S.C. Stiens JO11-2 – SC Berlikum JO11-1

Zaterdagmorgen 26 november… D-Day voor S.C. Stiens JO11-2.

Vandaag moest het gebeuren. Thuis tegen mede koploper SC Berlikum JO11-1. Beide ploegen pakten uit de voorafgaande acht wedstrijden de volle 24 punten. Of het zo moest zijn, het klapstuk was bewaard tot de laatste speeldag. In een onderling duel zouden beide ploegen uitmaken wie zich kampioen mocht noemen. SC Stiens dat in scorend opzicht duidelijk de underdog was, zou vandaag één doelpunt meer moeten maken dan het makkelijk scorende Berlikum. Een zware klus, maar vooraf niet onmogelijk.

Defensief heeft JO11-2 de zaakjes goed op orde. Uit acht duels heeft ons team nog maar 3 doelpunten geïncasseerd. Joran die iedere zondagmorgen de keeperschool van Riccardo Boscolo met veel inzet en plezier volgt, staat iedere wedstrijd geconcentreerd tussen de palen. Laatste man; Bouke Janse maakt een geweldig goed seizoen door en is in het verdedigde vak sterk gegroeid. Dit geldt ook zeker voor Tycho Kuijer. Niek Finnema, die iedere week veel plezier aan het spel beleefd is onze flexibele en behendige man op rechts. Afhankelijk van tegenstander wordt hij rechts achter of rechts half opgesteld. Deze vier kregen vandaag gezamenlijk de opdracht de deur op slot te houden.

Ons middenveld bestond doorgaans uit twee personen. Kamaal Ibrahim onze linkspoot en vaste waarde op links speelde de vorige wedstrijd tegen SC Franeker een geweldige tweede helft en kreeg de opdracht dat niveau gedurende deze gehele wedstrijd vast te houden. Joël van der Velden, onze man op rechts is vaak op zoek naar zijn goal. Lars Kloosterman die liefst met de punt naar voren speelt is een belangrijke aangever naar onze spitsen. Jayden Dijkstra is onze nummer 10 en beschikt over een geweldig loopvermogen. Snel en behendig weet hij vaak de zestien te bereiken. Samen met Iman Pad is dit vaak het scorende duo. In alle gretigheid wordt wel eens onvoldoende naar elkaar gekeken. Voor hun was het noodzaak de bal goed te laten circuleren en na acties weer vrij te lopen. Dat afronden een kunst op zich is hebben deze heren het afgelopen seizoen genoeg bewezen. Deze wedstrijd moest alles scherp staan en zou er uit kansen een hoger rendement moeten worden gehaald.

Voorafgaand aan de wedstrijd werden de jongens (zonder rap) voorbereid op de wedstrijd. Zo kreeg iedere speler zijn opdracht voor vandaag mee. Collectief en vanuit positie voetballen. De jongens waren er zich van bewust dat dit de wedstrijd van het jaar was en dat vandaag alles moest kloppen. Aanvang van de wedstrijd was 11:15 uur, dus uitslapen tijdens een eerste helft was niet aan de orde.

Opper-geconcentreerd liepen de jongens naar het veld. Ze werden aangemoedigd door het vaste publiek. Vanuit de club werd het thuispubliek aangevuld. Het voelde alsof we met een 12e man speelden zo groot was de opkomst. Dit gaf een geweldige sfeer.

De eerste helft begonnen de jongens met enige spanning in de benen de wedstrijd. Berlikum was gedreven om snel een voorsprong te pakken en dat gebeurde helaas ook vroeg in de wedstrijd. De leiders moesten al vroeg in de eerste helft Tycho Kuijer wisselen. Hij kon door een blessure die hij eerder deze week had opgelopen niet meer voetballen. Een grote teleurstelling voor ons team maar zeker ook voor Tycho. SC Stiens pakte de wedstrijd weer goed op en wist uit een mooie aanval de 1-1 te scoren. Beide ploegen waren in evenwicht en hadden beide kans om te winnen. Direct na de aftrap begon Berlikum met snelle spitsen de druk op te voeren, daar waar onze jongens nog een goal stonden te vieren. Die omschakeling ging voor SC Stiens iets te snel en dat resulteerde in de 1-2. Met die stand gingen we de rust in. Geheel niet ontevreden sprak de leiders het team aan. Zelf waren ze ervan overtuigd dat nog alles mogelijk was. Vol goede moed begonnen onze boys aan de tweede helft. Het voetballen begon er meer en meer er te lijken. Met een mooie combinatie en goed overzicht en overspel werd een geweldige goal gescoord. De ploegen stonden met 2-2 weer in evenwicht. De spanning was te snijden.

Berlikum die deze competitie met kop en schouders boven de rest uitstak, had de voorafgaande wedstrijden nog amper tegenstand gehad. Met een gemiddelde van bijna 12 goals per wedstrijd moesten ze erkennen dat ze nu een gelijkwaardige tegenstander hadden getroffen. Met een 1-2 voorsprong had Berlikum besloten met een man meer in de verdediging te spelen. Dit gaf aan dat ze er nog niet zeker van waren of ze deze wedstrijd winnend zouden gaan afsluiten.

Berlikum die voldoende had aan een gelijk spel kroop dan ook meer en meer in de verdediging.

S.C. Stiens had het moeilijk om daar door heen te komen. Ongelukkig scoorde Jayden een eigen doelpunt uit een corner van Berlikum. Dit was het kantelpunt van de wedstrijd. Het verwerken van deze teleurstelling was van de koppies af te lezen. Maar er was nog geen eindsignaal, dus we moesten weer volop aan de bak. Helaas kwamen we er niet meer uit. Alsof onze jongens het gevoel hadden dat de wedstrijd was gespeeld, incasseerden we nog 3 onnodige tegentreffers. Dit resulteerde in een geflatteerde uitslag. Een gelijkspel was zeker verdienstelijk geweest.

Met opgeheven hoofden feliciteerden onze boys de jongens en leiders van JO11-1 van SC Berlikum met hun kampioenschap.

In de kleedkamer ontvingen de jongens allen een Chocoladeletter met een kort persoonlijk gedichtje.

Zoals meestal de werking van chocola heeft op de mens kwam de lach dan ook weer snel terug.

De leiding van S.C. Stiens had op voorhand besloten dit mooie seizoen af te sluiten met patat en ranja.

Zo was er ondanks dat we niet kampioen waren geworden toch nog een klein feestje.

De jongens mogen met opgeheven hoofden trots zijn en terug zien op een geweldig goed en mooi seizoen!