S.C. Stiens 1 verliest terecht van Leeuwarden Zwaluwen 1

Leeuwarden Zwaluwen was met 3 – 1 te sterk, maar het woord sterk past niet zozeer bij de krachtsverhoudingen. Leeuwarden Zwaluwen was echt niet zoveel sterker dan S.C. Stiens 1. Het was S.C. Stiens dat Leeuwarden Zwaluwen vertrouwen gaf in een goede afloop en daarmee deed S.C. Stiens zichzelf te kort.

De opening was aan beide kanten voorzichtig te noemen. Leeuwarden Zwaluwen begon met rondspelen en S.C. Stiens keek knijpend en loerend toe. Dat deed S.C. Stiens best goed, want Leeuwarden Zwaluwen creëerde in de openingsfase geen opening. Na een kleine 10 minuten was het S.C. Stiens dat meer en meer naar voren voetbalde en druk begon uit te oefenen op de defensie van de ploeg van Carlo Rietdijk. Leeuwarden Zwaluwen werd wat teruggedrongen en daarmee zagen we eindelijk eens een opening van een wedstrijd die vertrouwen gaf. Mogelijk kwam dat ook door Gerrit Winkel die was teruggekeerd van een blessure. Wilco Bergsma kwam daardoor weer meer aan de rechterkant te spelen en vanuit daar kwam de meeste druk van S.C. Stiens.

We zagen in Leeuwarden geen ploeg die jarenlang in de 1e klas heeft gespeeld. Wel zagen we een degelijk team met Stienser Selwin de Vries als belangrijke speler in de verdediging. Aanvallend zagen we individueel zeker kwaliteiten en de steekpass vanuit het middenveld was er zo nu en dan ook. Leeuwarden Zwaluwen kreeg in de eerste helft zeker kansen, maar dat kwam meer door het vaak niet mannelijk en dus scherp genoeg verdedigen. Voetballend was S.C. Stiens minstens gelijkwaardig, maar zonder ook echt gevaarlijk te worden. De eerste helft leverde verder niet schrijvenswaardige momenten op en werd door sommigen dan ook als ietwat gezapig bestempeld.

Toch past het woord gezapig van de 1e helft ook niet, maar dat begrepen we pas na de rust. Pas na de rust zagen we dat S.C. Stiens er in de eerste helft veel dichter op zat. In de tweede helft zagen we van dat alles maar weinig terug en al na twee minuten in de 2e helft kwam Leeuwarden Zwaluwen op voorsprong. Geen goede communicatie tussen Arjen Dotinga en Wilco zorgde voor de diepe bal. De verdediging was niet hard genoeg in het duel waardoor Sander van Dijk met een prima boogbal keeper Willem Rauwerda kansloos liet.

Na achterstand lukt het S.C. Stiens niet de rug te rechten en te laten zien waar we zo ervaren in zijn, nl. gelijkmaken. S.C. Stiens straalde met name in de verdediging te weinig uit. Met Jordy Weykamp en Doeke van der Ploeg staan er toch twee sterke en best lange spelers. Toch wisten ze maar heel zelden een [kop]duel te winnen. De onzekerheid was te zien, terwijl we liever hadden geschreven dat de onverzettelijkheid ervan af spatte. De tegenstander ziet dan natuurlijk ook en die ging op zoek naar de 2 – 0. Die kwam er in de 66ste minuut. Weer werd de verdediging best eenvoudig het bos in gestuurd en werd Willem eenvoudig omzeilt door Jaring Wouterlood van Doesburg. Na de 2 -0 was het meest teleurstellende dat er geen tandje werd bijgeschakeld door het basisteam. De verdediging gaf hiervoor ook niet de aanzet. Met de wissels Niek Houkes en Gerbrand Sinnema voor Arjen Dotinga en Huub Klijnsma veranderde het spelbeeld wel enigszins, maar Zwaluwen kwam niet meteen onder druk te staan.

Toch kwam de aansluitingstreffer. Gerbrand werd in de diepte aangespeeld. Onder hevige druk controleerde hij de bal knap en rondde vanaf binnenkant 16 meter heel fraai af. Zou het dan toch weer zo’n wedstrijd worden? De kansjes kwamen er. Sander Kars werd ingebracht voor Wilco en hij kwam een paar keer gevaarlijk door op rechts, maar de eindpass kwam steeds net niet. Gezegd mag worden dat Niek Houkes gedreven inviel en zowel verdedigend als aanvallend prima werk verrichtte. Het lukte S.C. Stiens niet echt druk te creëren en de wedstrijd leek te eindigen in een 2 -1 nederlaag. Dat het toch nog 3 – 1 werd door Remco Miedema is voor de statistieken, maar de wijze waarop was tekenend voor het duel van vanmiddag. Een kop kleiner en toch zonder te springen het kopduel winnen. Dat kan en mag niet in de 2e klasse. Jordy kreeg uiteindelijk nog zijn 2e gele kaart en kon voortijdig in de kleedkamer zijn wedstrijd overdenken.

Een terechte maar eveneens onnodige nederlaag. Volgende week is er de thuiswedstrijd tegen het zeer sterke CVVO. Een mooie wedstrijd waarin S.C. Stiens kan laten zien dat we echt wel beter kunnen. S.C. Stiens bungelt ondanks maar één nederlaag onderaan de middenmoot. Een ploeg staat op de ranglijst daar waar ze horen te staan is een voetbalgezegde. Dat is wat S.C. Stiens betreft onzin. Dit team kan zoveel meer en eens gaan de spelers dat weer laten zien en waarom niet tegen CVVO?