Vrouwen S.C. Stiens winnen topper tegen ASC’62

In Dalfsen stond zaterdag “de topper” in de landelijke eerste klas B op het programma tussen koploper S.C. Stiens en het op de derde plaats staande ASC’62. De vrouwen van S.C. Stiens trokken uiteindelijk nipt aan het langste eind.

Revanche

De vrouwen van S.C. Stiens hadden nog iets recht te zetten tegen ASC’62. De thuiswedstrijd ging vorig jaar in de laatste minuut verloren en een revanche zou zeker prettig zijn. Verder had ASC maar 3 punten minder dan de koploper en zou dus bij winst langszij komen. Op de wedstrijd stond dus een zekere spanning, al zijn dit wedstrijden ook “de krenten in de pap”, zoals trainer Jan Maat van ASC vooraf terecht aangaf. In het begin van de wedstrijd was het met name achterin bij Stiens even zoeken naar de juiste tegenstander. Jan Maat had n.l. gekozen voor een iets behoudender concept dan normaal door te spelen met 2 spitsen. Stiens had dan wel het meeste balbezit, maar in de omschakeling kwam ASC er een aantal keren gevaarlijk en snel uit via de rechterkant. Bij ASC zat ook het fysieke aspect goed in elkaar en Stiens had het moeilijk een gaatje te vinden. Marije de Boer had hierin misschien verandering in kunnen brengen als zij was “gaan liggen” toen zij binnen het strafschopgebied werd aangetikt. Al struikelend bleef zij echter op de been en de bal verdween hierbij over de achterlijn. Siebine Burggraaff had pech toen zijn haar uithaal op de kruising van paal en lat zag eindigen. Het spel golfde zo op en neer en de beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. ASC had ook zomaar de leiding kunnen nemen. Bij een situatie van wel of geen overtreding, werd Demi Roggeveen door Alie Tempelman-Mol van de bal gezet en kon zo op keeper Ingrid Kars af lopen. Een lichte weifeling bij Alie was voldoende voor Ingrid om alsnog te kunnen ingrijpen.

Tweede helft

In de rust was door de supporters van Stiens al gememoreerd, dat de ploeg die het eerste doelpunt zou weten te scoren, wel eens als winnaar van het veld zou kunnen stappen. De eerste minuten vanaf de aftrap waren voor Stiens weer even lastig omdat ASC gelijk druk probeerde te zetten. Toen de storm snel was geluwd nam Stiens het initiatief over en zou dit de tweede helft ook niet meer uit handen geven. Men speelde beter dan in de eerste helft en ASC werd steeds meer op eigen helft terug gedwongen. Een hoekschop van Berber van der Zee zou de beslissing brengen in deze wedstrijd. De “op maat” gegeven bal werd door zus Rixt fraai tegen het net gekopt 0-1. ASC zou nu moeten komen, maar men bleef tot de laatste vijf minuten hetzelfde systeem spelen. De beste kans voor ASC kwam ook uit een hoekschop. Gelukkig voor Stiens verdween de kopbal net langs de voor hen goede kant van de paal. Zo bleef het spannend al kreeg men bij Stiens zeker de nodige kansen om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Met name Daisy Andringa en Siebine lieten nog een aantal goede kansen liggen. ASC zette nog één keer aan. Een door Stiens buiten de lijnen gespeelde bal, na een blessure van een ASC-speler, werd niet naar Stiens terug gespeeld. Niet netjes, maar in het vuur van de strijd en aan het einde van de wedstrijd kan zoiets gebeuren. Er kwam echter geen verandering meer in de stand en het fluitsignaal van de rustig fluitende scheidsrechter Schouten uit Heerde werd door Stiens dan ook met gejuich ontvangen. Een over de gehele wedstrijd gezien denk ik terechte overwinning omdat men bij Stiens net iets verder is in de ontwikkeling dan bij ASC’62. Neemt niet weg dat trainer Jan Maat van ASC’62 een prima team heeft gemaakt dat zeker ver gaat komen in deze competitie.