SC Stiens 4; Onze eigen ‘HH’… #weekvandescheidsrechter

Wees eerlijk, bij een held denkt men al snel aan een man in een strakke Sloggi onderbroek met een rode cape én haar met iets te veel gel erin. Het woord ‘held’ heeft voor mij toch een iets andere betekenis. Kom ik zo op terug..

Elke zaterdag weer hetzelfde; drie kwartier voor de wedstrijd zijn de vaste vier spelers al aanwezig met koffie in de hand en een broodje kaas terwijl er ook een groep nét het café uit komt rollen en hun voetbaltas nog moeten klaarmaken en net niet met twee verschillende schoenen aan komen kakken bij De Stipe. Dan wordt er nog even gevraagd wie de kledingtas heeft en waar de ballen zijn en dan kunnen we beginnen met omkleden.

We strompelen het veld op, uiteraard niet allemaal tegelijk, en de warming up kan starten. Naja, warming up?! Zes keer half veldje heen en weer lopen, even aan het zuurstof en weer door voor de rek en strek oefeningen. Niet dat we weten wat en waarom we dit doen, maar het staat altijd wel tof als we de ‘echte’ voetballers dit op televisie zien doen. Ook is er een aantal die niet loopt en rekt en strekt maar die gelijk de bal pakt en op de goal gaan rammen. Zolang ze niet alles volledig afscheuren dienen ze gewoon te spelen.

En dan, zo’n drie minuten vóór de wedstrijd.. Daar hebben we ‘m, de held! Oftewel, de scheidsrechter. Altijd een uit een oog springende verschijning. In een pakje dat 30 jaar geleden wellicht een beetje mee deed met de mode en daardoor niet meer kunt zien of hij nou groen of paars aan heeft, staat hij daar, te shinen in de middencirkel. Vaak komt zijn buik nog onder dat shirt uit, zie je nét zijn navel. Mooi man..

De scheidsrechter is degene die jou continu affluit voor buitenspel terwijl je toch nog écht wel drie meter achter de laatst man stond. Ook beloont hij jouw schwalbe keurig met een penalty terwijl jij dondersgoed weet dat het niet één was. Ook is dit de man die onze aanvoerder ‘JB18’ (rugnummer 14 is aangevraagd) vroeger meermaals buiten de lijnen heeft gestuurd om af te koelen. Verder kan deze beste man jouw extatische roes om zeep helpen om jouw doelpunt af te keuren. De scheids leidt, zou je zeggen. Toch weet ik niet of dat de juiste korte samenvatting is. De scheids is degene die er voor zorgt dat de spelers/speelsters plezier in het spel beleven door de regels te hanteren en niet te bedenken. Ook staat hij boven én tussen de partijen. Verder dient hij er normaal gesproken voor te zorgen dat iedereen op de manier waarop ze het veld betreden, ook er weer van af lopen. Eigenlijk is de scheidsrechter de meest onontbeerlijke persoon voor 90 minuten.

Misschien ziet hij er totaal niet uit als een held, ook al heeft hij een dikke pens, ook al is hij net wakker omdat hij verslaafd is aan online poker, hij is er wel. En daarbij komt, ze vragen er zo weinig voor terug. Een complimentje, hem behandelen als een mens en het accepteren van een beslissing, dat is voldoende, daar halen ze al plezier uit.

Als je wedstrijden van ons fluit, in de zesde klasse – 13, waar alles naar je hoofd geslingerd wordt door spelers met bandjes in het haar, waar een bal bij een 1 op 1 situatie op de keeper de sloot wordt ingebonjourd, dán verdien je het om in het zonnetje gezet te worden. Sterker nog, dan verdien je de Nobelprijs. Dit is namelijk de klasse waar er maximaal zeven mensen langs het veld staan. Dit is inclusief drie wisselspelers van ons en twee van de tegenstander..

Als je elke zaterdag, en dan ook élke zaterdag, in de spoelende regen, de gure kou.. Als je dan zúlke wedstrijden fluit.. Ja, dán ben je een held!

Onze eigen scheids, onze vriendelijke fluiter Hans Holwerda alias ‘HH’, hebben wij afgelopen zaterdag uiteraard in het zonnetje gezet. Na een kort zwart gat na zijn pensioen met alleen maar bier, vlees en televisie heeft hij zichzelf herpakt en is hij als zwartwerkende hovenier aan de slag gegaan. Bij dit werk komt een hark natuurlijk goed van pas. Die hark hebben wij als team eerst nog even gebruikt om een welverdiend punt tegen FC Burgum binnen te harken..

Dus zoekt u nog een leuke, vriendelijke doch rechtvaardige scheids die zo nu en dan ook nog wel eens verbaal flink te keer kan gaan? € 20,- per uur en hij is uw man.

Alle gekheid op een hark. Vergeet nooit de scheidsrechter te bedanken voordat je van het veld loopt. Want het is niet dat je óndanks hem kunt voetballen, maar dánkzij!

#scheidsbedankt #weekvandescheidsrechter

 

Ps.
Op de redactie van SC Stiens 4 hebben wij vele kaartjes, brieven en steunbetuigingen binnengekregen voor ‘SH11’.  Met hem gaat het stukken beter gelukkig. Schoolkamp heeft hij met horten en stoten overleefd en ondertussen heeft hij alweer twee wedstrijden van ons mee kunnen dartelen als een opgewonden eendje. Langs deze weg wil ‘SH11’ iedereen dan ook vriendelijke bedankten voor ieders medeleven.

 

DT

 

Categorieën: