Zaterdag 6 – Begin van het seizoen

Lieve Jelmer,

Na heel wat jaren samen te hebben gevoetbald (of althans een poging tot deze sport) in Ut Vierde heb ik dit seizoen besloten om in de nadagen van mijn carrière nog een transfer te maken. Wij als broers samen in een elftal met andere broers, hoe mooi was het. Eerst gezamenlijk met de gebroeders Graauwmans, daarna met de gebroeders Holwerda. Toch komt aan al het mooie een einde…maar dit einde is ook een begin van iets nieuws. Na de eerste wedstrijden in dit nieuwe team wil ik je graag vertellen over mijn belevenissen.

Mijn eerste kennismaking met het “Nieuwe 6e”, zoals de appgroep werd genoemd was in de bekerwedstrijd tegen Marrum 2. Ja, je leest het goed: een tweede elftal! Van de absolute Kelderklasse voetbal ik dit seizoen in de sub-Kelderklasse: de 5e klasse.

Nog ietwat aftastend en onwennig nam iedereen plaats in de kleedkamer. Ik maakte keeper Henk-Willem een compliment over zijn afgetrainde uiterlijk zo vlak na de vakantie. Later bleek dat het niet Henk-Willem maar Danny was die het doel die dag verdedigde… Ik zal je daarom eens meenemen naar onze selectie dit seizoen, dan weet jij in het vervolg ook over wie ik het heb. Dit keer begin ik bij onze achterhoede en onze Leider.

Zelfbenoemd leider dit seizoen is Sytse. De eerste wedstrijden verzaakte hij al, waardoor zowel Pieter E. als Rutger, Danny en nog 5 andere selectiespelers instructies via app, sms, briefpost en telefoon hadden gekregen van Leider Sytse. In deze instructies stond precies beschreven in welke basisopstelling er moest worden begonnen, wie er gewisseld moest worden en wie de was moest meenemen. Zijn leiderstaak neemt hij dus uiterst serieus. Dat hij leider is geworden om zichzelf elke week in de basis en als luie spits te kunnen opstellen is daarbij niet van belang en berust op louter toeval volgens hem.

Op de goal hebben we Henk-Willem (tenminste dat schijnt, ikzelf heb hem daar nog niet zien staan). Ouwe rot in het vak Danny staat als vervanger zijn mannetje. Hij bevalt zo goed dat Danny zelfs is toegelaten in de groepsapp. Of we echt blij moeten zijn met twee vissers als doelmannen vraag ik me af.

Achterin hebben we een hele lijst aan spelers die elders op het veld niet goed presteren. Laat ik beginnen met een oude bekende van jou: Roel. Hij was gestopt weet je nog? Maar dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn. Hij heeft Leider Sytse wel wijs gemaakt dat ie echt links is (dat wist ik dus ook niet). Maar daardoor heeft hij wel een plekje op de linksback afgedwongen. Achterin staat ook Jesse, hem ken ik niet zo goed maar het heeft vast een reden dat ook hij achterin staat. Ook Voorzitter Bob behoort tot de verdedigers. Wat kan ie toch wielrennen die man!

Met Pieter E. hebben we een rasechte voetballer en een bak aan ervaring binnen de lijnen. Van Pieter leer ik ook elke wedstrijd weer. Wist je bijvoorbeeld dat er “sokkentape” bestaat? En dat die sokkentape in de rust ook moet worden gewisseld? Pieter is ook net weer vader geworden, voor de wedstrijd tegen Marrum. Tijdens het middagdutje stond hij stiekem zijn voetbalschoenen te poetsen, maar werd betrapt door zijn vrouw. Hij kon dus niet weg, maar de 2e helft tegen Marrum stond hij ineens aangekleed klaar om in te vallen: “Ik bin even boadskippen dwaan” scheen hij thuis gezegd te hebben. Achterin staan ook de twee Jannen: Douwe en Anne. De ene kan goed voetballen, de ander kan er heel goed over vertellen.

Volgende keer vertel ik over de anderen. Nu eerst terug naar de wedstrijden. Tegen Marrum 2 legden we een aardige pot voetbal op de mat. Maar we kwamen wel op een achterstand van 2-0. Ik had al gezien dat er deze zaterdag niet iemand zo scherp was om dit om te buigen. Via een mooie vrije trap van Frans kreeg ik als kopsterke speler de bal. In tegenstelling tot wat elke spits zou doen – proberen te koppen – besloot ik de bal eerst aan te nemen op de borst, even te controleren, twee verdedigers het bos in te sturen en uit de draai de bal binnen te schieten zoals alleen Cristiano en ik dat kunnen. Met 2-1 gingen we dus rusten. Ik hoopte dat ik mijn kersverse teamgenoten had geïnspireerd en was gebrand voor het tweede deel.

Door het strakke regime van Leider Sytse, zagen alle interim-leiders zich echter genoodzaakt mij te wisselen. Gelukkig was Pieter E. gekomen om mee te gaan doen. En eerlijk is eerlijk, niet onverdienstelijk. Na een legio gemiste kansen door zowat het hele elftal, besloot Pieter het heft in eigen handen te nemen en de verdiende 2-2 op het scorebord te zetten. Terug in de box was het wel wennen hoor. Er was geen muziek en er was geen pils. Ik hoopte dat dit na mijn vakantie beter zou zijn.

Afgelopen zaterdag was mijn tweede wedstrijd. Nog steeds geen muziek in de kleedkamer, ik had zelf maar voor de versnapering voor na de tijd gezorgd. Anne Jan en Pieter deelden weer wat sokkentape en de broekjes en shirtjes XL werden gretig als eerste opgezocht. Bij de term “zwaargewichten van de club” had ik me toch iets anders voorgesteld.

Dit keer was Leider Sytse zelf ook eens van de partij. Hij had de avond ervoor goed geoefend en deed de opstelling uit zijn hoofd. Ik stond erin, op de rechterflank. Ik had al opgemerkt dat vandaag meerdere mensen scherp waren, dus ik speelde vandaag in dienst van het elftal. We scoorden 8 keer! En Danny hield naar eigen zeggen sinds 1999 weer eens een wedstrijd de nul. Best een goed begin en ik durf het nu ook voor dit seizoen weer uit te spreken: we hebben kampioen aspiraties!

Verdere noemenswaardigheden deze wedstrijd:

• Scheidsrechter Hans – “Hansie Hansie”, “De Hansichtkaart”, “Handjes Thuis” – Holwerda fluit een puike partij;
• Rutger (over hem vertel ik volgende keer nog veel meer) schijnt de bal na zijn geschoten vrije trap op dit moment nog te zoeken;
• “Ik heb wel wat last van de lies” Simon panneert 1 verdediger om vervolgens 2 anderen om de tuin te leiden. Onderweg maakt hij nog even kenbaar aan zijn 3 vrijstaande medespelers dat hij toch echt zelf gaat schieten en schiet de bal onhoudbaar binnen;
• Het nieuwe 6e moet nog wat wennen aan het drinken van bier na de wedstrijd, wellicht is het goed om met halve kratjes te beginnen;
• Nog steeds geen muziek in de kleedkamer;
• De sokkentape is op

Nou Jelmer, tot zover mijn eerste dagen in het Nieuwe 6e. Ik hoop dat jullie met Ut Vierde ook voortvarend zijn begonnen. Vertel je mij daar binnenkort eens over?

Henk-Jan