Vrouwen S.C. Stiens winnen van ONS Boso Sneek 0-2

De vrouwen van S.C. Stiens namen zaterdag ook de lastige horde in de derby tegen ONS Boso Sneek. Het werd een regelmatige overwinning waar weinig op viel af te dingen. ONS had niet de kracht om veel kansen te creëren en daardoor gingen de punten verdiend mee terug naar Stiens.

Deze twee ploegen in het vrouwen voetbal hebben iets met elkaar waar misschien niet altijd de vinger opgelegd kan worden. Laten we het erop houden een stukje gezonde concurrentie in het vrouwenvoetbal in de provincie Fryslân. Vooraf werd het door S.C. Stiens dan ook gezien als een lastig potje, maar in de praktijk viel het zaterdag reuze mee. ONS moest zich vooral beperken tot verdedigen. Af en toe probeerde men in de omschakeling via de linker kant gevaarlijk te worden via Daisy Andringa en Shi shu hau. Verdedigend zat men er bij Stiens echter steeds kort op en de bal werd meestal snel weer terug veroverd. Bij ONS bleven zo alleen de vrije trappen over van Annemiek Popma die de bal steeds achter de verdediging probeerde te leggen. In die situaties was het voor de verdedigers van Stiens altijd nog eenvoudiger om verdedigend te koppen, dan dat de aanvallers van ONS iets zinvols met deze ballen konden doen.

Door Stiens werd er steeds rustig opgebouwd en men liet de bal goed rond gaan. Gelukkig was Iris Pinkster net op tijd hersteld van een blessure en speelklaar. Zij is langzamerhand een belangrijke schakel geworden in het spel van Stiens. Na ruim twintig minuten spelen nam Stiens de leiding na een uitstekende snelle aanval. Janneke Ennema kreeg even de ruimte en zette de bal strak voor de goal waar Lisa Snoek schitterend af ronde. Keeper Hester Mulder stond er bij en keek er naar!

Een rustgevende voorsprong omdat het nooit eenvoudig is tegen ONS te scoren. Nog voor de rust had men bij Stiens de trekker definitief kunnen overhalen. Lisa was een keer iedereen te snel af maar schoot alleen voor Hester naast. Net voor het rust signaal nog een mooie combinatie door het centrum waarbij Megan Belles net iets teveel tijd nodig had.

Tweede helft.

De tweede helft een overwegend zelfde spelbeeld. Coach Rudy Mann maande zijn team af en toe wel aan om meer druk te zetten en naar voren te gaan voetballen. Een vereiste is dat iedereen dan ook goed gaat aan sluiten. Dit lukte echter nooit lang en bij balbezit van Stiens moest men al snel weer attent zijn op de omschakeling en de verdedigende stellingen betrekken. De meeste kansen waren dan ook voor Stiens al waren het er niet veel. Een scrimmage voor het doel na een hoekschop betekende de 0-2 via Iris Pinkster die het meest attent was. De wedstrijd was hiermee in feite gespeeld al schoot Daisy Andringa uit een hoekschop nog een keer in het zijnet. Het leek gevaarlijker dan het misschien was. Nee, de beste kans was nog voor Stiens toen Janneke de bal voor een lege goal voor het intikken had. De bal werd door haar verkeerd geraakt en ging over en naast. Het had geen invloed meer op het verdere verloop van de wedstrijd en de beide coaches konden dan ook rustig gaan wisselen. Zo kwam bij ONS Karin Haarsma nog even in het veld. Mooi te zien dat zij, na twee jaar kruisband-blessureleed, nu zover is om langzaam de draad weer op te pakken. Ondanks het derby gevoel was het een zeer sportieve wedstrijd die later in de kantine van ONS door de vrouwen nog even is voortgezet. En zo hoort het!