Linksback in de reserve 6e klasse

Zaterdagochtend 3 september. Onrustig drentel je door het huis heen. Je trapt nog maar eens een paar balletjes tegen de muur en probeert de return goed aan te nemen: 3 van de 10 aangenomen en maar 2 ballen bij de buurman over de schutting, dat schept vertrouwen. Hardegarijp 4 uit vanmiddag, daar moet het gebeuren. Je voelt de druk, maar onder druk presteer je. Ja, het eerste seizoen verliep niet vlekkeloos. Het is niet makkelijk om als ex-korfballer ineens een sport te gaan beoefenen. Maar goed, de ingooi heb je inmiddels onder de knie. Alleen niet vergeten dat een zesje draaien not done is in de voetbalwereld.

Na je 5e wc-bezoek, die wedstrijdspanning gaat toch in je darmen zitten, pak je je sporttas. Hoewel afgelopen woensdag al ingepakt check je nog even of je alles hebt klaargepakt: voetbalschoenen, scheenbeschermers, handdoekje, schone boxer en je eigenwaarde. Check! Je dochters zwaaien je uit, geven je een succestût en weten zeker dat Heit dat gaat scoren.

Vol goede moed op naar Hardegarijp. Kleedkamer in. Daar zit je team: ZA4. Wachten op de vaste rugnummers… 12! Dat is bijna een basisnummer en 6 nummers lager dan vorig seizoen. Je straalt. Dan de opstelling. Je start! Borst vooruit en kop omhoog het veld op voor de warming-up. En daar loopt ie: de vedette, de topscorer, de geboren grote mond en ook nog eens de leider. Je raapt je moed bijeen en gaat naast hem lopen tijdens het hakkebillen. Voorzichtig zoek je zijn blik, zoekend naar erkenning en waardering. En dan volgt de altijd messcherpe, luide en ongevraagde analyse van de inmiddels licht begrijsde topscorer: “Weet je wat het is? B. is eigenlijk goed in álle sporten… behalve in voetbal!”. Auw. Gelukkig heb je je eigenwaarde meegenomen. Je zal ze eens laten zien wat je in je mars hebt.

Na een halfuur ploeteren, voorbij rennende buitenspelers, te korte passes, verloren duels, opbouwende én neerbuigende kritiek mag je naar de kant. In de dugout krijg je van je ‘maximaal een uur per wedstrijd’ compagnon een ongevraagd advies. Je moet buitenom, niet binnendoor. Je gedachten dwalen af. Roberto Carlos, Marcelo, Maxwell, Paolo Maldini, Johan Abma, Alex Bangura… Je kijkt nog eens verbeten naar de zelfbenoemde vedette van ZA4. Na de thee ga je laten zien wat een linksback je bent. Na vandaag zal heel Hardegarijp en omstreken niet eens meer weten wie Roberto Carlos was. Alex Bangura zal zijn handtekeningen niet meer kwijt kunnen bij de jeugd van Hardegarijp. Jij zal het zijn waarover het gaat maandag bij de koffiemachines op kantoor. Dit is jouw dag. Nou ja, dit is jouw 2e helft.

Het fluitsignaal gaat. Met de vlag in de hand zie je hoe Hardegarijp vanaf de aftrap een lange bal geeft. De rechtsback van dienst offert zich op deze bal vakkundig weg te werken. Als Pieter van den Hoogeband in zijn glorietijden duikt hij richting de bal… En er onderdoor met een Epke Zonderland-waardige afsprong. De immer foutloze captain kan de schade niet repareren en krijgt van de scheids met de uitstraling van een gepensioneerde zeeman een penalty tegen. Het team baalt. Het team vloekt. Maar jouw hart maakt een sprongetje. Je ziet de rechtsback zichzelf wisselen en afdruipen, je weet dat je net iets minder talentloze broer naar rechts zal verhuizen en je weet wie het gat op de linkerflank mag gaan dichten: jij.

Je duelleert buitenom. Je passt buitenom. Je gooit buitenom in. Je draaft buitenom. Je schiet buitenom. En je straalt. Jouw moment is hier.

De bevestiging volgt een dag later. PING! Melding Voetbal.nl: man of the match bekend. Je ziet de Coachende Keeper. Je ziet de Schreeuwende Begrijsde Scorende Vedette. Je ziet de Foutloze Captain. Maar je ziet ook jezelf. De Marcelo meets Roberto Carlos meets Bangura van de reserve 6e Klasse. Jij bent 1 van de 4 Man of the Matches. En het is terecht.

“B. is eigenlijk goed in álle sporten, zélfs in voetbal!”

 

Linksback voetbal tips – Word de beste linksback

 

JB.

Categorieën: