S.C. Stiens 1 maakt Stiens trots met promotie naar de 2e klas

4 juni 2016…pfff….wat een dag! Waar te beginnen en waar te eindigen? Op het moment van het lezen van dit verslag zal menig S.C. Stienser deze dag nog voelen. Spierpijn? Pijn in het hoofd? Schorre stembanden? Het was zo’n dag die nog lang in het geheugen zal blijven en bij S.C. Stiens de geschiedenisboeken ingaat. Spelers en staf zullen voor altijd verbonden zijn aan deze gebeurtenis. Promotie naar de 2e klasse was al enkele keren dichtbij, maar nu eindelijk een feit. In het seizoen 2016/2017 speelt S.C. Stiens 1 in de 2e klas!

Eerder dan op een normale speeldag komen de supporters al naar It Gryn. Thuis omhangen is niet langer meer gewenst en zorgt voor ongeleide zenuwen. Op dit soort wedstrijden komt altijd veel publiek uit Stiens en omstreken af en mooi is het ook om clubmensen van vroeger weer te begroeten. Handen worden geschud, voorbeschouwingen en verwachtingen worden gedeeld en de spanning neemt toe. Hoe staat S.C. Stiens ervoor? Hoe gaan ze met de spanning om? Wie spelen er? Hoe gaan beide ploegen met de warmte om? Welke ploeg is de fitste? Als even na half drie de scheidsrechter de wedstrijd op gang blaast weten we het meteen: S.C. Stiens gaat ervoor en een ploeg met een missie is dan niet meer te stoppen. Vanaf de aftrap laat S.C. Stiens 1 zien dat zij vanmiddag het familieweekend een gouden glans gaan geven. Binnen 10 minuten zijn er al zeker 4 kansen geteld. Het publiek staat er meteen achter en dat geeft vertrouwen, maar ook wordt er heel even gedacht: “als wij niet scoren, dan ga je zien dat…”.

Niets is minder waar. S. C. Stiens laat in de eerste helft wilskracht en vertrouwen zien. Iedereen staat op scherp en speelt vol overtuiging. Heerenveense Boys figureert nog net niet, maar zoeken wel de kleedkamer op met een verdiende en dikke 3 – 0 achterstand. Alle drie de goals getuigen van doorzetting en voetbalinzicht. De verdediging van Heerenveense Boys wordt eruit gerend, eruit geduelleerd en uit gespeeld. Vanaf de vleugels komt het gevaar en met precisie wordt het net gevonden door achtereenvolgens Gerbrand Sinnema, Jorrit Bergsma en Almer Hietkamp. Zij eisen in de afronding de hoofdrol op, vieren de goals met het publiek, maar door hun medespelers prima in stelling gebracht. Peter Jansen Klomp staat op nummer 6 voor zijn verdediging prima te verdedigen, maar ook het spel te verdelen. Harry Dijkstra heeft de aanvoerdersband weer om en coacht voortdurend en is op rechts regelmatig de opkomende 3e spits. Stefan Oost laat weer zien hoe mooi verdedigen kan zijn en is ook verbaal goed aanwezig. Jordy Weykamp en Doeke vormen weer het hechte blok waar zelfs de ervaren spelers als Oane Hornstra en Gabe Theun Top niet doorheen komen. Op linksback is Erik Westra positioneel sterk en nauwkeurig in de passing. Huub Klijnsma is op het middenveld meer en meer van grote waarde en bij standaardsituaties de onbetwiste nummer 1 als het gaat om de voorzet. Vergeten we één iemand: keeper Willem Tino Rauwerda. In eerdere wedstrijdverslagen al vaak genoemd en geroemd om zijn vele sterke wedstrijden dit seizoen. Hoe raar en jammer is het dat hij volgend jaar niet meer onder de lat wil staan. Wat een seizoen heeft hij gekend. Voorgaande competities altijd in de schaduw van Ronald van Klinken. Okay, Ronald was ook onomstreden de keeper van S.C. Stiens, maar hoe goed heeft Willem Tino hem dit seizoen opgevolgd? Ontzettend goed en toch is er bij Willem altijd die twijfel. Nergens voor nodig Willem! In de eerste helft hoeft Willem niet of nauwelijks in actie te komen. Eén keer is hij gepasseerd, maar de lat bracht redding.

Hoe anders was het in die tweede helft en meteen gingen alle gedachten weer terug naar de wedstrijd Heerenveense Boys – sv Marum. Na een 0 – 5 achterstand komen de Boys van Dick Krommenhoek sterk terug. Zo ook in Stiens. Vanaf de aftrap beginnen ze aan een alles op niets poging. 3 wissels, 4 spitsen en veel inzet zorgen meteen voor gevaar en meteen is het raak. De man die in de eerste helft aan banden lag bij Doeke en Jordy zorgt met twee goals voor de aansluiting. Even werd het stil op en rond het hoofdveld. Het zal toch niet? Het is duidelijk dat Stiens moet oppassen om niet te worden overlopen door het ervaren team van Heerenveense Boys. Met name Peter pakt nu de regie en temporiseert daar waar het kan en moedigt aan om op balbezit te spelen om zo weer controle over de wedstrijd te krijgen. Stefan Oost heeft een andere tegenstander gekregen en met name hij is het die zich goed herstelt na het onstuimige begin van de tweede helft. Het talent aan de kant van Heerenveense Boys wordt door hem weer beteugeld en daarmee wordt de angel eruit gehaald. Bij een gelijkspel promoveert S.C. Stiens ook, maar iedereen beseft dat die gelijkmaker er beslist niet moet komen. Gerrit Winkel vervangt de moegestreden Harry Dijkstra. Van Gerrit weten we dat hij beschikt over veel inzicht en altijd de voetballende oplossing zoekt. Een kwaliteit die gevaarlijk kan zijn in dit soort wedstrijden, maar door zijn voetballende inzichten is hij nu juist van grote waarde.

