S.C. Stiens 1 laat belangrijke slag liggen tegen vv Nijland,

De Blauw Witte muur van vv Nijland werd zaterdag maar liefst 3x gepasseerd, maar met even zo vele tegengoals werden de punten in Nijland gedeeld. S.C. Stiens had op basis van het willen voetballen recht op meer, maar zo werkt dat niet in Nijland. Na afloop zei trainer Douwe Posthumus dat de toeschouwers waar voor hun geld hadden gekregen. In Nijland is dat uniek en S.C. Stiens ging met een ontevreden gevoel naar huis.

Al sinds enkele jaren vinden zijn beide ploegen niet zo vriendelijk voor elkaar. Dat was zaterdag weer niet anders. Een overtreding op Nico Bonnema ontging de scheids, het niet terug ingooien van Nijland nadat S.C. Stiens de bal voor een blessurebehandeling had uitgetrapt, het continu ‘bespelen’ van de scheids door Nijland, handtastelijkheden van Wieger Boonstra had best beter bestraft moeten worden, doorlopen na een ingeschoten penalty etc. Het maakte de wedstrijdsfeer er allemaal niet vriendelijker op, maar beide ploegen deden er volop aan mee en stiekem ook wel eens goed om te zien dat S.C. Stiens wel van zich kan afbijten. Degradatievoetbal vereist nu eenmaal andere krachten.

Beide ploegen hadden vandaag zeker iets om voor te strijden. Het merendeel van de wedstrijd probeerde S.C. Stiens de bal nog in de ploeg te houden en voetballend de aanval te zoeken. Als er geen opening was ging de bal even in de eigen verdediging rond. Duidelijk was opdracht van Rudi van der Burg te herkennen om niet te gehaast de bal naar voren te spelen. Voor klasse behoud in dit seizoen is het een must om zo de wedstrijden in te gaan en helemaal nadat zaterdagochtend bleek dat Peter Jansen Klomp de griep te pakken had. Rudi van der Burg moest dus omzettingen doen en zette Harry Dijkstra op nummer 6 en Wilco de Haan meer naar voren toe. Dat pakte vandaag best goed uit.

Toch was het vv Nijland dat de eerste echte kans kreeg. Een speler werd prima in de diepte gespeeld en had vrije doorgang op de keeper Willem Rauwerda, maar die redt prima en voorkomt een achterstand. Even later is het wel raak. Een ogenschijnlijk veel te hoge voorzet wordt toch maar gekopt en valt pardoes met een boog in de kruising. Als je ze zo wilt scoren, zal het je nooit lukken, maar niemand bij vv Nijland die daar om maalt [en terecht]. Wederom een achterstand, maar het valt S.C. Stiens wederom te prijzen dat ze niet te gehaast de aanval opzochten. Het vertrouwen was er dat S.C. Stiens de gelijkmaker zou gaan scoren. Eerst was het Wilco de Haan die maar net naast kopte en ook Jordy Weykamp was dichtbij de gelijkmaker. Huub Klijnsma kopte wel raak op een prima voorzet van Stefan Oost. De verdiende gelijkmaker stond op het scorebord en daarmee gingen beide ploegen de rust in.

Erik Westra maakte plaats voor Niek Houkes, waardoor Jordy op links kwam te spelen op de lange spits van vv Nijland. S.C. Stiens trok het spel meer en meer naar zich toe en met name over rechts kwam S.C. Stiens gevaarlijk door. Diverse schietkansen waren er te noteren, maar dan moet je wel schieten. Fasen waarin de bal hoog naar elkaar toe werden gespeeld werden afgewisseld met goed aanvalsspel. Wilco onderschepte en controleerde op het middenveld de bal en stuurde Harry de diepte in na een prima één twee met spits Hilbrand Klijnstra schoot Harry van zo’n 20 meter bekeken raak. S.C. Stiens verdient op voorsprong. Toch was het niet veel later alweer raak en helaas zag de verdediging er niet goed. Notabene in het 5 meter gebied kon een speler van vv Nijland zonder ingrijpen aannemen en de 2 – 2 binnenschieten.

S.C. Stiens pakte het daarna toch weer goed op en ging weer op zoek naar de voorsprong. De ingevallen Fedde Akkerman voor Hilbrand Klijnstra nam de bal in de 16-meter knap mee, maar hij werd gevloerd. De scheids kende een penalty toe en daar was zowel het thuis als uitpubliek ietwat verbaast over. Wilco benutte de penalty prima en weer stond S.C. Stiens op voorsprong. Zou het dan toch? Helaas, want na een duwfout van Stefan Oost kende de scheidsrechter ook een gemakkelijk gegeven strafschop aan Nijland en ook die werd benut; 3 – 3.

Daarna kreeg zowel S.C. Stiens kansen op meer, maar was de grootste kans voor vv Nijland. Al met al een terechte uitslag, al zal die in het Stienskamp wat wrang voelen. S.C. Stiens had recht op iets meer. Volgende week speelt S.C. Stiens een uitwedstrijd tegen FC Grootegast. Wederom een hele, hele belangrijke wedstrijd. Als de veerkracht en drive van deze wedstrijd wordt meegenomen naar Grootegast mogen we vertrouwen hebben.