Minnertsga - S.C. Stiens

S.C. Stiens wint eerste wedstrijd nacompetitie van Minnertsga 1

In de voorbeschouwing in programmaboekje schoof Minnertsga S.C. Stiens in de favorietenrol. Na 90 minuten spelen heeft S.C. Stiens dat gevoel bij de Minnertsgaarders met ruime cijfers ook waargemaakt, maar was het verdiend of geflatteerd? In ieder geval  geeft dit de Stiensers een riante uitgangspositie voor de return a.s. dinsdag 24 mei in Stiens en daarmee uitzicht op de poulefase.

Of S.C. Stiens daadwerkelijk de favoriet was laten wij in het midden, maar vanaf het begin tot het eind lieten ze wel zien dat ze graag ten koste Minnertsga door wilden gaan. Als je jezelf dan zwakker acht, verwacht je een ander soort spel dan Minnertsga in de eerste helft liet zien. Met name in de eerste helft zakte Minnertsga in en liet het S.C. Stiens opbouwen. Al in de 2e minuut lag de bal in de goal van vv Minnertsga. Een afgeslagen aanval valt voor  voeten van Jorrit Bergsma. Die aarzelt niet, draait kort weg en schiet hard de mooie 0 – 1 tegen de touwen. Een prachtige start van S.C. Stiens.

Na een klein kwartier krijgt Jordy Weykamp de bal goed aangespeeld en haalt hard uit, maar de keeper redt knap in de hoek. Meteen daarna gaat het bijna fout in de achterhoede van S.C. Stiens. Communicatie tussen keeper Willem Tino Rauwerda en zijn verdedigers was even  niet goed, maar opgelucht wordt ademgehaald door de vele meegereisde supporters uit Stiens. Kort daarvoor kon Doeke van der Ploeg de bal niet kwijt bij medespelers en gaat twijfelend spelen. Minnertsga dook daar goed op, maar wist er geen kans uit te halen. Toch al wel 2x een gevaarlijke situatie voor de goal van S.C. Stiens geheel door eigen toedoen.

Vervolgens pakt S.C. Stiens het weer op en is zeker in de eerste beter dan Minnertsga. Peter Jansen Klomp gaf uit een corner van Huub de al niet de goede richting mee en kort daarna was er een fase waarin S.C. Stiens met name aan de linkerkant bij vlagen heel aardig combinatiespel zien. Meestal is het Almer die sterk is in de diepte, maar het samenspel met Gerrit Winkel op links liep met name in de eerste helft best aardig. In de 22ste minuut is het een hard schot van Jorrit, maar helaas treft hij geen doel. In de 25ste minuut is er toch weer een kans voor Minnertsga. Erik Westra die in eerste instantie een gedurfde maar perfecte sliding maakt in het eigen strafschopgebied maakt lijkt daarmee de aanval van Minnertsga te hebben afgeslagen. Toch weet de spits van Minnertsga de bal weer te ontfrutselen, maar gelukkig is daar dan altijd Willem Timo die redding brengt.

Ondanks dat S.C. Stiens de betere ploeg was in de eerste helft waren de spitsen van Minnertsga wel steeds dreigend. De verdediging van S.C. Stiens zag er niet altijd even scherp uit. Ewoud Bergsma had het op rechts niet gemakkelijk, maar dat komt ook omdat hij vaak ver naar voren staat. Ook leek het alsof het onderling communiceren beter kon. In de 37ste minuut krijgt Ewoud geel en Minnertsga een vrije trap. Dit harde schot kwam recht op Willem Tino af en was dus geen gevaar voor S.C. Stiens. S.C. Stiens is zo nu en dan wat slordig. Minnertsga gaf veel ruimte weg, maar er werd niet altijd snel geopend of de passing was soms onnauwkeurig waardoor aanvallen niet goed opgezet konden worden.

Kort voor rust nog enkele goede kansen voor S.C. Stiens. Almer komt goed naar binnen, maar zijn harde schot wordt gekraakt. Doeke stoomt nog eens goed op vanuit de achterhoede en weet er nog een corner uit te halen. De keeper van Minnertsga heeft deze middag een goed zicht op de hoge ballen van Huub, waardoor dit wapen deze middag niet goed kon worden ingezet. S.C. Stiens ging de rust in met een zuinige 0 – 1 voorsprong en alle Stiensers waren zeker nog niet overtuigd van een goed resultaat deze middag.

Meteen na rust zien we een heel ander Minnertsga. In een tijdsbestek van een kleine 10 minuten kwamen ze zeker 2 a 3 keer vrij voor de goal. Willem Tino was deze middag wedermom een zeer betrouwbare sluitpost, maar S.C. Stiens kwam wel met de schrik vrij. Minnertsga faalde in de afronding en S.C. Stiens was zoekende naar de positiewisselingen en loopacties van Minnertsga. Pas in 54ste minuut was er het eerste kansje voor S.C. Stiens. Een diepe bal van Almer was helaas net iets te ver voor Huub. Er was nu weer meer sprake van een open wedstrijd, want kort daarna was het weer Minnertsga die kan scoren door een prima steekbal. Minnertsga viel met name aan over de linkerkant en soms stonden hun spelers daar ook veel te vrij.

De 0 – 1 mocht gekoesterd worden in deze fase na rust. Wanneer Gerrit een prima pass geef op Almer en die vervolgens handig over de bal springt om zichzelf daarmee alleen voor de keeper te zetten denkt heel Stiens al aan de 0 – 2, maar keeper John Helder redt prima tot een corner. Kort daarna is hij echter wel kansloos, want uit die corner komt de 0 – 2. De bal gaat voorbij aan iedereen behalve Jordy. Hij legt vervolgens koppend terug op Jorrit. Jorrit gaat natuurlijk voor dat schot, maar het is Doeke die dat schot met een bekeken hakje de keeper verschalkt. Een mooie aanval en goal op een heel prettig moment. Vv. Minnertsga lijkt daarna geknakt en minder te geloven terug te keren in de wedstrijd. Zeker wanneer hun topspits Remco van der Mossel geblesseerd moest afhaken. Al mag gezegd worden dat zijn vervanger lastig was voor S.C. Stiens. Zijn grote inzet ontregelde het zo nu en dan flink bij S.C. Stiens.

Halverwege de 2e helft komen Hilbrand Klijnstra en Sander Kars erin voor Jorrit  en Huub. Een brede bank is belangrijk, maarmogelijk ook omdat Minnertsga er minder in geloofde, zorgden de wissels voor impulsen. Het voetbal werd wat rustiger en S.C. Stiens kreeg de wedstrijd weer beter onder controle. In de 77ste minuut maakt Almer met een individuele actie een prachtige goal en 10 minuten later op prima aangeven van Sander omspeelt hij de keeper en zorgt voor een prettige 0 – 4 eindstand.

De overwinning was terecht. Minnertsga voelde zich soms wat te kort gedaan door de scheidsrechter, maar had vandaag domweg meerder keren kunnen scoren. S.C. Stiens was soms gevaarlijk voor zichzelf. Als die foutjes er verdedigend uitgaan en de aanvallende passes nauwkeurig worden staan veel Stiensers met een geruster hart langs de lijn.

S.C. Stiens 1 dinsdag a.s. veel succes. Helaas zal aanvoerder en man in vorm Harrie Dijkstra er niet meer bij zijn. Zijn blessure houdt het deze nacompetitie langs de lijn. Zonde!

Wedstrijdfoto’s

De foto’s van deze wedstrijd zijn terug te vinden op de S.C. Stiens Facebookpagina