Aanvoerder Dokkum zorgt voor duur puntenverlies tegen Ut Vierde

“Als je op tijd vertrekt ben je nooit te laat”. Inderdaad, deze wijze raad komt van Johan Cruijff. Het bleek deze middag tweemaal de waarheid en zorgde tevens voor een verdiend punt voor de godenzonen van Ut Vierde.
Hier later meer over. Laten we beginnen bij het begin.

Het begin begint op dinsdagmiddag, een uurtje of vier. Onder de fanatieke spelende leden speelt wat ongeuite frustratie. Ja beste lezers, ook in het heldenensemble van Ut Vierde heerst zo nu en dan wat onenigheid.
De reden? Het wel of niet door laten gaan van de laatste training voor de belangrijke kraker tegen Dokkum komende zaterdag. Wordt er door de één een minimum gesteld, een ander probeert liever zijn nieuwe Airfryer uit. Na heel wat vijven en zessen, blijken er genoeg mensen voor een stevig potje 3 tegen 3.

Het werpt direct zijn vruchten af. Combinaties zijn niet van de lucht, strak ingespeelde ballen zijn eerder regelmaat dan een toevallige gelukstreffer. Een afsluitend potje latjetrap zorgt voor de opperste concentratie en focus voor zaterdag. Deze zes toppers zullen het verschil gaan maken zaterdag, zoveel is nu al duidelijk.

Woensdag en donderdag wordt er gerust, vrijdag start de mentale voorbereiding. Aspirant Topscoorder Henk-Jan besluit samen met een kleine delegatie van Ut Vierde af te reizen naar een niet nader te noemen festijn. Voor het vestrijken van de middag schijnen zij al menig vitaminedrankje naar binnen te hebben gewerkt. Tot in de late uurtjes wordt de wedstrijd voorbeschouwd, de tegenstander geanalyseerd en een tactisch plan bedacht. Onder de inmiddels welbekende klanken van een schreeuwende kale man over een deur is het vertrouwen bij hen groot.

Met het krieken van de dag worden de bedden opgezocht om een paar uur later aan te sluiten bij de rest van de groep. Eerder dan Doornroosje Peter – hoe kan het ook anders – worden de bakjes koffie met paracetamol genuttigd. Rick had voor deze keer zijn slippers ingeruild voor echte schoenen, Anton had kosten nog moeite gespaard en liet zijn schoenen wederom de hoofdrol spelen en Jelmer scheen zijn schoenen niet eens uit te hebben gehad na zijn nachtelijke avonturen ervoor. Al deze vlotte stappers werden al snel ingeruild voor de variant met noppen.

Op het hoofdveld – de prestaties van Ut Vierde blijven niet onopgemerkt – werd er warmgelopen. Daar waar Ut Vierde het afkan met wat simpele passoefeningetjes en het hooghouden met één stuit, werd er aan de kant van Dokkum een complete training voorbereid. Hesjes, pionnen, drie coaches. Alleen Hansie Hansie met Foxsports ontbrak nog in dit plaatje. Het schijnt overigens wel vaker voor te komen dat Foxsports ontbreekt in de kelderklasse van het Nederlandse voetbal, maar dat daar gelaten.

In tegenstelling tot wat de getrainde helden van Ut Vierde dachten, moesten er toch enkele van hen starten vanaf de zijlijn. Doornroosje Peter was inmiddels wel ontwaakt maar wilde eerst uitgebreid ontbijten. De open plek onder de lat moest worden ingevuld. Na drie potjes Rockscissorpaper, zeven keer Ienemienemutte en twee keer Laatstemetdeknieopdegrond was het Anton die aan het kortste eindje trok en het rode keepersshirt mocht aantrekken. Leider Willem Wytze gunde zichzelf met deze ontwikkelingen zijn zevende basisplek en liet Aspirant Topscoorder Henk-Jan achter op de wisselbank. Achteraf een slechte keuze, maar daarover straks meer.

Gezien er commentaar is gekomen op de wijze waarop Ut Vierde de wedstrijden beschrijft, volgt hieronder dan eens een daadwerkelijk wedstrijdverslag:

Met een bewezen achterhoede waarin Roel, met Michiel naast zich, zijn plekje achterin weer had gevonden, verbaasde het niemand dat de 0-1 snel op het scorebord stond. Peter stond ondertussen zijn broodje weg te werken en de slaap uit zijn ogen te wrijven en besloot toch maar om zich in het keeperstenue te steken.

Aspirant Topscoorder Henk-Jan moest lijdzaam vanaf de zijkant toekijken hoe het team het zonder hem niet voor elkaar kreeg om voor wat gevaar te stichten. De Dokkumers kregen zelfs vier opgelegde kansen maar wisten de bal niet achter Anton te krijgen. Met een omgeklede Peter in de dug-out, besloot hij in te grijpen. Het was leider Willem Wytze die het veld moest ruimen om plek te maken voor Anton, die zijn plekje onder de lat afstond aan Peter. Deze tactische meesterzet zorgde ervoor dat de druk bij de Dokkumers kwam te liggen. Achterin was het Rick die zijn mannetje goed in de gaten hield met daarvoor rappe Anton die nu voor gevaar zorgde voor het juiste goal. Met een opgeheven hoofd werd de kleedkamer opgezocht, nog wel met een 0-1 achterstand.

