Van 2023 naar 2024

De mens is nooit op de maan geland, JFK is door de CIA, FBI of gewoon Homeland Security vermoord en Corona naja, Corona… Zó, de drie meest bekende samenzweringstheorieën in één zin. Met de nadruk op theorieën, want er is nooit bewijs gevonden voor deze verdachtmakingen. En dat bewijs zal men ook niet vinden in de kleedkamers bij voetbalverenigingen.
Wanneer een mannelijke voetballer de kleedkamer instapt verandert hij. Om te beginnen vallen alle verschillen weg: Semi overheidsmedewerker, leraar, accountmanager of supermarktmanager, iedereen is gelijk. Geen intense discussies over grootse wereldproblemen, geen gejengel over werk en geen gejammer over Goede Tijden Slechte Tijden. (speelt Bowien er nog in?) Als vanzelf wordt er overgeschakeld op geouwehoer, slap gelul en opruien.
Je maat met wie in je in de as speelt welgemeend in de zeik nemen waar je buiten het veld en vooral thuis niet lekker mee weg zou komen. Dan dat overhemd dat je van je vrouw hebt gekregen op je verjaardag. Die kan echt niet, is helemaal fout. Nou, die doe je dus ook nooit weer aan.. Zelfs je beste kameraad waar je altijd naast zit naast je is niet discreet wanneer je er achter komt dat die boxer van gisteren nog wel een dagje kon: ‘Kerel, Is je Miele stuk? Hey, mannen, kijk wat hij aan heeft. Incontinentie begint vroeg..; Terwijl je maten tieren van het lachen, frommel je al zachtjes vloeken snel je voetbalbroekje aan.. Je verwacht het niet, maar al snel is weer iemand anders de figuurlijke lul zodat jij je relatief rustig verder aan kunt kleden.
Veel grappen en opmerkingen zijn ietwat grover dan hierboven geschetst en hebben zo nu en dan seksualiteit als onderwerp. Kim Holland zou de kleedkamer uitlopen met rode oortjes.. Uiteraard zijn wij een correcte vereniging en een beschaafd team, dus ik zal hier niet op voortborduren. Er zijn trainers die hier gillend gek van worden he?!. ‘Kom op mannen, concentratie!!’ Die trainer hebben wij gelukkig niet, sterker nog; we hebben geen trainer.. Volwassen mannen die elkaar gniffelend willen overstijgen wat betreft bijdehante opmerkingen. Om dit thuis te vertellen aan moeder de vrouw heeft geen zin. Ten eerste, ze snappen het gewoon niet. Ten tweede, wanneer ze het wel snappen krijg je een hautaine blik naar je toegeworpen..
Na de wedstrijd gaat dit ook door he. Dan zitten wij, als mannen, in de kantine en gaan we uitgelaten door. Wanneer de laatste de kantine binnen komt strompelen steevast de vraag: ‘De bal eindelijk gevonden die je a la Jaap Stam over schoot?’ (Jaap Stam schoot tegen Italië op het EK van 2000 de penalty niet óver, maar op de lat. Echt waar, zoek maar op..) De laatste is vaak overigens onze eigen Michiel Kingma. Maar die is ook altijd het laatst in de kleedkamer, op het veld en bij onze jel. Vaak door JELmer overigens. Meer over ‘MK17’ via deze link: https://www.scstiens.nl/de-king-van-ut-vierde/.

Maar dan he, dan wordt het anders. Als onweer op een warme zonnige dag; de vrouwen komen erbij zitten. Daar gaat de grove taal, hand in hand met het cynisme. De beschaving komt weer tot wasdom. De vraag is nu wel of dat de sfeer ten goede komt. Zo nu en dan, heel kort, drijven de grappen weer boven. Maar alleen als er weer een kannetje Amstel leeg gedronken is. Het afzeiken begint weer langzaamaan te komen. De vrouw van degene die flink voor schut wordt gezet fluistert in zijn oor; ‘Ze hebben het over jou he, dat weet je? Pik je dit?’. Vrouwen van voetballers zullen dit nooit begrijpen en ze druipen snel af om een patatje en een appelsap voor de kids te bestellen.
Het jaar 2023 is voorbij, het jaar 2024 is weer gestart en dat betekent dat wij ook weer mogen. Tas inpakken met oa. beschimmelde voetbalschoenen, weer lekker zaniken in de kleedkamer en de dames die hun wenkbrauwen weer meermaals zullen laten fronsen. Oftewel, we gaan de wei weer in..
Maak er een mooie tweede seizoenshelft van en biet ze in de kuutn!!
Dan gaan wij weer op zoek naar ‘MK17’…

DT

Categorieën: