De 97e minuut

Zondagavond, een uurtje of elf vlak voor het sluiten van de luiken. “Wat vond je van het weekend?”. Ik zou het graag een tien willen geven, maar helaas. “Waarom geen tien, het waren alleen maar leuke dingen toch én je hebt als een ware captain je team naar de drie punten geleid met een onnavolgbare assist!”. Geen woord aan gelogen, maar die 97e minuut op het Cambuurplein zorgde voor een domper op de weekendvreugde…

Gefrustreerd vang ik mijn plafonddienst aan en besef me nog maar eens de schoonheid van het Kelderklassevoetbal. De 97e minuut, die kénnen we daar niet eens! De 97e minuut, dan wordt er echt niet meer gevoetbald. Of het moet die zaterdag in Dokkum zijn geweest waar de plaatselijke Jochem Kamphuis zijn ogen zo creatief in zijn hoofd had staan dat ie de tijd achterstevoren las en we na het luiden van de zondagse kerkklokken voor de ochtendmis de kleedkamer maar eens opzochten.

De 97e minuut. Die is niet bedoeld om te voetballen. Neem JW6, die naast zijn haren en goeie nachten slaap ook het vermogen om tweemaal drie kwartier over het veld te wrotten al jaren geleden is verloren. Dit zit in de 97e minuut in de sneinse klean alweer luidkeels te commanderen dat er vooral meer gedronken moet worden. Of WW2, die zit in de 97e minuut al lang en breed in gestreken overhemd aan zijn bordje rode bieten aan te horen dat het uitschelden van een ietwat zwaarlijvige linksbuiten niet hoort en ‘ot ’t sa mat dat ik dan net faker kom te sjen’. In de 97e minuut heeft SH11 eindelijk een bal onder controle maar kijkt de rest van het elftal met gefronste wenkbrauwen toe waarom dit onder de douche moet gebeuren.

Een pienantie in de 97e minuut, het is gewoon niet voor te stellen in onze geliefde krochten van het amateurvoetbal. Het maakt een zaterdagje voetbal ook te lang. DT7 die heel dapper ‘mooi even bij de vrouw fut is’, maar zodra de scheidsrechter affluit linea recta zijn stadstrekker met stekker aanslingert en zich huiswaarts scheert voor de huishoudelijke taken. Die man heeft geen tijd voor een 97e minuut.

Het moge duidelijk zijn, het niet kennen van een 97e minuut maakt dat je onmogelijk een strafschop tegen kunt krijgen in de 97e minuut. En precies dát maakt Kelderklasse voetbal zo prettig. Tevreden wissel ik mijn plafonddienst in voor een gegarandeerd goede nachtrust. Voor zolang dat nog duurt…

JB.

Categorieën: