JWH6

In de schaduwen van Champions League voetbal, ver van de meest mooie stadions en de miljoenencontracten, bevindt zich het hart en de ziel van de sport: de amateurvelden. Hier, te midden van de uitgestrekte groene velden van Friesland, schrijft een bijzondere speler van ‘Ut Vierde’ zijn eigen kroniek. Het is een verhaal van doorzettingsvermogen, van vallen en weer opstaan, een symbool van de onbreekbare geest van het amateurvoetballer.

Maar wat hem echt onderscheidt, is niet alleen zijn talent op het veld, maar ook zijn dagelijks leven als bedrijfsleider bij de Poeisz. Deze unieke combinatie van rollen toont een man die gewend is aan leiderschap, zowel op als naast het veld. Hij belichaamt de essentie van het amateurvoetbal. Zijn dagen zijn gevuld met het managen van de dagelijkse drukte, het oplossen van problemen en het zorgen voor een soepele operatie. Maar zodra de klok slaat en het oranje/groen plaatsmaakt voor het prachtige zwarte tenue van ons aller SC Stiens, transformeert hij. Op het veld vindt hij zijn ware passie, zijn uitlaatklep, zijn vrijheid. Ja, klopt.. Het betreft Jan Willem Holwerda..

‘JWH6’ staat bekend om zijn ietwat hardere spel. Hij is de middenvelder die geen duel schuwt, die altijd voorop gaat in de strijd, een rots in de branding voor de zwarthemden van het vierde. Maar deze hardheid op het veld maskeert een dieper verhaal, een verhaal van constante strijd, niet alleen met tegenstanders maar ook met zijn eigen lichaam. ‘JWH6’ zijn carrière als voetballer is doorspekt met blessures, een getuigenis van zijn onverzettelijkheid, maar ook een herinnering aan de fysieke tol die het spel eist. Het is de mentale strijd, het gevecht tegen de frustratie en de ‘angst’ om niet terug te kunnen keren naar zijn vorige vorm. Deze mentale veerkracht is wat hem onderscheidt.

Als bedrijfsleider van de Poeisz draagt hij een ander soort verantwoordelijkheid. Hier leidt hij een team, niet door fysieke kracht, maar door voorbeeld en inzicht. Deze rol heeft zijn vermogen om tegenslagen te overwinnen versterkt. Het dagelijks managen van een team vereist geduld, aanpassingsvermogen en een rotsvast vertrouwen in de mensen om hem heen. Deze kwaliteiten zijn net zo cruciaal op het voetbalveld als in de gangpaden van de Poeisz.

Aankomende zaterdag, 23 maart 2024, staat hij weer op het veld. Klaar om met zijn maten de strijd aan te gaan met VV Sint Annaparochie, ondanks de littekens van het verleden. Het is een terugkeer die niet alleen spreekt over zijn fysieke herstel, maar ook over de mentale kracht die nodig is om keer op keer terug te komen. Het is een herinnering aan ons allen dat ware kracht niet altijd zichtbaar is in de vorm van grootse successen, maar vaak in de wil om op te staan na elke val.

Het verhaal van ‘JWH6’ is meer dan dat van een amateurvoetballer op een bedenkelijk niveau. Het is een verhaal over de liefde voor het spel, over de onvermijdelijke ups en downs, en over het vinden van balans tussen passie en plicht (plicht waar hij overigens veel plezier uit haalt). In deze oranje/groene bedrijfsleider zien we de verpersoonlijking van de amateurvoetballer: toegewijd, veerkrachtig, en met een onblusbare liefde voor het spel. In de jaarboeken van ‘Ut Vierde’ zal Jan Willem herinnerd worden, door niet alleen zijn harde tackles of zijn doelpunten, maar door zijn onwankelbare geest. Deze onverstoorbare mindset die inspireert om altijd weer op te staan, ongeacht hoe hard je ook gevallen bent.

Mocht de kans u dit weekend ontglippen om de onverzettelijke inzet van ‘JWH6’ op het veld van VV Sint Anne te bewonderen, vrees niet. Het lot biedt een tweede kans, dag in dag uit, in de gangen van de Poeisz in Leeuwarden, locatie Aldlân. Een bezoek aan deze Poeisz is niet alleen een kans om je dagelijkse boodschappen te doen (waar 400 gram flinterdunne shoarmavlees nu € 3,69 is), maar ook om een glimp op te vangen onze eigen, en van niemand anders, Jan Willem Holwerda!!

DT

Categorieën: