S.C. Stiens 1 en Fc Grootegast 1 houden elkaar in evenwicht

De competitie is de start voorbij en ondertussen zien we de kwalitatieve verschillen ontstaan. S.C. Stiens kan voetballend best aardig meekomen, maar op dit niveau spelen ook andere zaken een belangrijke rol bij winst of verlies.

Het verlies van vorige week tegen Fc Meppel was onnodig, maar om te winnen moet je domweg vaker scoren dan je tegenstander. Fc Meppel sloeg in die wedstrijd een gaatje met S.C. Stiens en tegen Fc Grootegast was het alweer zo’n belangrijke wedstrijd. Op voorhand was Fc Grootegast favoriet, want zij waren vorig jaar de verdiende kampioen van de 3e klasse en wist 2x te winnen van S.C. Stiens. Beide wedstrijden waren leuk om naar te kijken, want beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd en dus waren het spannende wedstrijden. Afgelopen zaterdag was weer spannend, maar minder goed. Fc Grootegast was in vorige wedstrijden vaak net iets sterker, nu was het S.C. Stiens dat meer aanspraak mocht maken op de overwinning. Het bleef helaas zoals het begon en overheerste het gevoel van: “we hebben niet verloren”, zeker in het kamp van Fc Grootegast. Toch schieten beide ploegen er ook niet veel mee op.

Over de gehele wedstrijd liet S.C. Stiens iets meer zien dat ze aanspraak wilden maken op de overwinning. Halverwege de 2e helft trok de ploeg van Rudi van der Brug het balbezit meer en meer naar zich toe, maar ondanks het licht veldoverwicht wist de aanval van S.C. Stiens zelden echt gevaarlijk te worden. De wedstrijd werd begonnen in een 4-4-2 formatie en zoals we vaker zien bij S.C. Stiens groeit het vertrouwen in een goede afloop als de spelers merken dat de tegenstander zich heeft stukgebeten op de defensie. In het centrum van de defensie stond vandaag Peter Jansen Klomp te voetballen zoals we graag vaker van hem willen zien. Ook al is het niet zijn meest favoriete plaats, maar hij moest er plaatsnemen omdat Jordy Weykamp al weken kampt met griepverschijnselen. Rudi en Jordy hebben besloten dat het beter is dat hij rust neemt en weer fitter wordt. Peter stond dus samen met Doeke van der Ploeg in het centrum en waren baas over de spitsen van Fc Grootegast. Hun ervaring en kracht zorgden ervoor dat het team mocht gaan geloven in een goede afloop.

Op het zware en wederom slecht onderhouden veld in Stiens golfde het spel in de eerste helft op en neer. De opening was voor Fc Grootegast en mocht een reeks corners nemen Fc Grootegast is een kopsterke ploeg en ze weten altijd gevaarlijk te worden in deze standaardsituaties bij de 2e paal, maar keeper Willem Tino stond ook vandaag weer prima op goal en gaf rust aan zijn verdediging. Afwisselend aan elkaar mocht ook S.C. Stiens corners. Altijd leek het gevaarlijk in de kluts, maar wanneer de organisatie beter staat kunnen ze bij de afvallende bal nog meer druk creëren. Ook de collega van Willem Tino liet zien dat hij vandaag de baas was in het strafschopgebied en keepte een sterke wedstrijd. Bij beide teams won de defensieve kracht het van de aanvallers. Alhoewel het samenspel tussen Jorrit Bergsma en Almer Hietkamp weleens minder is geweest, is het goed dat ze hun samenwerking eens bespreken. Als je wilt winnen moet je scoren. Individueel is er altijd dreiging, maar het zou nog beter zijn als ze ook elkaar beter weten te vinden. Rudi van der Burg kon helaas deze wedstrijd niet beschikken over de geblesseerde spits Rick Scheringa.

Op het middenveld hebben we mooi dingen gezien. Misschien niet zozeer voetballend, maar als je daar de youngsters Huub Klijnsma en Gerrit Winkel ziet spelen moet je dat als Stienser goed doen. Op hun leeftijd deze ervaring opdoen, moet goed zijn voor de toekomst. Huub Klijnsma is dit seizoen nagenoeg in alle wedstrijden gestart en vanwege zijn specifieke sterke punten is hij al een aardige vast waarde aan het worden en hij ontwikkelt zich voetballend prima. Gerrit heeft te maken met veel concurrentie op zijn positie. Zijn sportmentaliteit zorgt ervoor dat hij enorm baalt als hij met het 2e mee moet doen, maar neemt zonder morren dat team bij de hand. Trainer Peter Paul aarzelt niet door te zeggen dat het succes van S.C Stiens za2 mede komt door Gerrit. Wilco de Haan ligt eruit met een hamstringblessure en dus moest Rudi van der Burg een beroep doen op Gerrit. Niet tevergeefs, want Gerrit was ook vandaag sterk aanwezig op het middenveld en zorgde met aanvallende dreiging voortdurend voor aanvoer naar de spitsen Almer en Jorrit. Routinier Harry Dijkstra zorgde vanmiddag voor balans in het team en was pittig in de coaching, maar had het gelijk vaak aan zijn zijde.

De wedstrijd kende in voetballend opzicht niet zo heel veel hoogtepunten. Aan beide kanten was er weinig grote kansen. Willem Timo redde in de eerste helft heel knap in en één tegen één duel en Almer leek er zo nu en dan vandoor te kunnen gaan en wist diep in de 2e helft de keeper bijna te verschalken met een knap afstandsschot, maar de keeper redde even fraai. Stefan Oost probeerde het met een prima schot zo ongeveer op de achterlijn, maar ook nu stond de keeper van Fc Grootegast goed op te letten.

De wedstrijd eindigde dus zoals die begon in een 0 – 0 eindstand. S.C. Stiens moet eigenlijk deze wedstrijden winnen en zorgen dat in andere gelijkwaardige wedstrijden niet wordt verloren. Maar ja…doe het maar eens. Volgende week is er de zware uitwedstrijd tegen titelkandidaat Zeerobben. We verwachten een alle-hens-aan-dek-wedstrijd in de havenstad. Daarna is er geen speelronde en hopen we dat Ewoud Bergsma, Rick, Wilco, en Jordy Weykamp dan weer aansluiten bij de selectie. Voor keeper Robin van der Meer zal dat te vroeg zijn, zijn handbreuk heeft meer tijd nodig.