S.C. Stiens ZA4 – Suameer 2

Grensrechter (assistent-scheidsrechter, red) van dienst ziet UT Vierde voor zesde maal op rij ongeslagen blijven

Vrijdagavond 24 maart. De koekoeksklok koekt acht keer. Nog even het journaal kijken met een advocaatje in de hand en dan maar vroeg onder de wol. Zoals het een goede grensrechter (assistent-scheidsrechter, red) betaamt. Hij kan de pensioengerechtigde leeftijd danwel ruimschoots gepasseerd zijn, de vlag is zijn lust en zijn leven. Geen haar op zijn ietwat kalende hoofd die eraan denkt de vlag ooit aan de geraniums te hangen. Morgen fris en fruitig op om de reis naar dat akelige Stiens te ondernemen. Een uitwedstrijd tegen die wannabe-stêdsjes, bah. Maar deze grensrechter (assistent-scheidsrechter, red) is een professional. Ooit een gerespecteerd arbiter binnen de lijnen, nu weggepromoveerd als vaste vlaggenist (assistent-scheidsrechter, red) in de drek naast het veld bij het al even professionele Sumar twa.

Zaterdagochtend 25 maart. Na een uitstekende nachtrust en dito ontbijt van Tafeltje Dekje, begint de grensrechter (assistent-scheidsrechter, red) aan zijn wedstrijdvoorbereiding. Uit zijn kluis haalt hij zijn kostbaarste bezit van zijn rijke leven: de vlag, gestreken en wel. Na een korte ceremonie, gaat de vlag de grensrechterkoffer (assistent-scheidsrechterkoffer, red) in en kan de reis naar de klei ondernomen worden. Aangekomen is het tijd voor een grondige veld- en lijninspectie, waarna onder het toeziend oog van welgeteld één fanatiekeling van Ut Vierde, aan de warming-up begonnen kan worden. Vingers, polsen, schouders en (kunst)heupen worden losgeschud voor deze belangrijke pot. S.C. Stiens ZA4 is al vijf wedstrijden ongeslagen en Sumar twa wil vandaag geschiedenis schrijven: winst tegen de kleikluten.

De grensrechter (assistent-scheidsrechter, red) van dienst hoort de leidsman fluiten voor het begin en ziet Sumar flink druk zetten op de verdediging van Ut Vierde. Naarmate de wedstrijd vordert, krijgt Ut Vierde het betere van de lange bal wat resulteert in een aantal prima mogelijkheden. De sterk keepende doelman van Sumar voorkomt echter schade, evenals zijn collega aan de overkant. De grensrechter (assistent-scheidsrechter, red) ziet een vrije trap van S.C. Stiens haar sterkhouder nét gemist worden en ook een strafschop is niet aan deze lieden besteed. Een brilstand in de rust is het gevolg. De grensrechter (assistent-scheidsrechter, red) voelt dat er meer in zit en stampt voor de zekerheid de buitenspelregel nog eens goed in zijn hoofd: ‘buitenspel is het als de grensrechter (assistent-scheidsrechter, red) een sterk vermoeden heeft dat vlaggen voor buitenspel een nederlaag voor de club van zijn of haar voorkeur voorkomt’.

De tweede helft staat bol van de spanning en incidenten, ondanks het consequent (dubieus, red.) vlaggen van de vlaggenist (assistent-scheidsrechter, red) van dienst. Sumar twa komt door een combinatie van verschillende ‘De Ligtjes’ op 0-1 en S.C. Stiens ZA4 gooit er nog maar een schepje bovenop. En zo ook de grensrechter (assistent-scheidsrechter, red). Volkomen onacceptabel is het natuurlijk dat huisartiest Circus Jens de bal bij een corner niet óp de lijn legt, maar een kleine 2cm vóór de lijn. Met veel misbaar zwaait de vlag van links en rechts om de aandacht van de wederom uitstekende leidende Klaas Bijlsma te trekken. Die negeert het signaal, waardoor onze vlagvriend (assistent-scheidsrechter, red) besluit om tijdens de aanloop van Circus Jens maar een soort van staande tackle uit te voeren. Ut Vierde is wel gekkere dingen gewend (lees het vorige wedstrijdverslag) en dus gaat de wedstrijd gewoon door.

De grensrechter (assistent-scheidsrechter, red) voelt dat hij te weinig invloed uitoefent en besluit vanaf nu óveral buitenspel in te zien. Een speler van Stiens té dichtbij de zijlijn? Buitenspel! Een uithijgende rechtsbuiten na weer een kansloze sprint? Buitenspel! Een balletje klemvast door de keeper? Buitenspel! Helaas was de grensrechter (assistent-scheidsrechter, red) té druk met meeblèren om een penalty voor de Stervende Sumarzwaan, dat hij volkomen vergeet te vlaggen als gastspeler Matthijs uit een mooie aanval 1-1 maakt. Ut Vierde en een gelijkspel: dat moet een halt toegeroepen worden. Sumar twa oogt aanvallend echter machteloos en de enige passie die het uitstraalt is de mid-mid die na onderling overleg besluit ‘iederien del te saagjen’.

De grensrechter (assistent-scheidsrechter, red) besluit wijselijk dan maar elke pass vooruit van SC Stiens, zelfs die op eigen helft, af te vlaggen om verdere discussie te voorkomen. Dat is waar voetbal om draait: het vlagplezier van de man aan de lijn. Beide teams kunnen leven met een punt, wat zeker blijkt uit de gezellige nababbel waar de grensrechter (assistent-scheidsrechter, red) het middelpunt van is.

Tevreden keert de grensrechter (assistent-scheidsrechter, red) terug naar zijn vertrouwde Sumar. De vlag wordt gestreken en veilig in de klus opgeborgen. Tot volgende zaterdag, als hij met zijn vertrouwde vlag weer een groot stempel mag drukken op een nietszeggend amateurpotje op een bijveld.