S.C. Stiens laat (de terechte kampioen!) FC Grootegast ontsnappen

De FC Grootegast kon vandaag bij winst kampioen worden. S.C. Stiens strijdt samen met Dokkum en Marum om de twee overgebleven plaatsen in de nacompetitie. Onder leiding van een Assense arbiter werd het een wedstrijd die boeide van de eerste tot de laatste minuut.

Al in de 3e minuut opende S.C. Stiens de score. Met een perfecte balaanname (mee in de loop) lanceerde Harry Dijkstra zichzelf. Zijn schot was de Grootegast keeper te machtig om te klemmen, daarna was het voor Jorrit Bergsma een koud kunstje om in de rebound met het hoofd de 0-1 aan te tekenen. Grootegast oogde nerveus, kwam nauwelijks onder de continue druk van Stiens vandaan. De kansjes en kansen regen zich aaneen voor de formatie van Riemer Kooistra. Vooral de scherp aangesneden spelhervattingen van Huub Klijnsma zorgden voor veel gevaar. Peter Jansen Klomps kopbal eindigde tegen de paal en Doeke van de Ploeg trof vrijstaand het zijnet.

De gastheren kwamen vooral via hun levensgevaarlijke buitenspelers een paar maal dicht bij het doel van Willem Rauwerda die de rust zelve was en alle situaties prima wist op te lossen.

Nog voor rust kreeg Stiens twee uitmuntende mogelijkheden. Na een snel uitgevoerde counter zette Almer Hietkamp met een mooi passje Jorrit alleen voor de keeper die redding bracht. Niet veel later brak Gerbrand Sinnema door op de rechtervleugel, zijn voorzet werd door Jorrit richting bovenhoek gewerkt maar met een fantastische redding voorkwam de Grootegast goalie de (op dat moment meer dan terechte) 0-2.

Na rust zette Grootegast direct meer druk op SC Stiens door vanuit de achterhoede constant een mannetje door te laten schuiven naar het middenveld. Stiens had daardoor moeite de vrije man te vinden en leed veelvuldig balverlies. Een pietluttig gegeven vrije trap na een iene mini schouderduw van Gerbrand leidde de gelijkmaker in. Yte Hoolsma mocht de geschonken voorzet bij de tweede paal ongehinderd binnen knikken 1-1. Stiens was even niet bij de les en na een ingooi en een voorzet bij de eerste paal zette Rick van Dellen tot grote vreugde van heel Grootegast de 2-1 op het scorebord.

Een drietal frisse wissels gaven Stiens nieuw elan. Ewoud Bergsma, Jordy Weijkamp en Sander Kars kwamen in de ploeg en pakten met hun teamgenoten Grootegast bij de strot. Helaas stond het vizier niet op scherp. In kansrijke positie konden Peter, Doeke, Jorrit, Almer en Gerbrand het net net niet vinden en de Grootegast keeper, die zo onzeker begon, hield zijn ploeg meermaals op de been.

Na ruim negentig minute kon de balans worden opgemaakt. Grootegast is de terechte kampioen van de 3e klasse B. Spelers in de as van de ploeg waarvan de derde klasse zeker niet hun plafond is en twee geweldige aanvallers op de flanken (proficiat).
De tegenstander van volgende week vv Dokkum geeft Anjum een pak slag 6-0, de andere concurrent Marum gaat onderuit bij Kollum waardoor het zowel in de 3e periode als in de rangschikking ongemeen spannend blijft.

Nog (minimaal) twee wedstrijden te gaan. Als SC Stiens het niveau van vandaag kan handhaven kunnen we het restant van de competitie met alle vertrouwen tegemoet zien.