S.C. Stiens is lastig Nijland de baas

Op basis van een eerdere duels werd door de thuisclub al verwacht dat het geen gemakkelijke middag zou worden. Deze verwachting kwam geheel uit. S.C. Stiens won verdiend met 2 -1, maar pas na het laatste fluitsignaal kon S.C. Stiens opgelucht ademhalen en de 3 punten vieren. In de tweede helft had S.C. Stiens de overwinning al veel eerder veilig kunnen stellen, maar de ploeg van trainer Rudi van der Burg verzuimde daarin. Nijland blijft dan een ploeg die uit het onverwachte zomaar kan scoren. Gelukkig voor S.C. Stiens kwam het zover niet en kon de eerste overwinning in de 2e klasse worden gevierd.

Nijland is een ploeg waarvan je naar eigen zeggen maar moeilijk van kunt winnen, maar wel van ze verliezen. Hun speelstijl is bekend ,maar in Stiens lieten ze in de eerste helft zien dat ze ook durven aan te vallen. S.C. Stiens probeerde vanaf de eerste minuut het spel te maken, maar de organisatie van Nijland ving de aanvallen gemakkelijk op om daarna gegroepeerd de aanval te zoeken. Het leek wel of S.C. Stiens in de eerste helft wat zoekende was naar ritme en snelheid. Inspeelballen op de spitsen werden te gemakkelijk ingeleverd en dan is Nijland in de omschakeling meteen gevaarlijk. Niet zozeer uit een omschakeling, maar Nico Pieter Bonnema kwam op rechts goed door. De verdediging van S.C. Stiens verwerkte de bal niet goed waardoor een instormende speler van Nijland knap raak schoot en de 0 – 1 op het scorebord stond. De goal werd gevierd alsof het de overwinning al betekende en vaak is dat ook zo bij de ploeg van Douwe Posthuma.

S.C. Stiens raakte niet van slag en ging geduldig op zoek naar de aanval en meer en meer werd duidelijk dat de ploeg van Rudi van der Burg voetballend meer in huis had dan Nijland. Al in de eerste helft kon je zien dat de thuisploeg ook beduidend fitter was dan Nijland. Na de 0 – 1 moest de aanvoerder van Nijland helaas het duel al verlaten met een blessure. Hun spits zakte 2 linies terug en dan weet je helemaal dat Nijland in ‘de kont gaat hangen’. S.C. Stiens trok het duel meer en meer naar zich toe. Ruim voor rust gaf Almer Hietkamp vanaf links een prachtige voorzet op spits Jorrit Bergsma en die knalde de gelijkmaker verdiend achter de keeper. Met deze tussenstand werd de rust opgezocht. S.C. Stiens de betere ploeg, maar Nijland de ploeg met de grootste kansen.

De 2e helft gaf een heel ander beeld. S.C. Stiens trok het initiatief meteen na rust nu echt naar zich toe en het was het wachten op de voorsprong. De verdediging van Nijland kraakte. Aan de zijde van S.C. Stiens ging de bal prima rond en Nijland werd tot aan rand 16 meter teruggedrongen en kansen kwamen er. Toch was het steeds opletten voor de counter van NIjland, maar de ervaren Peter Jansen Klomp hield zijn ploeg voetballend en verbaal uitstekend bij de les. Wilco de Haan liet ook zien wat voetballen op een hoger niveau met zich meebrengt en speelde en coachte op balbezit. Nieuwkomer Dennis Elzinga zorgde uiteindelijk voor de doorbraak. Maar liefst 2 spelers van Nijland moesten zijn doorgang beletten en de scheidsrechter kon niet anders dan een penalty toekennen. Jorrit Bergsma schoot wederom onberispelijk raak. Daarna moest Nijland komen en ze probeerden het zowaar ook nog, maar de kracht van het collectief was er niet meer. Nico Pieter Bonnema knalde nog op de lat en ook Nijland claimde een penalty, maar verder kwamen ze niet meer tot noemenswaardige momenten.

Ewoud Bergsma en Gerbrand Sinnema hadden inmiddels ruimte gemaakt voor Stefan Oost en Sander Kars. Ruimte ontstond er voor S.C. Stiens en tenminste 2 kansen voor Almer en Jorrit moeten op dit niveau benut worden om voortijdig de overwinning over de streep te trekken. S.C. Stiens verzuimde hierin en dan moet dus echt beter. Wilco de Haan was dichtbij de 3- 1 met een afstandsschot en ook invaller Hilbrand Klijnstra voor Dennis kreeg kansjes. Na 90 minuten bleven de punten terecht in Stiens. Een mooie start en prima teamprestatie, want van voor naar achteren werd er verdedigd en aangevallen. Volgende week wacht vast en zeker een getergd Broekster Boys in Damwoude. S.C. Stiens heeft deze punten maar mooi in the pocket. Een compliment aan het team!