Ut Vierde – Strube, harde wind en comeback

Het is zaterdagochtend. De dauw zit nog op de bladeren, de eerste gordijnen worden open getrokken en het voorzichtige gekwetter van de vogeltjes is in de verte te horen.
Daar waar de wereld ontwaakt is er in en rondom Leeuwarden al de nodige bedrijvigheid. Ballen worden opgepomt, het groene kratje supplementen wordt in gereedheid gebracht en de shirts worden gestreken
Het moge duidelijk zijn; de godenzonen van Ut Vierde mogen aan de bak vandaag!

Het is de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen. En wat voor één. ’s Ochtends vroeg tussen de weilanden na een mooie rit langs Marssum en door Bitgummole, doemt in de verte het veld van VV Beetgum op.
Beetgum, de plek in Nederland waar volgens Michiel de grootste productie van “Strube” plaatsvindt. De indringende geur van dit lokale goedje werd al snel geroken, wat Michiel er toe zette om niet meer op te houden over de mogelijkheden van Strube. “Ja geweldig man! Stront in ’n tube! Ze gebruiken het hier voor in het haar maar ook als nachtcréme. En ken je het patatje Strube? Ramen smerig? Strube!” De rest van de helden in de auto waren op slag wakker na zoveel informatie. Vol energie en lichtelijk high van de Strubegeur werd de kantine opgezocht.

Het vroege tijdstip deed ook niks af aan de gretigheid van de rest van de groep. Om 11 uur zat het elitegilde al aan de koffie in Beetgum. Een half uur later was ook de rest aangesloten om aan de warming-up te kunnen starten. Doornroosje Peter was tot grote verbazing van het hele elftal op tijd aanwezig. Daar hij woensdagavond natuurlijk had laten schieten om alvast wat in het voren te slapen oogde hij kwiek en scherp.

Met een selectie van 14 spelers moet Ut Vierde de eerste competitiewedstrijd gaan aanvangen. Vrijdagavond hebben de spelers elkaar goed op scherp gezet, wat ervoor zorgt dat er slechts 3 man met kleine oogjes en een onuitputtelijke drang naar tosti´s verschijnen. Een niet nader te noemen speler, die zichzelf overigens het beste laat omschrijven als de sterkhouder van het team, was naast Michiels Strubeverhaal, het gesprek van de ochtend. Dat deze twee onderwerpen verdraaid dicht bij elkaar lagen kan zelfs de beste scenarioschrijver niet verzinnen.

beetgum-2-s-c-stiens-4-1Wat was er gebeurd? Onze sterkhouder was na de vrijdagmiddagborrel nog even wat gaan eten bij de plaatselijke shoarmaboer. De reepjes slachtafval afgemaakt op een bedje van knoflooksaus hadden een vreemde werking op zijn darmflora-en fauna. Met een welgetimede en eveneens ongeëvenaard harde wind passeerde hij de postende wijkagent. Deze op zijn strepen staande streber schrok zichtbaar van zoveel geweld, dat hij onze sterkhouder in een houdgreep nam en een collega aanspoorde de boeien om te doen om zo dit gevaar te neutraliseren. Het hele voorval trok al snel veel bekijks: “Wa hat hjir un doaze Strube litte donderjen?”, “Is de Strubewein al wer lanswest?”. Om een lang verhaal kort te maken; uiteindelijk had de agent schijt aan het hele gebeuren. Onze sterkhouder kon zijn weg vervolgen met een stevige reprimande en een waarschuwing voor het verstoren van de plaatselijke orde en de rust was wedergekeerd.

Zonder onze sterkhouder, waarschijnlijk nog herstellende van de gebeurtenissen van de vorige avond, maar ook zonder topscorer Gerwin werd er afgetrapt.
De basiself wist de tegenstander de eerste helft keurig op 3-0 te houden. Gerwin had aangegeven dit een goede marge te vinden.

In de rust was er geen paniek. Dit was afgesproken werk. En de missie was geslaagd, de marge was slechts drie doelpunten. Gerwin kwam erin. Na 90 minuten stond er een keurige 3-3 op het scorebord en mocht Gerwin weer 3 doelpunten bijschrijven. Wat een comeback!

De rest van het team had zich ondertussen verzameld rondom de stamtafel op het terras. Het door het alleraardigste personeel gekoelde kratje werd soldaat gemaakt.
Na schalen vol bitterballen, kaas, chips en de nodige gele vitaminesappen werd er voldaan naar huis gekeerd. De vogels waren inmiddels weer op stok, de zon liet zich alweer zakken. In de verte kwamen de rookwolken uit de fabriek alweer omhoog wat er voor zorgde dat bij het verlaten van het sportpark van VV Beetgum de vertrouwde geur van die ochtend de neuzen weer vulde.

beetgum-2-s-c-stiens-4-2Komende zaterdag kunnen de fans Ut Vierde om 14:30 uur bewonderen op het sportpark in Stiens, waar de eerste thuiswedstrijd wordt afgetrapt tegen het altijd lastige Be Quick Dokkum.