Terugblik 1e seizoenshelft SC Stiens 1

Ranglijst:
Na 10 gespeelde wedstrijden en met al 23 punten in de tas, kan gesproken worden van de beste eerste seizoenshelft ooit in de geschiedenis van SC Stiens. Bij tijd en wijle overtrof dit alle verwachting van supporters en spelers zelf, helemaal gezien het op papier misschien wel de sterkste 2e klasse van de laatste jaren is, doordat verschillende ploegen zich horizontaal konden laten overzetten van zondag naar zaterdagvoetbal. Zo is de competitie niet alleen sterker, maar ook leuker geworden! Spelen tegen bekende gezichten van onder andere LAC Frisia en GAVC die de stap van zaterdag naar zondag maakten, maar ook tegen het gepromoveerde Leovardia en gedegradeerde FC Burgum en Zeerobben. Dit in combinatie van gelouterde 2e klasse ploegen als VVI, Hardegarijp en Joure, maakte het voor eenieder een competitie om naar uit te kijken.

Deze veranderingen zorgen wel voor een versterkte degradatieregeling (lees twee rechtstreekse degradanten, drie nacompetitie) en slechts twee mogelijkheden om een periodetitel voor promotie te pakken.

Bekerwedstrijden & oefenwedstrijden:
De voorbereiding leverden wisselende resultaten op. Waar derdeklassers SDS, Trynwalden en Minnertsga met overtuigende resultaten aan de kant werden gezet en Be Quick Dokkum op alle fronten werd afgetroefd in de eerste bekerwedstrijd, zette de wedstrijden tegen Broekster Boys en St. Annaparochie Stiens met beide benen op de grond.
Het mooie van deze wisselende resultaten is dat kwaliteiten en valkuilen vroeg aan het licht komen, waardoor je zou zeggen dat Stiens klaar zou zijn voor de competitie!

De selectie & staf:
Waar afgelopen zomer oudgedienden Peter Jansen Klomp, Doeke van der Ploeg en Sytse van der Heide afscheid namen, kwamen eigen jeugd en ‘bekenden’ de selectie van Stiens versterken. Jesse van Gorsel, Finn Kooistra, Jorrit Rodenhuis, Timo Anderson en Haye Tseard van der Hem kwamen allen over van de JO-19, vorig en dit seizoen onder leiding van Almer Hietkamp. Logische gedachte is dat dit een belangrijk onderdeel is geweest van deze mooie doorstroming!
Door het vertrek van Sytse kwam Danyo Zunnenberg als keeper de selectie van Stiens versterken na avonturen bij Leeuwarder Zwaluwen en Frisia. Ate Ruisch zit het eerste half jaar op Curaçao, waar hij een buitenlandse stage doet. Aan zijn enthousiaste berichten en aanmoedigingen iedere week, kijkt hij er reikhalzend naar uit om de selectie na de winterstop weer aan te vullen!
Verder kwamen Jesse Offringa (FC Burgum), Roan Hein Joostema (Zeerobben) en Ruben van der Leij (CVO) de selectie aansterken. Allen waren voor het seizoen al bevriend met verschillende spelers van Stiens, wat uiteindelijk de keuze van het drietal voor Stiens bevorderde.
Om dit gezelschap compleet te maken volgen hierbij de namen die al langere tijd het zwart, geel en oranje met trots dragen: Fedde Akkerman, Tim Bijkerk, Tom Gerard Cats, Arjen Dotinga, Almer Hietkamp, Sander Kars, Rene Paauw, Karst Palma, Werner Roorda, Len Valkema, Gerrit Winkel en als laatste Huub Klijnsma die eervol de band © mocht overnemen van Peter Jansen Klomp.

Ook dit seizoen staat het team onder leiding van hoofdtrainer Rene Dijkstra, altijd enthousiaste leider Auke Hietkamp (vader van inderdaad), verzorgster Lineke, Fysio’s Anton en Doeke, keeperstrainer Sander Schaafsma (nieuw), en wisselende grensrechters Elle van der Ploeg, Gerlof van Tuinen en Willem Ruisch (broer van inderdaad).

