Ut Vierde is weer los!

Na een zomerstop die langer duurde dan het vorige voetbalseizoen mochten de godenzonen van Ut Vierde weer aantreden voor een ouderwets potje bekervoetbal. En met wat voor affiche!

Dinsdag 5 september – wedstrijdnummer 16454 – 19 uur – Sportcomplex De Koekoek liet de nieuwe voetbalapp zien. Met de kraker tegen sc Berlikum werd het nieuwe seizoen dus afgetrapt. Gelukkig begon het seizoen met een uitwedstrijd. Berekeningen van afgelopen seizoenen bewijzen dat bij een uitwedstrijd de kans op het doorgaan van de wedstrijd significant hoger is dan bij een thuiswedstrijd. De aanvraag van Ut Vierde om alleen maar uitwedstrijden te mogen spelen is helaas niet door de KNVB gehonoreerd. De verlenging van het voetbalseizoen met een aantal inhaalweken in mei en juni is dus door de selectie op de kalender thuis ingetekend. Goed, dat terzijde, we gaan terug naar de dinsdagavond. Met een groen gekleurde Germometer werd er door de selectie vol goede moed afgereisd naar de kwekers in Berltsum.

Door een wegafzetting met file tot gevolg bleef de warming-up beperkt tot het horen van de opstelling inclusief een aantal woordgrappen van de lijder. De vele trainingsuren zorgden ervoor dat de fitte klasbakken van Ut Vierde hier zonder problemen mee om gingen. Ook de deelname aan het ‘Best of the rest’-toernooi eind augustus, waar vol trots de eerste prijs voor de derde helft mee naar huis ging, zorgde voor een degelijke basis voor de conditie.

U leest het dus goed. Ut Vierde heeft aspiraties dit seizoen. Welke aspiraties dat zijn, kunt u gedurende het seizoen ontdekken. Maar waar vorige jaren de bekerpoule als een veredelde oefencampagne werd beschouwd, is er dit jaar een ommekeer. De lijding gaf aan dat het voor hen duidelijk was: de beker is de kortste weg naar Europa.

Uw razende reporter was echter net weer terug van een reisje naar een Europese bestemming, ook de andere talenten gaven aan , diverse Europese badplaatsen aan te hebben gedaan. De logica van de lijding werd in twijfel getrokken, maar een goed lijder legt dat naast zich neer en focust op zijn visie.

Lijder Willem Wytse begon daarom onverstoorbaar aan de opstelling. Achterin een vertrouwde linie met sluitpost Gerard. Gerard had naar eigen zeggen goed door getraind in de zomer. De biografie van Kuipers had hij uitgelezen, om zo meer in het hoofd van de scheidsrechter te kunnen komen. Samen met Roel had hij ook enkele praktijksituaties geanalyseerd, om zo samen tot één goed blok te kunnen komen bij discutabele beslissingen. Dat belooft wat dit seizoen!

Achterin vinden we ook linksback Rick terug. Rick had wat slaaptekort, naar eigen zeggen kwam dat omdat zijn bed niet meer te bereiken was door zijn nieuwe verzamelwoede in groene kratjes. Naast Rick had de lijding plek vrij gemaakt voor het centrale duo Jorrit en Arjen. Jorrit had aan zijn conditie gewerkt (“Jongens, ik heb 1x gesquasht in de zomerstop!”) en dat was te zien, wat kan hij tennissen zeg! Arjen was zoals altijd de rots in de branding en stond goed in de weg bij de aanvallers van Berlikum. Rechtsachter had lijder Willem Wytze zichzelf geposteerd. Alle wedstrijden een basisplek is zijn doel dit jaar.

Op het middenveld werd begonnen in een ruitformatie. Ook wel het “Wybertje”, “De spek” of “Het schuine vierkant” genoemd. Lijder Willem Wytze hanteert liever de term “Diamant”. De vier meest getalenteerde voetballers (onze Diamantjes) vonden zichzelf natuurlijk terug op deze cruciale positie op het veld. Links Sjoerd, inmiddels was hij hersteld van zijn blessure opgelopen na een akkefietje met een betonnen traptrede. Sterkhouder Jelmer en zijn met iets meer talent bedeelde broeder Henk-Jan zorgden voor de motor op het middenveld. Nieuwkomer Erik mocht zich in zijn eerste wedstrijd als officieel Ut Vierde lid bewijzen op de rechterflank. Na afloop bleek dat hij zich prima kon aanpassen aan het niveau van Ut Vierde, hulde!

Voorin vinden we de topscoorder van vorig jaar terug, Gerwin. Zijn doelstelling dit seizoen: meer goals dan kansen met inachtneming dat een goede voorzet nog altijd geen goal is. Naast hem stond onze eigen Max Verstappen – veel snelheid maar niet altijd succesvol – en in deze formatie spelend omgedoopt tot “Diam”-Anton. Met brekebeentje Jan-Willem en “Ik pak even de file”-Roel achter de hand en de van een avondvoorstelling terugkerende Circus Jens was het een ongekende luxe om deze wedstrijd met 14 man aan te vangen.

Direct na de aftrap pakte Ut Vierde het initiatief. Het middenveld met de geoliede Broersma-motor zorgde voor rust en balans maar ook voor geniale openingen. Een aanval over meerdere schijven werd uiteindelijk door sterkhouder Jelmer afgerond. Ut Vierde gaf gedurende wedstrijd niet heel veel weg, Gerwin had het vizier nog niet helemaal op scherp maar wist uiteraard wel het net te laten bollen. Aan het eind van de rit, inmiddels werd er al met een lichtgevende bal gespeeld in verband met de invallende duisternis, stond er een klinkende 2-4 op het scorebord. De eerste overwinning was een feit!

Nieuw dit seizoen is de te vergeven titel “Peersman of the Match”. Met een aantal assists en doelpunten behoort deze eer dit keer toe aan sterkhouder Jelmer. Hij zal de geschiedenisboeken in gaan als de eerste winnaar van deze prestigieuze titel. Aan het einde van het seizoen zal er een feestelijke uitreiking plaatsvinden aan de voetballer van Ut Vierde die de seizoenstitel zal ontvangen!

Categorieën: