Terugblik eerste seizoenshelft S.C. Stiens 1 en za 2,

Op donderdag 20 december heeft het kader van beide teams samen met de TC teruggekeken naar de eerste seizoenshelft. Voor aanvang van de competitie zijn de verwachtingen hoog en iedereen hoopt stiekem op meer en de betrokkenheid van iedereen zorgt ervoor dat je zo graag wilt dat het goed gaat met de club. Tijdens de evaluatie was dat bij ons niet anders, waren we kritisch, maar kijken we tevreden terug. Zaterdag 2 doet het boven verwachting goed en de grootste winst is dat trainer/coach Peter Paul de Jong besloten heeft het hele seizoen voor de groep te staan, “Een machtig mooi ploegje, waar ik graag mee verder mee wil”, zei Peter Paul. S.C. Stiens 1 staat net boven de degradatiestreep en in voorbije seizoenen zien we dat gepromoveerde ploegen het altijd lastig hebben. Het verschil tussen de 2e en 3e klasse is best groot en dus mogen we constateren dat het best aardig doen.

S.C. Stiens 1 staat dan wel net boven de streep, maar gemakkelijk ging dat niet. De punten werden voornamelijk in de thuiswedstrijden gepakt. Mooi voor het thuispubliek, maar we weten dat dit in 2017 niet genoeg is. Bij onze gastheren moeten er meer punten worden gepakt, want dan pakken zij ze niet. Zo simpel kan voetbal zijn. Alleen in Lemmer tegen CVVO werd één punt gepakt en het is niet moeilijk dat snel te verbeteren. Vraag is ook of we in sommige wedstrijden te weinig of te veel hebben gekregen. Tegen Broekster Boys, Joure en Meppel had er meer in gezeten, maar misschien speelde de ervaring daarin nog wel een rol. De winst tegen Hardegarijp kwam onverwacht en deed denken aan de wedstrijden in het vorige seizoen. Tegen Zeerobben, Veenwouden en VVI gaven we niet thuis en verloren we dik en verdiend. Winst tegen Grootegast was waardevol geweest, maar de punten werden gedeeld. Thuis werd er gewonnen van De Walde, Tonego en Nijland. Overwinningen waren verdiend en gezien de ranglijst ook noodzakelijk. Nu worden het uitwedstrijden en reken maar dat zij revanche willen nemen.

De eerste seizoenshelft was te wisselvallig en speltechnische automatismen zijn er nog niet. Spelen op vertrouwd systeem zit er nog niet geramd in, individueel mag het allemaal wat genaster, we moeten sterker worden in de duels, beter worden in het bespelen van de tegenstander of scheids, maar bovenal vanaf minuut 1 er vol voor gaan. Dat alles zorgt ervoor dat het in de 2e helft beter moet en gelukkig ook kan. Rudi van der Burg heeft in de terugblik aangegeven nog voldoende ruimte voor groei te zien en kijkt met vertrouwen vooruit. Rudi, Auke Hietkamp, Wilco Bergsma en Marijke Terpstra én de spelers beseffen ook dat de focus er moet zijn om de doelstelling van handhaving te realiseren. Over de sfeer in het team hoeven we ons tot op heden geen zorgen te maken en dat is een belangrijke basis. Wel zien we dat sommige spelers op hun tenen lopen. Niet erg, want dat zorgt voor concentratie. Ook zien we dat anderen hun niveau niet halen en dat is teleurstellender. Dat een trainer de topscoorder op de bank zet is best bijzonder. Veel posities zijn dubbel bezet en iedereen moet knokken voor een basisplaats. Natuurlijk ben je ook afhankelijk van je concurrent en keuze van de trainer, maar als echte spits de spitspositie bij S.C. Stiens opeisen is redelijk eenvoudig, heb je anderen niet nodig, maar enkel jezelf.

Rudi van der Burg heeft best lang moeten zoeken naar vaste waarden in het team. Met maar liefst 5 nieuwkomers in de selectie was het zoeken en de jongeren van de selectie hadden vrees voor hun positie. Hoe mooi is het om te zien dat ook op dit niveau Gerrit Winkel, Huub Klijnsma en Almer Hietkamp veel aan spelen toekomen. De versterking was nodig en welkom, maar toen Wilco de Haan geblesseerd was, speelden we me exact hetzelfde team als vorig seizoen, maar wel op een hoger niveau. Dat zorgt ook voor tevredenheid.

Nieuwkomer Dennis Elzinga keerde na één teleurstelling S.C. Stiens de rug toe. Rick Scheringa was en is nog wat zoekende binnen het team. Zijn werk zorgt voor twijfels, maar niet bij ons, want in een hectische slotfase van de competitie kan juist hij het verschil maken. Keeper Robin van der Meer moest na een lange periode zonder basisplaats bij Wykels Hallum weer wennen. Helaas brak hij na enkele wedstrijden zijn vinger, maar kan hij na de winterstop weer aansluiten bij de groep en samen met keeperstrainer Ricardo hard werken aan zijn terugkeer. Aan zijn techniek zal het niet liggen, wel mag hij meer winnen aan gezag in de goal. Hij zal nu wel de concurrentie aan moeten gaan met Willem Tino Rauwerda. Na het uitvallen van Robin pakte Willem Tino zijn vorm weer op van vorig seizoen en heeft menig doelpunt voorkomen.

Op dinsdag 10 januari staat de eerste training gepland en is de focus weer op de 2e seizoenshelft. Op woensdag 11 januari volgt dan nog wel de poulewedstrijden van het OFK in Franeker. De laatste jaren laat S.C. Stiens daar een uitstekende indruk achter en ook nu laten we ons daar weer zien. De finales zijn op zaterdag 14 januari.

Zaterdag 28 januari 2017 beginnen we 2e ronde van de competitie met de uitwedstrijd tegen vv Nijland. Meteen een finale voor S.C. Stiens. Daarvoor zijn er nog 2 oefenwedstrijden:
• Zaterdag 21 januari S.C. Stiens – V.I.O.D. 1 om 15.00 uur in Stiens
• Dinsdag 24 januari S.C. Stiens – Dokkum om 20.00 uur in Stiens

Zaterdag 2 staat op een keurige 2e plaats. Blauw Wit ’34 3 is sterker, maar zeker nog te achterhalen. Het team van Peter Paul leunt weliswaar weer op de basis van afgelopen jaren, maar op de één of andere manier gaat het dit jaar veel beter. Jacco Rinia is in de zomer de sportschool ingedoken en dat zien we terug op het veld. Aron Postma heeft naast aandacht voor zijn jeugdelftal ook weer oog voor het 2e. Douwe Kooistra en Jacob Jelle Holwerda zijn ondanks hun mindere trainingsinzet de sterkhouders van het team en Simon Valk scoort met regelmaat. Rindert Reiding komt altijd sterker terug en de geblesseerde keeper Henk Willem Bosschma is als leider ook van waarde. De trainingen worden over het algemeen goed bezocht, de overgekomen A-junior Fedde Akkerman had een gesprekje nodig om te beseffen dat het anders moest en helaas is Youri van der Werf blessuregevoelig, maar beide laten zien dat ze prima meekunnen in het S.C. Stiens za2. Wij zijn benieuwd naar de 2e competitiehelft en wensen dit team veel succes bij het vasthouden van deze vorm.

Tijdens de 2e seizoenshelft gaan we ook wedstrijden organiseren van < 23 jaar. Dit doen we om de kloof tussen de A-junioren en de senioren zo klein mogelijk te maken. De A-junioren zijn op kampioenskoers en promoveren naar de hoofdklasse is voor S.C. Stiens van grote waarde. De selectie van Hendrik Wolf is niet groot en dus mogen we voorzichtig zijn, maar in goed overleg met de TC van de jeugd gaan we daar verstandig mee om en bereiden we de A-junioren voor vervolgstappen.

De TC van S.C. Stiens wenst iedereen een gezond, blessurevrij en sportief succesvol 2017 toe.

Categorieën: