan de verdedigers strikt de opdracht geven om in de verdediging te blijven. Ofwel Doeke negeerde de orders of hij kreeg van Riemer alle vrijheid om mee op te komen en dat pakte in de 85ste minuut goed uit. Almer pikt op links de bal op en draait naar binnen en schiet hard op doel. Keeper redt prima, maar dan is daar Doeke die de bevrijdende 0 – 2 scoort en daarmee de winst binnenschiet. Tenminste dat dachten we, want kort daarna mag sv Marum een strafschop nemen na een misverstand tussen keeper en verdediging. Na de 1 – 2 kan iedere aanval nog voor gevaar zorgen, maar na het laatste fluitsignaal konden alle supporters de spelers op het veld feliciteren en alvast vooruit kijken naar zaterdag 4 juni.

Spelers en staf hebben vandaag een prima wedstrijd gespeeld en het maximale eruit gehaald. Nu een weekje rust. Dinsdag 31 mei Heerenveense Boys bekijken en dan kunnen we ons opmaken voor de wedstrijd van het jaar. Het hele seizoen is toegespeeld naar deze wedstrijd: één team, één missie. Komt dat zien. Ik zou er mijn vakantie voor opgeven familie Weykamp!

Voorbeschouwing volgt snel op deze website.

De foto’s van de wedstrijd tegen sv Marum zijn te vinden op de Facebook pagina van S.C. Stiens.