Promotie JO17-1 naar de hoofdklasse

Afgelopen zaterdag is in de laatste wedstrijd van het seizoen de promotie afgedwongen naar de hoofdklasse. Het is de welverdiende beloning voor een prima seizoen zowel resultaat als op sportiviteit/teamgevoel.

Nieuw dit seizoen bij de JO17 was de invoering van een van na- en voorjaarsreeks waarbij de vier beste ploegen van de najaarsreeks mochten strijden om promotie naar de hoofdklasse in de kampioensklasse.

De najaarsreeks verliep prima. Slechts één keer werd verloren (tegen Dronrijp/Foarut) waardoor we ons halverwege december winterkampioen mochten noemen met 30 punten uit 11 wedstrijd en plaatsing afdwongen in de kampioensklasse. Echter geeft de titel winterkampioen geen garanties voor de rest van het seizoen. Immers beginnen alle ploegen weer op ‘0’ en zal uiteindelijk alleen door de bovenste twee ploegen promotie worden gehaald.

In de kampioensreeks kreeg ons JO17-1 gezelschap van andere toppers uit de provincie Friesland en Flevoland. Op voorhand al een mooie ervaring om tegen onbekende ploegen als Urk en Emmeloord te spelen. Ook kwamen we oude bekende tegen als Balk, Oudega/Heeg, SDS en het altijd lastige Dronrijp/Foarut.

De eerste wedstrijd was in februari meteen tegen een kampioen uit de najaarsreeks, Balk. We misten een penalty, kwamen 0-2 achter, wisten nog een gelijkspel uit de wacht te slepen.

De volgende wedstrijd op naar Emmeloord, weer een kampioen. Deze pot werd overtuigend met 0-2 gewonnen.

Ook Oudega/Heeg bleek niet opgewassen tegen SC Stiens en mocht met een 4-2 nederlaag huiswaarts keren.

Het bezoek van Wolvega aan Stiens blijkt achteraf cruciaal te zijn geweest. We kwamen op een 0-1 achterstand ondanks goed voetbal. Het overwicht groeide en kansen bleven komen. De 1-1 viel snel in de 2dehelft. Het werd een ware stormloop op de goal van Wolvega maar deze dag leek het doel van Wolvega dichtgespijkerd. Zeker 10 opgelegde kansen bleven onbenut waardoor de stand van 1-1 nog steeds op het scorebord stond bij het eindsignaal.

Ondertussen was onze volgende tegenstander Dronrijp/Foarut naar de eerste plaats geklommen door alle wedstrijden te winnen. De opdracht was simpel: Er moest gewonnen worden om bij te blijven. En dat deden we. Dronrijp/Foarut kreeg met 0-4 klop. Hiermee namen we revanche op de verliespartij in de najaarsreeks en schoven we door naar de bovenste vier plaatsen.

Vanaf dat moment begonnen we te geloven in promotie. Gezien de ranglijst hadden we de zwaarste tegenstander gehad en was het zaak ook tegen de op papier mindere tegenstanders de punten binnen  te halen. Overwinningen waren er dan ook tegen Blauw Wit, Heerenveen, CVVO en Urk.

Uiteindelijk bleven er nog drie ploegen over die streden om twee promotie-plekken. Balk, Wolvega en SC Stiens.

SC Stiens had de beste papieren; bij winst van de laatste twee wedstrijden was naast promotie ook het kampioenschap een feit. Lag er teveel spanning op? Was er sprake van onderschatting? Gevolg van een matige wedstrijd tegen ONS was een 1-1 gelijkspel waardoor we het kampioenschap niet meer in eigen hand hadden. Promotie was met winst in de laatste wedstrijd wel af te dwingen.

Afgelopen zaterdag mochten we naar SDS om de belangrijke drie punten binnen te halen. Gezien het belang van de wedstrijd was het ‘hondstrouwe’ publiek massaal meegereisd naar het pittoreske Easterein en maakten we ons op voor een mooie pot voetbal. Helaas kwamen we de eerste helft bedrogen uit. Het spel was slap, de overtuiging miste waardoor met een 2-1 achterstand de kleedkamer werd opgezocht. Dit moment van rust was even nodig voor de trainer om de spelers bij de les te krijgen. De speech had meteen effect. Binnen 10 minuten was de achterstand omgedraaid in een 2-3 voorsprong. Met verzorgd voetbal werd SDS overspeeld. Bij het eindsignaal stond een 2-4 score op het bord wat promotie naar de hoofdklasse betekend.

Om te weten of er ook nog een kampioenschap in de wacht gesleept kon worden is het team afgereisd naar Sneek waar concurrent Wolvega moest voetballen. Bij puntverlies van Wolvega mocht Sc Stiens zich kampioen kronen. Helaas wist ONS geen punten af te snoepen en won Wolvega met 1-3.

Op dat moment voelt een 2deplek als verlies. Echter na zo’n goed seizoen is promotie een prachtig beloning. Gedurende het seizoen was de trainingsopkomst altijd hoog, de inzet groot en werd er weinig geklaagd. Dat voetbal een geen individuele sport is en blijkt wel uit het feit dat alle 14 selectiespelers hun inbreng hebben gehad en in tijd van krapte er vanuit de JO17-2 altijd ondersteuning is gegeven. Met name Mees en Bart hebben zich verdienstelijk gemaakt en dus ook bijgedragen aan het behaalde resultaat. Ook de ouders hebben een flinke bijdrage geleverd door hun betrokkenheid te tonen bij het rijden, vlaggen en natuurlijk supporteren. De beloning van dit alles is de afgedwongen promotie. Prachtig voor SC Stiens dat waarschijnlijk volgend jaar de JO15-1, JO17-1 en JO19-1 uitkomt in de hoofdklasse.