Terugblik seizoen ‘16/’17 S.C. Stiens 1

Het seizoen ligt alweer meer dan een maand achter ons en de indeling van de competitie ‘17/’18 is alweer bekend. Toch gaan we eerst nog vakantie vieren en dus mogen we nog even terugkijken op het debuutseizoen in de 2e klasse.

Het verschil tussen 3e en 2e klas is groot. Alles gaat sneller en meteen vanaf de eerste minuut is het meteen volle bak. De ploeg van Rudi van der Burg moest daar duidelijk aan wennen. De automatismen in het promotiejaar waren niet vanzelfsprekend meer. De verdediging had het iedere wedstrijd zwaar en liep op hun tenen. Met veel concentratie en inzet hebben ze zich best staand gehouden, maar mee opkomen zoals in de 3e klas was er niet bij. Trainer Rudi van der Burg heeft ver in de competitie nog vaak wijzigingen aangebracht in de opstelling. Continu was hij op zoek naar de juiste speelwijze en opstelling. Voor spelers is dat lastig, maar het team en de samenwerking met staf is zeer goed en er was begrip voor de zoektocht. Ook de middenvelders hebben een geweldig leerseizoen gehad. De progressie zat er ook zeker in, maar in het slot van het seizoen was Wilco de Haan op en zakte op Gerrit Winkel wat weg. Inmiddels waren Peter Jansen Klomp en Harry Dijkstra uitgegroeid tot de steunpilaren en op meerdere plekken inzetbaar. In de spannende slotfase waren met name zij het die de ploeg op sleeptouw namen.

De voorhoede was dit jaar de meest kwetsbare linie. Alleen Almer Hietkamp was een zekerheid, maar zijn naam staat op iedere wedstrijdvoorbereiding van tegenstanders. Hij werd vaak vakkundig en hard aangepakt. De nieuwkomers van buiten S.C. Stiens haakten al snel in het begin van de competitie af en ook Jorrit Bergsma had helaas niet de juiste focus. Het hele seizoen door hebben we de puntjes bij elkaar gesprokkeld. Een paar tegenstanders waren duidelijk sterker dan wij, maar conclusie mag zijn dat we voetballend voor weinigen onder doen. We kregen de goals te gemakkelijk tegen en vaak moesten we terugkomen van een achterstand. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat de speelwijze meer en meer 4 – 4 – 2 ging worden. Na een mooie serie van 3 gewonnen wedstrijden was er de hoop dat we niet meer naar beneden hoefden te kijken. Maar zoals vaker pakken de ploegen in de staart van de ranglijst opeens toch punten. Degradatie zorgen werden groter en groter, maar in de slotfase van de competitie werd ook S.C. Stiens onverzettelijker Pas in de allerlaatste wedstrijd tegen Be Quick Dokkum en diegenen die erbij waren beamen dat eigenlijk in de allerlaatste minuut directe handhaving veilig is gesteld met alle beschikbare middelen.

Trainer Rudi van der Burg blikt terug: “het merendeel van de selectie speelde voor het eerst op dit nivo en hebben zich goed staande gehouden. Het was een prima leerjaar met als doelstelling handhaving. De wat aanvallende speelstijl 4 – 3 – 3 hebben we tijdig aangepast naar een verdedigende 4 – 4 – 2 formatie. Dat kwam ook mede door het wegvallen van enkele selectiespelers. Overwinningen tegen Veenwouden, Hardegarijp en Grootegast waren zeer belangrijk. Het was ook een goed leerjaar omdat tot de laatste wedstrijd er wat op het spel stond. Hier wordt je al speler alleen maar beter van en dan met name op het mentale vlak”
Vraag: “wat neem je mee naar ‘17/’18?”. Rudi: “ik hoop dat de ploeg de enorme gedrevenheid meeneemt. Met de nieuwe aanwas vanuit de A-jeugd en de ‘nieuwe’ spelers Wilco Bergsma en Pieter Elgersma verzwakken we als team zeker niet. De hele staf blijft bij elkaar en de samenwerking met elkaar is heel goed. Ik zie nog veel potentie in dit team. Als iedereen zich voldoende bewust is van zijn eigen sterke en zwakke punten, hun leefstijl en focus gaan we weer een mooi seizoen tegemoet”.

Op 11 augustus begint de eerste training alweer. Een voorbereiding volgt rond die tijd op de website. Nieuwkomers worden dan verwelkomt, maar dat is voor straks. Wie we niet meer gaan terugzien is Harry Dijkstra. Hij heeft een keuze gemaakt en gaat een nivo lager spelen. Erg jammer, maar we bedanken Harry voor zijn inzet en coaching en wensen hem veel succes toe. Ook Hilbrand Klijnstra en Erik Westra maken volgend jaar geen deel meer uit van de 1e selectie. Ook zij gaan in een lager elftal spelen. Succes!

Andries Groeneveld zal geen vervangende grensrechter meer kunnen zijn. Hij stond al langs de lijn, maar door een kniekwetsuur zal hij er niet meer met een vlag staan. Andries, namens iedereen ontzettend bedankt dat je altijd voor het team klaar stond. Klasse!

Nu eerst vakantie en dat is voor bestuur, andere commissies en staf een welverdiende rustperiode. Voetballers willen altijd wel door, maar ook voor hun is een voetbal loze periode wel even goed. Even een ander ritme dan iedere week trainen en spelen. Zo krijgen ze honger naar de bal krijgen en zijn ze weer opgeladen voor een nieuw seizoen. Een seizoen dat veel moeilijker gaat worden dan het debuut in de 2e klasse. Het nieuwe is er dan vanaf en stappen moeten worden gemaakt.

Iedereen een goede vakantie toegewenst en tot volgend seizoen.

Categorieën: