Ut Vierde: Over primeurs, doktersadviezen en veerkracht

Zaterdagnacht 00:02 uur. 14 uur en 28 minuten voor de aftrap van Ut Vierde – Holwerd. De laatste in een hele reeks afmeldingen. Waar de helft van het team uitgewaaierd is over Zuid-Afrika, Engeland, het MCL en de plaatselijke turnhal, staan de overige selectieleden te trappelen om het heilige gras van sportpark It Gryn te betreden. Aangevuld met enkele versterkingen van het derde, zijn er toch voldoende man om half drie aan te vangen.

De 0-5 overwinning op VCR en de lang voortdurende ongeslagen reeks is niet onopgemerkt gebleven, want het sterrenensemble krijgt zowaar het hoofdveld toebedeeld. Deze ongewone situatie zorgt voor extra druk bij enkele van de mannen, want het is natuurlijk niet niks om te moeten presteren voor de massaal toegestroomde supporters. Het duurt dan ook even voordat Ut Vierde de schroom van zich af weet te voetballen. Na een periode van Holwerder druk, weten ook de Stiensers de eerste kansen te creëren. Deze zijn echter niet besteed aan onder andere Jens en gastspeler Niels. En, zoals de aloude voetbalwet luidt: maak je zelf de kansen niet af, vallen de goals aan de andere kant. Een waarheid als een koe, blijkt eens maar weer. Na een goed lopende Holwerd-aanval komt de bal bij de rechtsbuiten die de bal hard richting verre hoek schiet. De handen gaan al de lucht in, ware het niet dat de in alle haast toegesnelde Willem Wytze het schot goed inschat en nog voor de doellijn weet te keren. Het leer maakt echter een vreemde carambole, die er voor zorgt dat de bal via bovenbeen, scheenbeen en linker kleine teen van eerder genoemde sterkhouder tergend langzaam richting doel rolt. Een laatste inspanning mag ook niet meer baten, waardoor Willem Wytze met bal en al in het eigen doel rolt. Een curieus eigen doelpunt dat, mochten er video-opnames zijn gemaakt, een regelrechte hit op de befaamde Facebookpagina ‘De Kelderklasse’ was geweest. De teleurstelling wordt er zeker niet minder op als een teamgenoot Willem Wytze er fijntjes op wijst dat dit zijn eerste goal in het shirt van Ut Vierde is.

Niet veel later breekt de rust aan. Topscorer Gerwin hoort de nog te overbruggen achterstand, en besluit zijn werk bij een niet nader te noemen discountsupermarkt per direct neer te leggen om de achterstand hoogstpersoonlijk om te buigen. Voormalig hartpatiënt Jorrit moet op doktersadvies de wedstrijd staken, en wordt vervangen door Arjen die zijn rentree maakt na een blessure. Met een paar tactische omzettingen moet er zeker nog iets te halen zijn.

En of er nog iets te halen is! In de tweede helft heeft Ut Vierde direct de overhand en het duurt dan ook niet lang voor de eerste plaagstootjes uitgedeeld worden. Na een klein kwartiertje wordt Gerwin door de lucht aangespeeld, en vindt er een opmerkelijk duel plaats. Gerwin en zijn directe tegenstander vinden ter plekke een sport uit die het midden houdt tussen voetbal, judo, vrij worstelen en moderne dans. Het is Gerwin die als eerste bij zinnen komt en de bal overtuigend langs de keeper schiet. 1-1!

Na dit doelpunt volgt een kwartier voetbal waarvoor de mensen naar It Gryn komen. De spectaculaire momenten en hoogtepunten blijven zich opeenstapelen en het publiek schaart zich achter het thuisteam.
Enkele minuten na de 1-1 wordt door Holwerd een ongevaarlijke diepe bal verstuurd. Een voor Peter makkelijk te onderscheppen bal. Helaas voor Peter en de rest van het team schiet op precies het verkeerde moment de kramp in beide kuiten, waardoor de aanvaller vrij baan heeft en de 1-2 achter Gerard kan schieten. Opnieuw een achterstand voor Ut Vierde…

Voor Peter betekent dit direct het einde van de wedstrijd. Hij wordt vervangen door Jorrit, die geheel tegen doktersadvies in toch het veld betreedt. Bij het team gaat men hier flexibel mee om, en er wordt speciaal voor Jorrit een nieuwe positie gecreëerd. Hij wordt als supersub naar voren gestuurd en gaat spelen als ‘goaltjepisser’ die zijn weerga niet kent. Een gouden greep, blijkt even later. Het is Gerwin die een vrije bal richting doel kopt. De bal lijkt er in te gaan, maar de uitstekende keeper van Holwerd zweeft naar de bal en weet er nog net een hand achter te krijgen. Of het komt omdat hij de Wondersloffen van Sjakie draagt, of door een plotseling ontluikend ‘Torinstinkt’, weten we niet. Zeker is wel dat Jorrit vanuit het niks opduikt, op de juiste plaats staat en de bal feilloos tegen de touwen knalt. De keeper kan slechts toekijken.

Waar Stiens doorjaagt op de voorsprong, is het Holwerd dat weer toeslaat. De gehele verdediging lijkt aan het oefenen op het paaseieren zoeken van volgende week. De spits van Holwerd let na een ingooi wél op en kan ongehinderd naar het doel lopen, en raak schieten. 2-3, en aan Ut Vierde de taak om nog eens veerkracht te tonen.

Niet veel later. Een vrije trap halverwege de helft van Holwerd. De gehele Stienser luchtmacht wordt naar voren gestuurd, en aanvoerder Wouter gaat achter de bal staan. De bal wordt gevaarlijk ingebracht en hard op de keeper geschoten. Deze weet hem wel te pareren maar niet te vangen. De bal gaat naar links, waar Willem Wytze als een duveltje uit een doosje is opgedoken, en met een uiterst sierlijke beweging met de rechterheup slaagt hij er voor de tweede keer deze middag in het netje te laten bollen. Hij neemt op ongekende wijze revanche op zijn knullige eigen doelpunt. Zoals het een echte kelderklassegrensrechter betaamt, wordt de vlag nog omhoog gestoken in een ultieme poging het doelpunt te voorkomen, maar deze erg opzichtige poging wordt op waarde geschat door de uitmuntend leidende arbiter Sjoerd de Jong. Het feestgedruis kan losbarsten.

Het vat is bij beide ploegen nu wel leeg, en de wedstrijd wordt in alle rust uitgespeeld. De enige energie komt nog van de ietwat kalende vaste supporter van Ut Vierde die wegens aanmerkingen op de scheidsrechter naar de tribune (lees: achter de boarding) gestuurd wordt. Het elftal laat zich hierdoor niet van de wijs brengen, en op overtuigende manier wordt het zevende gelijkspel in acht wedstrijden veilig gesteld.