Vrouwen S.C. Stiens eervol ten onder tegen SV Saestum

De vrouwen van S.C. Stiens konden zaterdag niet voor een verrassing zorgen in Zeist en liggen uit het landelijk bekertoernooi. Geen schande, omdat de tegenstander liet zien op alle fronten beter te zijn. Uiteindelijk werd het een niet eens geflatteerde 4-0 nederlaag, al had Stiens uit enkele spaarzame kansen zeker een doelpunt verdiend.

De vrouwen van Saestum lieten vanaf het begin aan duidelijk zien waarom men al jaren actief is op het hoogste amateur niveau van het vrouwenvoetbal in Nederland. Mooi om een keer zo,n tegenstander te treffen in de beker en je met hen te kunnen meten. Een ander punt is is dat je eigen beperkingen feilloos in zo,n wedstrijd worden bloot gelegd.

Het spelletje dat Saestum speelde leek zo eenvoudig , “aannemen, spelen en vrijlopen”, of te wel “men liet de bal het werk doen”. “Niet lopen” hoorde je hun trainer een paar keer roepen! Een gevolg hiervan was dat men bij Stiens van het kastje naar de muur werd gestuurd en weer terug. De beide backs van Saestum waren in feite steeds de eerste aanvallers. Janneke en Lisa werden hierdoor gedwongen (te)veel verdedigend werk op te knappen. Dit kostte veel energie en wreekte zich op de momenten als men de kans kreeg om te gaan aanvallen. Stiens wekte in de eerste helft misschien wel de indruk iets teveel onder de indruk te zijn van deze tegenstander. Men liet Saestum voetballen en ging de duels teveel uit de weg. Soms moet je ook eens gewoon een overtreding durven te maken! Met name de rechterkant van Saestum kreeg te veel vrijheid en dit leverde voortdurend gevaar en de nodige kansen op. Zo eindigde een schot van dichtbij op de paal en een bal, achter het standbeen voorlangs, trof hetzelfde lot. Saestum had na 10 min. spelen de leiding genomen en later de voorsprong nog eens vergroot met een afstandsschot in de kruising van hun laatste vrouw en aanvoerder. Ingrid had nog een paar goede reddingen. Stiens kon hier in aanvallend opzicht niet al teveel tegenover stellen, al kreeg Lisa dichtbij het doel een kansje en werd een prima vrije trap van Janneke door de keeper los gelaten, maar was er niemand meegelopen. Zo tegen de rust was er even een opleving in het spel bij Stiens. Men liet de bal een tijdje goed rondgaan zonder de lange bal te hanteren. Al duurde het dan kort, het was toch goed om te zien dat door deze manier van spelen er echt wel meer in zat dan men misschien zelf dacht. Via een combinatie door de midden, rand zestien, wist Saestum voor de rust nog één keer te scoren en zo ging men met een ruime 3-0 voorsprong de rust in.

In de tweede helft had Lianne bij Stiens de plaats van Marije ingenomen en kwam voorin Anne in de ploeg. Rixt vormde nu met Demi het centrum van de verdediging en zij deden dit beide naar behoren. Saestum was dan wel veel aan de bal en had een veldoverwicht maar het aantal grote kansen nam af. De paal redde Stiens nog wel een keer nadat Ingrid de bal los had moeten laten. Halverwege de tweede helft kwam Saestum een beetje gelukkig aan een 4-0 voorsprong. Het schot werd in eerste instantie gestopt door Ingrid, maar uit “de kluts” verdween deze ietwat gelukkig alsnog in het lege doel. Stiens mazzelde nog een keer bij een uithaal die boven Ingrid de lat teisterde. Bij een uitval via Janneke, waarbij ze de keeper al voorbij was, had haar voorzet een beter lot verdiend. Lisa kon echter niet goed haar voet tegen de bal zetten en zo hobbelde deze naast. Vermeldenswaard was nog het feit dat deze sportieve wedstrijd keurig werd geleid door de op 4 december 80 jaar! geworden scheidsrechter Th. P. Faasse. Proficiat!

Al met al een meer dan verdiende overwinning voor de vrouwen van SV Saestum en een eervolle nederlaag voor de vrouwen van S.C. Stiens. Mooi te zien wat de talenten van Saestum, met drie keer training in de week van hun trainer Janneke Bijl, op de mat weten te leggen. Een prima leermoment en ervaring voor de Stienser vrouwen en trainer Wybe Pieter Zijlstra om te zien wat er allemaal nog beter kan. Eerst maar even winterstop. Op 9 februari start de tweede helft van de competitie met een uitwedstrijd tegen Nieuw Roden.