S.C. Stiens 1 doet aan klantenbinding tegen vv Kollum 1

Van te voren werd al een doelpuntrijke wedstrijd verwacht, maar dat het zo éénrichtingsverkeer zou worden had niemand verwacht. Na afloop klonk er terecht applaus voor het team van René Dijkstra en was er de vraag: was S.C. Stiens na de 9 – 1 overwinning zo goed of vv Kollum zo slecht? Het publiek uit Kollum wist het antwoord ook niet, want we hoorden zowel: “we hienen een off day”, maar ook: “we speelden vandaag tegen een kampioensploeg”. Dat laatste is beslist nog niet waar, maar met het eerste antwoord deden ze S.C. Stiens tekort. De uitslag was terecht en had met gemak hoger uit kunnen vallen, als keeper Auke Hoekstra aan de zijde van Kollum niet de beste man was geweest. S.C. Stiens speelde met Kollum en vermaakte het Stienser publiek met fris en aanvallend voetbal.

Van aftasten in de beginfase was meteen geen sprake. Duidelijk was dat beide teams voor de aanval hadden gekozen. Aan niets was in de korte openingsfase te merken dat het daarna aan de kant van S.C. Stiens los zou barsten. Ate Ruisch kreeg na een intelligente loopactie de bal op maat van René Pauw. Stefan de Vries snelde naar de eerste paal en hij verschalkte de keeper in de korte hoek. Een heerlijke openingsfase van S.C. Stiens en daarna ging het snel. In de 9e en 15e minuut was het twee keer Almer Hietkamp voor S.C. Stiens. Eveneens met prima loopacties. De aanvallen van Stiens waren talrijk en het minder beweeglijke centrum van Kollum had geen vat op de snelheid van alle aanvallers van S.C. Stiens.

In de 26ste minuut was het alweer raak. Stefan vond in eerste instantie nog de keeper op zijn pad, maar in tweede instantie stifte hij de 4 – 0 listig in het doel en dat na een half uur spelen. Dat hebben we in Stiens lang niet gezien. Kort daarna stond de 5 – 0 al op het scorebord. Dit maal was het Huub Klijnsma die best veel ruimte kreeg in het vijfmeter gebied. Hij kopte de bal simpel langs Auke Kooistra. Diezelfde Auke Kooistra zei bij aanvang van de 2e helft verontschuldigd tegen het meegereisde publiek uit Kollum: “wat kin ik hjir nog meer oan dwaan?” De stand was toen al 6 – 1. Na de 5 – 0 was keeper Evert van Schepen even het spoor kwijt. Het tijdig uitkomen bij de aanval van Kollum was goed, maar daarna moet de bal gewoon worden weggejast. Nu werd hij op afstand mooi verschalkt en helaas was zijn nul van het bord. Voor rust was de marge weer op 5 door een benutte penalty van Stefan de Vries.

Na rust was het beeld van de wedstrijd niet anders. S.C. Stiens ging door met verzorgd en logisch spel en frivole aanvallen. Het duurde even voordat het publiek in Stiens weer kon juichen. In 74ste minuut bekroonde een prima spelende Peter Jansen Klomp zijn goede wedstrijd met de 7 – 1. Kollum stond toen met 10 man op het veld. Een hele nare tackle op Ate Ruisch werd terecht met rood bestraft. Ate ging daarna meteen naar de kant. S.C. Stiens heeft met hem een parel terug in huis. Fysiek niet de sterkste, maar een voetballend overzicht om u tegen te zeggen.

René Dijkstra wisselde dus en bracht Jorrit Bergsma en Harry Dijkstra in het veld. Even eerder was ook Sander Kars ingevallen. S.C. Stiens pakte de draad weer vrolijk op. In de 78ste en 84ste minuut bracht Jorrit Bergsma de stand op 9 – 1!. S.C. Stiens ging daarna op zoek naar de dubbele cijfers. Die waren terecht geweest, maar meer ellende bleef Kollum bespaard.

S.C. Stiens vermaakte het publiek op uitzonderlijke wijze. Zelfs het publiek uit Kollum had er waardering voor. Waar dit eindigt zien we wel, maar op basis van deze wedstrijd [maar ook de andere] mogen we zeggen: een verrekt aardig ploegje. Nu het koppie erbij houden. Volgende week wacht weer een beproeving om te zien wat we kunnen. Uit tegen Be Quick in Dokkum. Gaat dat zien.

Wedstrijdsponsor Loodgieters- en installatiebedrijf Boonstra bedankt! en spelers ook.