Start competitie:
De eerste wedstrijd was thuis tegen Wolvega, een ploeg die een jaar eerder de competitie had aangevuld en waar Stiens nog een appeltje mee te schillen had. Vlak voor de zomervakantie werd de finale van het Groen Leven Toernooi nipt met 1-0 van deze ploeg verloren, waardoor een potentiële schitterende oefenwedstrijd tegen een BVO zo’n dertig kilometer verderop aan de Stienzer neuzen voorbij ging. Na een vroege achterstand wist Stiens de wedstrijd te kantelen en wat uiteindelijke resulteerde in een knappe 4-2 overwinning!
De tweede wedstrijd van de competitie was op voorhand misschien wel de meest lastige uitwedstrijd, namelijk tegen huidig concurrent om de eerste periode FC Burgum. Het strijdplan van Stiens werd deze wedstrijd al snel helder; heel hard werken en in de omschakeling blikvangers Len Valkema en Almer Hietkamp in stelling brengen. Het leverde precies op die manier een 0-2 voorsprong op. Gedurende de wedstrijd wist Burgum steeds meer druk uit te oefenen op de Stienzer defensie, wat uiteindelijk resulteerde in een terechte 2-2 einduitslag die overigens beide kanten nog had kunnen opvallen.
De derde pot was tegen het GAVC van de voor veel spelers van Stiens oud-trainer Rick Jansma. Op voorhand een leuk weerzien, die eindigde in een 2-0 overwinning. Deze was nog magertjes, gezien de krachtsverhouding die wedstrijd en had de score hoger kunnen uitvallen. Al met al; 3 gespeeld, 7 punten. ‘’Hier hadden we vooraf voor getekend!’’

Het vervolg:
Bij de 2-4 uitoverwinning in en tegen Sneek kreeg Stiens misschien wel iets te veel, terwijl het uit bij de 2-2 tegen LAC Frisia iets te weinig kreeg. Hier had Stiens de wedstrijd al in de eerste helft op slot moeten gooien, alleen liet het de Frisianen in leven, waardoor die in de slotfase de 2-2 maakten. Uiteindelijk blijkt over een heel seizoen wel weer dat dit zich wel redelijk ‘levelt’.
Stiens behield haar ongeslagen thuisstatus tegen VVI (3-0) en wist uit bij Hardegarijp ter nauwenoud te winnen (3-4).
Al met al een hoop doelpunten, waarbij de voorste drie Len, Almer en Fedde vaak betrokken zijn. Dit kan ook niet anders, als er een blik wordt geworpen naar de huidige stand van de topscorers van de competitie.

Het slot:
Eerst een wedstrijd tegen Zeerobben, waarvan verwacht wordt dat ze bovenin gaan meedraaien. De motor van de Harlingers kwam dit seizoen wat later op gang, alleen gezien de terugkeer van dragende spelers leek in de voorbeschouwing van Zeerobben, dat het Stiens op het goede moment zou treffen. Echter kwamen ze op het biljartlaken van Stiens (dit is helaas cynisch…) van de koude kermis thuis. Stiens speelde haar beste eerste helft van de competitie en bekroonde deze met een prachtige 3-1 overwinning. Nog twee wedstrijden tegen de op dat moment laagvliegers Workum en Joure. Eerst uit naar Workum, waarbij Stiens van tevoren was gewaarschuwd. De stand op de ranglijst voldeed niet aan het algemene spelbeeld bij Workum. Met de verwachte geleverde strijd wisten ze Stiens, op een manier waar Stiens zich zelf over het algemeen het prettigst bij voelt, af te troeven en een 1-0 overwinning over de streep te trekken. Soms zijn er wedstrijden in het seizoen waarbij het gewoon niet wil, dit was gelukkig voor Stiens nog maar de eerste dit seizoen!
Afgesloten werd er uiteindelijk met een 1-0 thuisoverwinning op Joure (thuis 5 gespeeld, 5 gewonnen!) waardoor Stiens trotse ‘herbstmeister’ is van de 2e klasse K!

Conclusie:
In elke vorige competitie had Stiens ook al een periodetitel op zak gehad, ware het niet dat er dus slechts 2 te vergeven zijn. Dat betekent, met 1 punt voorsprong op Burgum, dat er twee finales volgen direct na de winterstop. Eerst uit naar Balk om het daarna thuis tegen Leovardia af te maken!
Voor nu eerst een korte periode van rust, waarna al snel enkele zaaltoernooien zullen volgen. Toernooien waar Stiens over het algemeen ook hoge ogen kan gooien.

Terugblik op de selectie:
Keepers:
Danyo heeft bewezen een betrouwbare sluitpost te zijn die met zijn verre uittrap zelfs voorassists kan afleveren! Haye keept met verve zijn potten bij het 2e elftal en sluit gelukkig vaak aan bij het 1e. Als Stiens dan echt nog in problemen kwam door blessures, was daar gelukkig keeperstrainer Sander Schaafsma die, ondanks lange afwezigheid tussen de witte kalklijnen, zich uit bij Hardegarijp knap staande hield!

Verdedigers:
Helaas werden Jorrit en met name Tom geteisterd door blessures, waardoor zij nog niet de minuten hebben kunnen maken die ze op voorhand voor ogen hadden. Beide heren sluiten gelukkig na de winter weer aan, een geruststellende gedachte voor de selectie. De honneurs werden over het algemeen waargenomen door de al jaren betrouwbare Rene Paauw en jonge hond Finn op de backposities. Finn maakt een stormachtige ontwikkeling door wat dus al heeft geresulteerd in een hoop minuten! Het centrum wordt bewaakt door Jesse Offringa en Sander Kars. Dit seizoen krijgt Stiens een stuk minder doelpunten tegen, wat mede te danken is aan deze strijders!
Tenslotte is het fijn dat we kunnen benoemen dat Arjen Dotinga (eindelijk) weer meetraint na een slepende kruisbandblessure. Ook hij zal in de tweede seizoenshelft zijn minuten gaan maken na lange afwezigheid.

Middenveld:
Huub was vanaf de ‘6’ positie het slot op de deur voor de verdediging waarbij creatieve middenvelders als Gerrit, Ruben, Werner, Jesse en Timo daarvoor de aanvallers aan het werk kunnen zetten. Gerrit speelt dit seizoen als de Gerrit die hij altijd was voor zijn lange kruisbandblessure, waar hij in het vorige seizoen van terugkeerde; erg steady en belangrijk voor de ploeg. Ruben bewees dat de stap van jarenlang 5e klasse naar de 2e klasse voor hem geen probleem hoeft te zijn en hopelijk gaan voor deze bewezen goalgetter dan ook de eerste doelpunten volgen in de tweede seizoenshelft. Werner liet zien een waardige kracht op het middenveld te zijn, waar Werner in het verleden vaak op de backpositie speelde. Jesse van Gorsel, wanneer hij niet al startte, valt nagenoeg elke wedstrijd top in, waar hij bijna zijn bekroning kreeg uit tegen zijn oude club Frisia. Helaas kon Jesse de voorzet in de slotminuut net niet verzilveren. Timo, de Colombiaanse technicus die afgelopen zomer overkwam vanuit de JO-19, heeft regelmatig zijn minuten kunnen maken waarbij er in de tweede seizoenshelft vast en zeker meer van zullen volgen!
Roan Hein is de pechvogel tot nu toe van het middenveld. Kwakkelend met verschillende blessures, zorgden ervoor dat het nog niet de start is bij Stiens zoals hij hoopte. Maar de momenten dat Roan pijnvrij heeft kunnen trainen of wedstrijden heeft kunnen spelen, ziet iedereen dat Stiens aan Roan in de tweede seizoenshelft nog een hoop plezier gaat beleven!

Aanvallers:
Karst Palma schoot uit de startblokken en wist veel doelpunten te maken in de voorbereiding! Dat kwam goed uit, want Almer begon met een blessure aan zijn hand. Gedurende de eerste seizoenhelft draaide dit beeld wat en begon Almer het scoren weer op te pakken, waar Karst iets meer met blessures liep te kwakkelen. De sneltrein aan de andere kant is Len Valkema. Met acties, goals en assists is hij dit seizoen een plaag geweest voor menig defensie. Blijf dit volhouden in de tweede seizoenhelft, Len! De onbetwiste nummer 9 van de eerste seizoenshelft was Fedde Akkerman. Vaak komt Stiens aan het voetballen doordat hij als kapstok de bal goed vast kan houden en begint hij wonder boven wonder ook nog eens te koppen! Er zullen dus vast en zeker ook meer doelpunten gaan volgen na de winter!
Helaas is er in de aanval ook een echte pechvogel; Tim Bijkerk. Met zijn snelheid is hij altijd een wapen bij Stiens, alleen ook door wisselende blessures heeft Tim zijn gaspedaal nog niet voldoende kunnen intrappen. Gelukkig is de verwachting dat Tim ook na de winter weer kan aansluiten.

Tot 21 januari in Balk!

Categorieën: