Vrouwen S.C. Stiens op drempel landelijke Hoofdklasse

De vrouwen van S.C. Stiens hebben zaterdag een geweldige stap in de goede richting gezet voor promotie naar de landelijke Hoofdklasse. De wedstrijd bij Helpman werd met minimaal verschil gewonnen, terwijl directe concurrent The Knickerbockers haar thuiswedstrijd verrassend verloor tegen De Weide.

Met nog twee wedstrijden te gaan was het voor zowel Helpman als S.C. Stiens duidelijk wat er moest gebeuren. Helpman diende twee keer te winnen om niet rechtstreeks te degraderen, terwijl S.C. Stiens bij een zelfde resultaat kampioen zou kunnen worden van de landelijke eerste klasse B. Er stond dus voor beide teams het nodige op het spel en het ging er om wie het beste met de spanning om zou kunnen gaan. Een nadeel voor beide partijen was de slechte grasmat waarop moest worden gespeeld. Een fatsoenlijke opbouw door Stiens van achteruit was risicovol en eigenlijk niet goed mogelijk. Een optie is dan om meer de lange bal te hanteren en vervolgens op de helft van de tegenstander de strijd aan te gaan. Dit gebeurde echter te weinig en hier kwam bij dat Helpman er steeds kort op zat en de duels niet schuwde waar dit mogelijk was. En als slot op de deur was er dan ook nog de uitstekend spelende laatste vrouw Aline van den Berg die alle gaatjes dichte. Bij Stiens had men duidelijk moeite met deze speelstijl van de tegenstander en grote kansen deden zich in de eerste helft dan ook niet echt voor.

De wedstrijd zat een beetje op slot en er moest bij Stiens iets gebeuren. Trainer Wybe Pieter Zijlstra koos in de rust er voor om Janneke Ennema, net hersteld van een langdurige blessure, in het veld te brengen voor de moe gestreden Iris Pinkster. Met Janneke ontstond er meer diepgang en het is iemand die altijd voor de nodige dreiging kan zorgen. Dit kwam er af en toe ook wel uit, al ontbrak het haar nog aan wedstrijdritme. Janneke had alsnog een doelpunt kunnen meepikken. Helaas was de eindpass van Lisa net iets te hard om af te ronden. Dit had het kantelpunt in de wedstrijd kunnen en eigenlijk moeten zijn. Niet veel van de supporters dachten waarschijnlijk toen nog dat er voor Stiens nog een doelpunt zou vallen. De voor Siebine Burggraaff uitstekend ingevallen Anne Sikkema dacht hier waarschijnlijk anders over. Een voorzet kon nog net door haar (grote teen?) worden beroerd en de bal verdween met een prachtige curve achter de verbouwereerde keeper in het net. Een schitterend doelpunt die je waarschijnlijk maar één keer in je voetballeven zo zal maken. Zonder geluk vaart niemand wel zou je kunnen zeggen, maar het was ook de fase waarbij men bij Stiens steeds iets beter in de wedstrijd kwam en meer druk ging zetten via haar snelle vleugel-spelers. Helpman kon na het doelpunt niet echt meer de kracht vinden om de wedstrijd alsnog te doen kantelen in hun voordeel. Dit was ook niet verdiend geweest omdat men regelmatig het spel tijdens de wedstrijd vertraagde en niet vol op de aanval durfde te spelen. Een beetje vreemd als je bedenkt dat men alleen gebaat was bij een overwinning om het vege lijf alsnog te kunnen redden.

Voor de vrouwen van S.C. Stiens mag het nu niet meer mis gaan. Met nog één wedstrijd te spelen, thuis tegen Berkum, heeft men formeel nog één punt nodig om het kampioenschap en promotie naar de Hoofdklasse te kunnen gaan vieren. Na 4 jaar achtereen op de tweede plaats te zijn geëindigd, zou dit een geweldige prestatie zijn van team en leiding, nu het in het vijfde jaar alsnog lijkt te gaan lukken.