Sterk collectief S.C. Stiens 1 pakt punt tegen SC Joure

Scheidsrechter de heer Strampel had deze zaterdagmiddag het hoofdveld afgekeurd. De lijnen waren niet genoeg zichtbaar én de lat lag te laag. Dat laatste had S.C. Stiens overigens zelf gedaan, want de doelstelling voor dit seizoen is handhaven en niets anders dan handhaven. Dus werd er deze middag gespeeld op kunstgras in Stiens tegen de nummer 5 van de competitie, het sterke SC Joure. Je kunt alleen niet uit de plaats op de ranglijst opmaken of tegenstanders dominant spelen of niet. Teams die bovenin staan, staan dat ondanks of dankzij de omschakeling. Zo ook met SC Joure. Je verwacht meer dan van deze ploeg. De openingsfase gaf dan ook meteen aan dat beide ploegen niet voor elkaar onder doen en juist daar schuilt het gevaar in voor S.C. Stiens.

Zodra wij in Stiens merken dat er wat te halen valt, schuiven we een linie op, laten we bravoure zien en gaan we lekker ballen. We vergeten dan weleens simpel te voetballen. Na 10 minuten was het dan ook al weer 0 – 1 door een vlotte omschakeling van SC Joure en het niet goed positioneel staan van S.C. Stiens. Een speler van SC Joure stond vrij voor de goal en kon de bal heel gemakkelijk achter keeper Willem Rauwerda leggen. S.C. Stiens pakte het daarna wel weer prima op, maar het is zo zonde dat het vaak eerst op een achterstand komt.

Trainer Rudi van der Burg had deze middag heel wat te puzzelen door de vele mutaties in de spelersgroep. Natuurlijk baal je daar als trainer enorm van en helemaal als dat komt door vakanties. Gelukkig waren Doeke van der Ploeg en Harry Dijkstra weer terug van werk en een schorsing. Dit soort type spelers zijn in deze fase van de competitie en met handhaving als een must een zegen om in je team te hebben. Daarnaast verving teamspeler Hilbrand Klijnstra met veel inzet Jorrit Bergsma. Ook Sander Kars kreeg deze middag een basisplaats. Veel mutaties dus, maar het team stond en ging na de achterstand onder leiding van de sterk spelende Peter Jansen Klomp op zoek naar de gelijkmaker.

Het was verleidelijk om meteen het gas er op te zetten, maar gelukkig was daar SC Joure dat in de eerste helft S.C. Stiens er 3 á 4 keer op attendeerde dat onbezonnen aanvallen dom is in de 2e klas. S.C. Stiens kwam dus enkele heel goed weg. Toch kwam S.C. Stiens dichter en dichter bij keeper Lars Wijnalda, maar hij werd er niet onzeker van en had zelfs tijd om met het publiek te spreken. S.C. Stiens maakt het SC Joure in die fase nog niet echt moeilijk. Dat kwam ook omdat de eindpass of te doorzichtig of niet hard genoeg was, waardoor SC Joure alles gemakkelijk kon doorzien en onderscheppen. Dit is een spelonderdeel wat zeker beter moet: sneller. Dat geldt ook voor het afronden. Schieten mag heus eens, sterker nog: het moet om te scoren. Toch behield S.C. Stiens daarmee ook balbezit en had het het geduld. Hoe tegenstrijdig kan het soms zijn?

Na de rust moest het dan wel voor S.C. Stiens gebeuren. Tot aan halverwege de 2e helft had iedereen langs het veld het gevoel dat SC Joure eerder de 0 – 2 zou scoren dan dat de gelijkmaker zou vallen. Toch was een bekeken tegendraads schot van de goed spelende Wilco de Haan het teken dat er risico moest worden genomen. De niet helemaal fitte Almer Hietkamp kwam erin voor de moegestreden Hilbrand Klijnstra. Zijn invallen zorgde voor nieuw elan en kansen. Een speler van SC Joure ontving zijn 2e gele kaart en ook dat zorgde natuurlijk voor bezetting in het strafschopgebied van Joure. S.C. Stiens kreeg opgelegde kansen, maar wist deze tot verbazing niet te verzilveren. Rudi van der Burg moest wel risico nemen en bracht ook nog debutant Fedde Akkerman in voor Erik Westra en ging achterin risico nemen.

De meer dan verdiende gelijkmaker viel diep in de 2e helft. Wilco de Haan kopte beheerst de gelijkmaker binnen en zorgde voor opluchting in Stiens. Daarna ging S.C. Stiens op zoek naar de winnende treffer, maar tot aan het laatste fluitsignaal moesten de verdediger Jordy Weykamp, Doeke en Harry attent blijven en zo nu en dan risico nemen. De punten werden verdeeld en dat was eigenlijk ook wel terecht. SC Joure heeft het in de eerste helft laten liggen en datzelfde geldt voor S.C. Stiens in de tweede helft.

Komende weken worden cruciaal voor S.C. Stiens. Volgende week wacht VVI in Idskenhuizen op ons. In Stiens werd er volstrekt kansloos met 0 – 3 verloren. Na VVI volgt alweer een lastige uitwedstrijd tegen vv Nijland. Ook een tegenstander die ons niet echt ligt. Tegen SC Joure liet de ploeg zien dat het team er staat.