S.C. Stiens wint ook thuis van Grijpskerk

De uitwedstrijd werd verrassend met maar liefst 1 – 4 gewonnen. Wilco Bergsma was toen de absolute man van de wedstrijd. Vandaag was er geen absolute uitblinker, maar was het hele team van trainer/coach Riemer Kooistra bij les en voetbalden zich heel aardig naar 3 belangrijke punten. Misschien doen we Harry Dijkstra dan wel te kort. Meer en meer neemt Harry het voortouw als het even moeilijk dreigt te worden.  Zijn coaching en inzet op het veld is aanvoerderswaardig. Met nog 4 wedstrijden voor de ploeg tegen uitsluitend goede ploegen werd deze eerste finale op weg naar de competitie dus gewonnen. One down, three to go!

Riemer Kooistra had voor deze wedstrijd Peter Jansen Klomp in het centrum van de verdediging gezet. Naast Doeke van de Ploeg gaf hij leiding aan de verdediging. Harry Dijkstra keerde weer terug in de basis na een wedstrijd schorsing.  Sander Kars moest daardoor weer op de bank zitten. Alhoewel trainer Mark Kroese van Grijpskerk in een interview had  aangegeven te gaan spelen in de omschakeling, zagen we dat niet in de openingsfase terug. Beide ploegen gingen voetballend voor de aanval en werd het meteen een open wedstrijd. Aan beide kanten leverde dat meteen kansen op. Jorrit Bergsma kopte net naast en schoot onverwacht van ver maar net over de goal. Ook Almer Hietkamp kwam met regelmaat dreigend opstomen en probeerde het eens met een wippertje. Grijpskerk creëerde ook zeker goede kansen, maar keeper Willem Tino Rauwerda stond als een baas in zijn goal en behoedde zijn team tot twee keer zeer knap van een zekere achterstand.

Na ongeveer 20 minuten brak de wedstrijd open. Op een hoge bal was het Almer die het duel met de keeper durfde aan te gaan. Bij deze best pijnlijk lijkende botsing moest de keeper loslaten en dan staat gelukkig altijd Gerbrand Sinnema vaak op de goede plek. Met een bekeken schot zette hij S.C. Stiens op een 1 – 0 voorsprong. Velen dachten nog dat de scheidsrechter zou fluiten voor het duel tussen Almer en de keeper, maar het fluitsignaal kwam niet. Het mag worden gezegd: de kwaliteit van deze scheidsrechter zien we graag vaker op de velden. Met deze voorsprong is het prettig voetballen en hopen dat Grijpskerk meer het initiatief zou pakken, zodat er ruimte zou komen voor snelle uitvallen. Dat deed Grijpskerk overigens niet. S.C. Stiens bleef gecontroleerd spelen en bleef ook gevaarlijk. De linkerflank is met Almer altijd goed bezet en op rechts komen Huub Klijnsma en Harry met regelmaat langszij. Helaas was de voorzet van rechts met regelmaat net iets te ver. De ploegen zochten de kleedkamers op met een 1 – 0 ruststand en op de overige velden waren de tussenstanden ook in het voordeel van S.C. Stiens.

Meteen na rust had S.C. Stiens de wedstrijd moeten beslissen. Wederom Almer en Jorrit kregen prima mogelijkheden, maar het vizier stond deze middag bij hun niet op scherp genoeg. In de 55ste minuut maakte Harry dan toch de 2 – 0. Bij de corner stond hij al rijkelijk vrij, maar werd toch niet gemakkelijk aangespeeld. Met een puntertje prikte hij de bal in de verre hoek. Daarna bleef S.C. Stiens de bovenliggende partij en kregen ze zeker weer wat kansjes. De verdediging van S.C. Stiens stond vandaag goed. Rechtsback Stefan Oost was verbaal prima aanwezig en linksback Erik Westra zat met enkele puntgave diepe ballen goed in de wedstrijd. Toch zaten er zo nu en dan wel eens wat een ongeconcentreerde ballen tussen en kon Grijpskerk meteen voor gevaar zorgen, maar Doeke staat altijd zijn mannetje of Peter greep met een sterke sliding in.

Al vrij vroeg in de 2e helft begin trainer Riemer Kooistra te wisselen. Ewoud Bergsma kwam voor Gerrit Winkel en even later werden Willem Wijma en Sander Kars ingebracht voor Gerband en Jorrit. Wellicht waren het afgesproken wissels, maar het team moest weer even zoeken naar elkaar en Grijpskerk profiteerde en scoorde vrij plotseling en dan staat het toch nog maar 2 – 1. Het is bij S.C. Stiens wel vaker voorgekomen dat een ogenschijnlijke winst uit handen wordt gegeven. Maar Doeke verloste de wedstrijd van de spanning. De traptechniek van Huub is inmiddels zo goed dat hij de hoogste in de pikorde staat bij het nemen van vrije trappen. Huub gaf de bal perfect voor en Doeke weet waar hij bij stilstaande situaties moet staan en scoorde de 3 – 1 en daarmee was de wedstrijd eigenlijk wel beslist.

De wedstrijd eindigde ook in 3 – 1 en dat is een mooi resultaat. Het spel was alweer wat beter dan tegen RWF en kent dus een stijgende lijn. Het benaderde weer het nivo wat we van dit team minimaal mogen verwachten. Dat nivo is waarschijnlijk niet voldoende voor de volgende finale, want volgende week staat de uitwedstrijd tegen de a.s. kampioen FC Grootegast op het programma. Bij puntverlies van Marum tegen Kollum kan FC Grootegast tegen ons kampioen worden. Dat laten we natuurlijk niet gebeuren en als het spelniveau van S.C. Stiens de stijgende lijn houdt en in de wetenschap dat FC Grootegast kampioensdruk heeft, belooft het dus een interessante wedstrijd te worden.