S.C. Stiens 1 pakt de zege bij De Wâlde

Voor beide ploegen stond er zaterdagmiddag veel op het spel. De Wâlde staat laatste maar kan rechtstreekse degradatie nog voorkomen en vecht voor een plekje in de nacompetitie. Diezelfde nacompetitie wil S.C. Stiens juiste ontlopen en dus moest er worden gewonnen, want directe concurrent fc Grootegast pakt de punten ook. Na 90 minuten was er die zo belangrijke winst, maar niet zonder kleerscheuren, wel met veel stress.

In de openingsfase liet S.C. Stiens zien dat het vandaag voetballende intenties had, maar naarmate de wedstrijd vorderde moesten ze noodgedwongen wel mee in het meer kick en rush voetbal van De Wâlde. Waarschijnlijk verwachtte de ploeg van Rudi van der Burg een fel startend De Wâlde, maar door het balbezit was het S.C. Stiens dat de wedstrijd controlerend begon. Almer Hietkamp was helaas afwezig. Daardoor stond Peter Jansen Klomp voorin en Harry Dijkstra op nummer 6. Ook Doeke van der Ploeg viert nog steeds vakantie, waardoor ook in het centrum van de verdediging ook weer moest worden gezocht naar een oplossing. Rudi van der Burg koos dit keer voor Stefan Oost in het centrum naast Jordy Weykamp en met Niek Houkes op de rechtsback, want Ewoud Bergsma mocht eindelijk zijn zoon thuis verwelkomen. Van harte Ewoud en Debbie!

Ondanks het balbezit was de eerste grote kans voor De Wâlde. Huub Klijnsma moet echt fysiek sterker de duels in, want hij werd te gemakkelijk aan de kant gezet, waardoor De Wâlde voor het eerste gevaar kon zorgen. Daarna pakte S.C. Stiens het weer op. Peter was voorin een sterk aanspeelpunt en veel ballen gingen dan ook via hem. Een diepe bal in de 11e minuut werd keurig doorgespeeld op Huub en met een hard schot liet hij de keeper kansloos 0- 1. Voetballend bleef S.C. Stiens De Wâlde de baas, maar de energie van De Wâlde was prima en met name over links kwamen ze gevaarlijk door. Niek Houkes had het deze middag niet gemakkelijk, maar hield zich knap staande. De wedstrijd werd en niet beter op, maar wel spannender. S.C. Stiens liet De Wâlde hopen op meer. Zowel Jorrit Bergsma als Gerrit Winkel hadden de wedstrijd in de 1e helft kunnen beslissen, maar misten opgelegde kansen die werden verkregen door sterk duelkracht van Peter. De rust werd opgezocht met de minimale voorsprong.

Na de rust kwam uiteraard De Wâlde meer opzetten met een opportunistische spelopvatting. Helemaal niets mis mee, maar het maakte dat S.C. Stiens onrustig werd en achteruit moest. Nu was het S.C. Stiens dat in de omschakeling speelde. In de 60ste minuut werd nu Jorrit gezocht. Jorrit werd door De Wâlde op een mooie afstand van de goal neergelegd. Jordy Weykamp ging achter de bal staan en zorgde met een prachtige buitenkant links voor de bevrijdende 0 – 2. Toch was het bevrijdende niet, want even later was er een misverstand tussen Willem Rauwerda en Stefan, waardoor een speler simpel over Willem heen kon koppen. Helaas helemaal door eigen toedoen was De Wâlde weer terug in de wedstrijd. Tot aan dat moment hadden ze daar nog niet op mogen hopen.

S.C. Stiens pakte het vervolgens wel weer goed op en dat is knap. Natuurlijk was er de druk van De Wâlde, maar S.C. Stiens bleef de gevaarlijkste ploeg door goed gegroepeerd aan te vallen. Nu was het De Wâlde die zichzelf tekort deed. Met een heel vreemde curve probeerde een verdediger de bal weg te werken. Dat lukte, maar dat wel in eigen doel. De bevrijdende 1 – 3? Nee, want even later krulde De Wâlde een afvallende bal via onderkant lat prima binnen. Met nog ongeveer 10 minuten spelen werd het nog spannend. De stress was zicht- en voelbaar bij spelers die achteruit moesten. Willem herstelde zich prima van één foutje en pakte de ballen weer als vanouds uit de lucht. Harry Dijkstra was samen met Peter de man van de wedstrijd. Hij was het die de boel scherp hield en als één van de weinigen de inhoud heeft om de hele 90 minuten te blijven gaan. Klasse. De overwinning was na 95 minuten gelukkig binnen. Helaas viel Jordy kort voor tijd uit met weer rugproblemen. We hopen dat hij er volgende week thuis tegen CVVO weer bij kan zijn. Doeke en Almer zijn er dan gelukkig wel weer bij.

Fc Grootegast pakte ook de winst en dus is de nacompetitie nog steeds een zeer serieuze bedreiging. Ons resterend programma is ogenschijnlijk zwaarder dan van fc Grootegast. Volgende week spelen we thuis tegen CVVO. Een ploeg die behalve deze wedstrijd niets meer heeft om voor te spelen. Winnen moeten we en dan kan het zomaar een mooie zaterdag worden.