Za3 laat FC Burgum ontsnappen

Afgelopen zaterdag stond de titanenstrijd tussen S.C. Stiens Za3 en FC Burgum 3 op het programma. Door het puntverlies van Za3 de week ervoor was het uitgerekend FC Burgum dat de koppositie had overgenomen van de Stiensers. Vandaag dus een ware clash in de reserve 4e klasse tussen de koploper en de nummer twee.

Bij winst zou S.C. Stiens weer over Burgum heen wippen maar mocht Burgum winnen dan komen zij 4 punten los te staan. In de warming-up werd wederom duidelijk dat dit een serieuze tegenstander was want er stond een heuse trainer voor de groep bij Burgum 3 en uiteraard werd er weer een positiespelletje uitgevoerd voor de wedstrijd. Waarschijnlijk trainen de mannen ook nog twee keer per week.

Bij aanvang van de wedstrijd zag je dan ook dat Burgum een redelijk voetballende ploeg is en op dit moment terecht in de bovenste regionen van de competitie staat. Ook S.C. Stiens heeft een redelijk voetballende ploeg en dit zorgde ervoor dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren. Dit was ook te zien in de eerste helft. Beide ploegen zochten voorzichtig de aanval maar tot echte kansen leidde dit niet. De teams hielden de verdediging gesloten en probeerden via combinatiespel de aanval te zoeken. FC Burgum had hierin een licht overwicht maar de Stienser verdediging gaf geen krimp. In de 40e minuut moest S.C. Stiens tijdelijk met 10 man verder toen Stefan een gele kaart pakte wegens aanmerkingen op de leiding. Bart werd hierdoor tijdelijk centraal in de verdediging gezet en vervulde deze rol met verve. Burgum had de grootste moeite om de man meer situatie uit te buiten maar kwam toch door een ongelukkige samenloop van omstandigheden vlak voor rust op een 0-1 voorsprong. Bij de 2e paal werd de bal door de Stiensers niet goed verwerkt en zo kon een Burgum speler de bal eenvoudig binnentikken.

In de rust gaf Wilco de Haan aan dat hij niet verder kon wegens liesklachten. Wellicht dat deze spelverdeler doordeweeks eens wat minder kilo’s aan de squatstang moet hangen, dan hebben we bij het 3e ook eens wat langer plezier van hem. Wilco werd daarom vervangen door Jacco en Wymer kwam in de ploeg voor Bart. Er werd afgesproken dat we de tweede helft weer eens gas moesten gaan geven want zo’n wonderploeg was dit Burgum nou ook weer niet.

Eigenlijk de gehele tweede helft was het S.C. Stiens wat de klok sloeg. FC Burgum kwam moeilijk onder de druk uit en als men dan eens vooruit voetbalde was het S.C. Stiens dat de bal binnen no-time weer had veroverd. Keeper Lars kreeg de tweede helft weinig te doen. Rond de 65e minuut kreeg S.C. Stiens de kans om de wedstrijd in evenwicht te brengen. Na een splijtende pass vanaf het middenveld op linksvoor Sytse-Cees passeerde deze gemakkelijk de keeper maar werd daarbij onreglementair ten val gebracht. Deze overtreding was in het strafschopgebied, dus een penalty was het gevolg. Er was korte tijd wat onduidelijkheid over wie de strafschop nou moest gaan nemen maar uiteindelijk werd besloten dat verloren zoon Wymer achter de bal kon plaatsnemen. Je zou zeggen dit is een kolfje naar de hand van deze oud eerste elftal spits, men vergeet echter dat Wymer nogal wat ritme mist, hierdoor werd de penalty jammerlijk gemist. De keeper redde bekwaam en er bleef alleen een corner over voor S.C. Stiens.

De corner werd gevaarlijk voor de goal gebracht maar weggekopt door een Burgum speler, de afvallende bal viel echter precies voor de voeten van Hilbrand. Deze haalde uit maar trof jammer genoeg de lat. In korte tijd dus twee momenten waarop Stiens de stand in evenwicht kon brengen. Doordat dit werd nagelaten moest S.C. Stiens blijven aanvallen om de gelijkmaker te forceren. Er volgde nog een aantal kansen maar niemand had het vizier echt op scherp staan. Dat de 0-2 in de laatste minuut dan nog valt voor de tegenstander was slechts voor de statistieken.

Het eerste competitieverlies voor Za3 is dus helaas een feit, waar zeker op basis van de tweede helft minimaal een punt verdiend was geweest bleven de Stiensers met lege handen staan. Het vertoonde spel de tweede helft geeft echter vertrouwen richting de uitwedstrijd van a.s. zaterdag tegen Be Quick Dokkum. Een laagvlieger in de competitie maar zij boekten afgelopen zaterdag hun eerste overwinning tegen V en V ’68. S.C. Stiens is dus gewaarschuwd!