S.C. Stiens doorstaat de aanvalsdrift van Heerenveense Boys en gaat vanuit de organisatie weer de aanval in en dan is het natuurlijk zoeken naar de man in vorm. Heerenveense Boys had hun huiswerk goed gedaan, want Almer werd best goed bespeeld door de nummer 2 van Heerenveense Boys. Hoe leuk is het om nu ook eens een compliment aan de tegenstander uit te delen. Het is natuurlijk onmogelijk om Almer helemaal uit de wedstrijd te spelen, want Almer staat of komt er altijd wel. De progressie die hij dit seizoen heeft doorgemaakt is een fenomenaal en een compliment aan zijn en aan het adres van de trainers waard. Ongeveer een kwartier voor het einde viel de beslissing. Wie het was weet ik niet meer, maar de keeper van Heerenveense Boys haalde in het strafschopgebied een speler onderuit: penal. Even moest de scheidsrechter zijn grensrechter assisteren, maar zijn advies was duidelijk: rood. Wie anders dan Jorrit neemt de strafschop. Op twitter kan iedereen deze penalty nog eens bekijken. Onhoudbaar voor een speler op goal, want Heerenveense Boys had al 3x gewisseld. Op zich niet opmerkelijk dat de scheidsrechter deze middag goed floot, want op deze wedstrijden zet de KNVB zijn beste mensen in en is het verstandig om KNVB-grensrechters aan de lijn te hebben. Opmerkelijk zou het wel zijn als het waar is dat deze scheidsrechter enkele jaren geleden in het 1e van Heerenveense Boys heeft gespeeld, dat zijn broer er nu nog speelt en zijn vader voorzitter is van Heerenveense Boys. Dit gerucht is overigens niet op waarheid gecheckt, maar als het klopt mag dat natuurlijk niet zo zijn. Stel je voor dat…

Na de 4 – 2 was de wedstrijd gespeeld en was het wachten op het heerlijke eindsignaal. Sander Kars en Hilbrand Klijnstra kwamen er nog in voor Jorrit en Huub en ook zij lieten zien dat ze thuishoren in de wedstrijdselectie. Sander heeft een prachtige ontwikkeling meegemaakt. Een moeizaam begin in het 2e, maar door hard werken en veel leren was hij aan het einde van het seizoen al één van de vaste wisselspelers die speelminuten pakt en ook al weleens basisspeler is geweest. In al zijn optredens liet hij een stijgende lijn en talent zien. Hilbrand had de 5 -2 kunnen maken. Hilbrand is zo’n speler waarvan je niet genoeg kunt hebben. Op vele plaatsen inzetbaar en je kunt altijd op hem rekening en nooit boos op hem worden. Door een vakantie en vervelende blessure kwam hij dit seizoen niet heel veel in actie, maar zijn naam staat wel op dit wedstrijdformulier!

Na het fluitsignaal barst het feest los. Het feest wordt met veel emotie zowel introvert als extravert gevierd. De vele ontwikkelingen in de afgelopen jaren op bestuurlijk niveau zorgen voor emoties bij insiders. De vele ontwikkelingen in het afgelopen seizoen bij S.C. Stiens 1 zorgen voor emotie bij spelers en huidig staf/kader, maar ook ex-kader. Traantjes worden hier en daar weggepinkt, een knuffel als waardering voor inzet door en voor velen zorgt voor die sfeer die het bestuur nastreeft: één S.C. Stiens waarop we met zijn allen trots op zijn. Velen hebben dit seizoen voor dit succes gezorgd. Spelers krijgen natuurlijk de meeste aandacht, maar laten we één heel bijzonder iemand niet vergeten: Riemer Kooistra. Een voetbalman pur sang en vanaf nu voetbalvriend van S.C. Stiens. Hij was het die na de winterstop de ploeg uit de kramp haalde en spelers weer echt in hun kracht zette. Hij was het die na een teleurstelling geen seconde aarzelde en besloot in te stappen en zie hier het resultaat. Samen met leider Auke Hietkamp, zo nu en dan zijn vervanger Sjoerd Kamminga, verzorgster Marijke Terpstra, keepertrainer Ricardo Boscolo en grensrechter Gerlof van Tuinen en Andries Groeneveld werd het een voetbalseizoen en –dag om nooit te vergeten. Felicitaties aan iedereen!

Voor Heerenveense Boys waren de druiven zuur, maar ze kwamen in een tweeluik met twee heel goede 3e-klassers simpelweg tekort. Door dit resultaat volgen wij ze volgend jaar in de 3e klas. Dat deze vereniging daar niet lang zal blijven is ons wel duidelijk. Wij wensen hun veel succes toe bij het verjongen van hun selectie. Binnenkort volgt er op deze site een nabeschouwing op dit seizoen. Daarna richten we op ons ook alweer op volgend seizoen en dan komt er weer zo’n fijn moment aan: het installeren van de 2e klas in de app.

De komende dagen zal er nog veel worden nagenoten op facebook en andere sites. Geniet ervan.

Bekijk alle promotiefoto’s op onze facebook pagina.