Willem Wytze zag zijn fout in en liet Aspirant Topscoorder Henk-Jan direct warmlopen. Na een viertal wissels stond het heldenensemble in een iets andere opstelling weer op het veld. Aspirant Topcsoorder en groot kanshebber voor Man-of-the-Match Henk-Jan liet zich goed gelden en zorgde met zijn onnavolgbare passes, voetbalgogme en preciesielooplijnen voor een welkome versterking in de tweede helft.

De Dokkumer aanvoerder zag dit iets anders en meende Man-of-the-match-to-be Henk-Jan in zijn zak te hebben. Zijn zelfvertrouwen groeide met de minuut, helaas zijn ietwat slordig bebaarde mond ook: “Hoppa alwêr earder dan Aspirant Topscoorder by de bal!”, “Wie ik alwêr earder!”, “Do bist net sa rap ôf wol?”, “Ik tocht dat een Aspirant Topscoorder rapper wêze soe!”. Denken jullie dat er in DWDD veel wordt gepraat, deze beste man uit Dokkum kon naar eigen zeggen in zijn eentje een avondvullend programma maken over de tweede helft en zijn rol daarin.

Helaas komt hoogmoed vaak voor de val. Aspirant Topscoorder Henk-Jan liet zich niet van de wijs brengen en wachtte geduldig zijn kans af. De inleiding was een goede actie vanaf de linkerkant van leider Willem Wytze. Hij had in de rust besloten toch ook weer in het veld te willen en had hier sterkhouder Jelmer voor opgeofferd. Dat Willem Wytze juist deze wedstrijd erachter kwam dat hij linksbenig is, was voor hem de redding. Zijn schot werd echter nog enigszins verwerkt door de keeper van Dokkum en naar de hoek gestompt.

De Dokkumer aanvoerder stond inmiddels zijn monoloog voort te zetten en was dus niet in staat om de prachtige rebound van Henk-Jan te zien. Hoewel de hoek erg lastig was en het wiskundig eigenlijk niet mogelijk was kreeg de Aspirant Topscoorder de bal hoog het Dokkumer goal in. Keeper, verdediging en vooral de aanvoerder met open mond achterlatend. 1-1!

Vlak na deze geschiedenis schrijvende goal was het wederom Willem Wytze die met links de bal voorzette. Prima op hoogte, zodat Libbe de bal met de knie over de keeper wist te werken. De bal leek met een boog het Dokkumer net wederom te laten bollen maar de lat lag in de weg. Gelukkig was daar Aspirant Topscoorder Henk-Jan die voor de tweede keer op onnavolgbare wijze de aanvoerder te snel af was. Met een bekeken schot werd de afgevallen bal in het goal gewerkt. De voorsprong was een feit!

De cabareteske aanvoerder wilde zijn voorstelling voortzetten maar werd ruw onderbroken door zijn eigen keeper. Stampvoetend werd door hem de kleedkamer opgezocht. Zo’n slechte voorstelling had hij nog nooit gezien en hij bedankte voor de eer. Met een speler op de goal zetten de Dokkumers hun spel voort. Hoewel de mannen van Ut Vierde vochten als leeuwen viel toch de 2-2 nog vlak voor tijd. Een klein beetje nare na-smaak maar gelet op het aantal kansen voor de bezoekers deze middag, overheerste vooral de genoegdoening van het binnenslepen van een punt.

Vanaf de zijkant werd inmiddels Vice Topscoorder Henk-Jan uitgeroepen tot Man-of-the-Match en mocht hij de vele complimenten ontvangen. Een basisplek en 90 minuten naast Topscoorder Gerwin zal er vast en zeker voor hem in zitten komende week tegen het altijd lastige Holwerd.

Samenvattende feiten:

– Topscoorderslijst: 1.Gerwin / 2.Henk-Jan / 3.Jelmer
– Aantal basisplekken leider Willem Wytze: 7
– Mooiste goal: Henk-Jan
– Op één-na-mooiste goal: Henk-Jan
– Man-of-the-Match: Henk-Jan
– 2x te laat: Aanvoerder Dokkum
– Rick in de onderbroek naar huis
– Roel zowel Gerwin als de bidons gewassen
– Niet nader te noemen spelend lid officieel benoemd tot Toy-Boy *

* Toy-Boy: spelend lid van Ut Vierde die een niet al te serieuze maar toch licht erotische relatie heeft met een vrouw van respectabele leeftijd die in de buurt komt van zijn moeder.