S.C. Stiens JO11-1 door in de beker

Zaterdag 20 januari stond de bekerwedstrijd tegen VIOD uit Driesum op het programma. In de nacht ervoor had koning winter een ijskleed gelegd op het kunstgrasveld. Het was snel duidelijk dat hierop niet kon worden gespeeld. Het kunstgras was te gevaarlijk om de wedstrijd door te laten gaan. Na overleg en met enige improvisatie werd door leiders en hulp ouders in alle vroegte gezocht naar een andere plek. Het Wetraveld bood uitkomst. Op het midden van het veld werd met verenigde krachten een speelveld klaargemaakt. De belijning werd door middel van pionnen uitgezet.

De jongens waren door ouders lekker warm aangekleed en waren verheugd dat de wedstrijd door kon gaan. Over de tegenstander van vandaag was weinig bekent. De boys uit Driesum hadden een mooie najaars-competitie gedraaid en waren ongeslagen kampioen geworden. Op papier dus een tegenstander van enig formaat.

In de aanloop naar de wedstrijd kampte Jorn Jelle Bremer met een enkel blessure, welke hij had opgelopen tijdens het Milk Boarding Toernooi. Uit voorzorg had hij donderdagavond voor de wedstrijd zijn enkel laten intapen bij de fysiotherapeut van SC Stiens.

Voor “achter de hand” had de leiding van JO11-1 Jort van der Kooi gevraagd om een wedstrijd mee te spelen, zodat er in het uiterste geval altijd gewisseld kon worden.

Jort traint met ons team en is in de ploeg al goed ingeburgerd. En ook al speelt hij een leeftijdsklasse lager, hij weet altijd wel een stempel te drukken op de wedstrijd. Zeer behendig aan de bal. En samen met zijn snelheid maakt het hem tot een complete speler. Daarnaast beschikt hij over goed inzicht en weet hij het spel te lezen. Trainer Sander Kars besloot deze wedstrijd in een andere formatie te voetballen. Achterin drie man, één man centraal op het midden veld en twee spitsen. Dit hield in dat de linies goed op elkaar aan moesten sluiten. Van achteren uit de aanval opbouwen, waarbij de beide backs het middenveld bij aanvallen moest versterken.

Rond half 10, iets later dan gepland, blies scheidsrechter Menno Bremer af voor de wedstrijd. SC Stiens begon gedisciplineerd de wedstrijd en liet de bal lekker rond spelen. Jort die in de basis stond, opende de score met een geweldig doelpunt. 1-0.

In een wedstrijd waarin tegenstanders aan elkaar gewaagd waren werd op een gezonde en goede manier gevoetbald. Zeker geen eenzijdige partij. Het hele veld werd benut. Aanvallen van VIOD werden goed opgevangen door onze achterhoede. Bram Maters, altijd hard werkend stond zijn mannetje. Samen met de stofzuigers Bouke Janse en Niels Kloosterman zorgen zij keer op keer dat aanvallen werden tegen gehouden. Achter hun stond Joran Keizer in de goal. Joran zou gedurende de wedstrijd uitgroeien tot “Man of the Match”. In een uitstekende vorm stond hij geconcentreerd tussen de palen. In de eerste helft, zo naar de rust toe was het noodzaak om de marge iets groter te maken. Uit een aanval ontstond een corner. Rutger Liemburg eiste de bal op. Met een bekeken schot wist hij de bal goed voor te krullen. Doordat de bal gevaarlijk naar binnen draaide had de verdediging moeite met de bal en via een hak van een speler belande de bal in de goal. De 2-0 was een feit. In de rust werd het team aangesproken door Sander Kars. De complimenten gingen naar het gehele team. Na een beker ranja werd begonnen aan de tweede helft. Het was duidelijk dat VIOD nog wat van de wedstrijd wilde maken. Ze zochten al vroeg in de tweede helft de aanval op. In plaats van een “Haags kwartiertje” werd het “Joran-time”. Als reporter houd ik me doorgaans bezig met het spel en scoreverloop. En niet zo zeer het aantal reddingen van de keeper. Maar goed ook want, mijn kladblok zou vandaag hiervoor te klein zijn geweest.
Langs de kant klonk al snel de kreet “Wat een monsterkeeper”. Van zijn leermeester Riccardo Boscolo leert Joran op de keeperschool Boscolo de ingrediënten als passie, beleving en concentratie zich eigen te maken. En deze ingrediënten waren vandaag allen overduidelijk aanwezig. Zelfs toen SC Stiens een penalty moest weggeven, stond hij zijn mannetje. Met een mooie redding werd de penalty gestopt en behield zijn team de nul.
In de tweede helft zou nog één keer worden gescoord. Uit een mooie aanval wist Lars van der Pol de goed doorgelopen Rutger Liemburg aan te spelen. Met een cross schot wist hij de bal in de verre hoek te plaatsen. Hiermee werd de eindstand van 3-0 winst op het scorebord gezet.

Jort, bedankt voor je bewezen diensten. Je bent een topper!

Een goed resultaat, waarmee het team zich plaatst voor de volgende bekerronde. De jongens hadden ’s middags even rust om zich zo weer op te maken voor het avondprogramma. Om 19:00 uur stond tweede ronde Waad & Ie op het programma. Al met al een mooie dag, die overduidelijk in het teken van voetbal zou komen te staan.