SC Stiens JO11-1 – Leovardia JO11-1 een wedstrijd met passie en beleving.

Zaterdag speelden de jongens van SC Stiens een ingelast competitieduel tegen Leovardia. Door het natte en koude voorjaar kampen vele clubs met inhaalwedstrijden. Flexibiliteit van twee kanten biedt hierin veelal de oplossing. Zo ook vandaag. Tijdstip 9:00 uur, was gezien het heerlijk voorjaarsweer zeker niet te vroeg. De vroege ochtend bracht ons een heerlijk en vriendelijk zonnetje. Perfect weer voor een mooie voetbaldag. De keuze voor onze jongens tussen paaseieren zoeken en voetballen was dan ook niet moeilijk. In het voorjaar worden mensen weer ‘warber’, en dat werd vandaag door de jongens dubbel en dwars bevestigd op het veld.

De start van het voorjaarseizoen was voor de jongens enigszins lastig begonnen. Een goede draai vinden na promotie van 2e naar 1e klasse is voor deze relatief jonge ploeg een zoektocht naar karakter, inzet, beleving en passie. In een competitie waarin we te maken hebben met tegenstanders van allen tweede jaars en veelal grotere tegenstanders, is het noodzaak ‘spierballen’ te tonen. Iedere speler zal de knop moeten vinden om in zich zelf de juiste vechtersmentaliteit naar boven te halen. Iets waar trainer Sander Kars veel aandacht aan geeft tijdens de training. Voor een trainer blijft dit altijd lastig omdat de ‘knop’ niet aan de buitenkant zit, maar in hart en ziel van de pupillen zelf.

Na ontvangst werd de leiding van Leovardia voorzien van een bakje koffie en verwezen naar de voor hun gereserveerde kleedruimte. De volle kleedbox en het uitzonderlijke mooie voorjaarsweer deed Sander doen besluiten om, onze ‘briefing’ op het veld te doen. De vaste kern aan supporters stond al klaar langs de kant en zagen dat de jongens er vandaag zin in hadden. Fotograaf Renny de Groot had haar positie ingenomen. Met een heerlijke voorjaarszon haar rug stond ze klaar om de wedstrijd vast te leggen. Altijd weer een feest haar te treffen langs de kant van het veld, bewapend met een professionele camera. Haar foto’s geven doorgaans een goed beeld van de wedstrijd waar vanuit weer motivatie en leerstof kan worden gehaald voor de trainingen en de wedstrijden die nog volgen.


De koppies werden door Sander Kars en Peter Keizer op scherp gezet en na een kort inspelen blies scheidsrechter Dhr. M. (Menno) Bremer op zijn fluit. Exact om 9:00 uur werd begonnen aan de wedstrijd. Vanaf aftrap was het duidelijk dat SC Stiens vandaag uit een ander vaatje zou gaan tappen. Een contrast verschil met de voorafgaande wedstrijden. De jongens waren gedreven en mentaliteit was bij eenieder aanwezig om deze wedstrijd naar zich toe te trekken. Leiding was dan ook zeer tevreden over het getoonde spel en inzet. Daar waar vorige week de ruimtes nog te groot werden gelaten, werd nu korter op de man gespeeld. Hierdoor werd het voor de tegenstander lastiger om een goede aanval op te zetten. SC Stiens speelde fris en vol zelfvertrouwen. Leovardia die beschikking heeft over zeer snelle en sterke spelers, wist het onze jongens op bepaalde momenten zeer lastig te maken. Onze gastspeler Jort van der Kooi, zelf uitkomend voor SC Stiens JO9-1, speelde een puike wedstrijd en had vandaag een zeer rappe en sterk spelende linksback tegen over hem staan. Met twee jaar leeftijd verschil was het voor hem dan ook een zware maar zeer leerzame wedstrijd. Jorn Jelle Bremer, Sander Zondervan en Pieter Miedema, allen eerste jaars E-pupillen, gingen vandaag tot op het tandvlees. Tijdens het wisselen, vertoonden ze met een lach hun terechte vermoeidheid. Maar aan de opmerking van de leiding; “zware wedstijd” en op de vraag “ben je nu ook moe?”, hadden ze even geen boodschap. Nee, hun doel was duidelijk, snel op adem komen, mouwen omhoog en het veld weer in. Terecht, want ook zij zagen in dat hun team uit deze wedstrijd welverdiende punten konden pakken.

Centrale man achter, Bouke Janse, Keeper Joran Keizer, Pieter Miedema hadden samen met Niels Kloosterman de regie over de achterhoede en voerden de taken gedisciplineerd uit. De centrale man op het middenveld; Rutger Liemburg kampte met een blessure en was afgelopen week behandeld door de fysiotherapeut. Op karakter en met aanmoediging van ‘zijn publiek’ wist hij de pijn uit het hoofd te houden. Lars van der Pol, onze spits werd schep verdedigd en had de vrije rol voorin. SC Stiens kwam door de eerste treffer van de wedstrijd op achterstand, maar door wilskracht en veerkracht werd de gelijkmaker gelukkig snel gevonden. Met een hoge bal net onder de lat wisten de gasten uit Leeuwarden de ruststand op 1-2 te zetten. Een ruststand waarmee te leven viel. Want dat bood met het vertoonde spel voldoende uitzicht op een goed eindresultaat. In de rust werden de jongens door Gepke Jaarsma voorzien van welverdiende brandstof ranja. Sander en Peter spraken in de rust lof uit naar de spelers voor hun getoonde spel. Na wat aanwijzingen handige tips werd begonnen aan de tweede helft. In een wedstrijd waarbij het kwartje beide kanten op kon vallen, trok uiteindelijk Leovardia aan het langste end. Een 2-3 uitslag werd door de spelers en leiding van SC Stiens JO11-1 gezien als een zuur verlies. Er had vandaag zeker meer in gezeten. Maar ja, de bal is rond. Gelukkig kwam al snel de realiteit van deze mooie en spannende wedstrijd bij de jongens boven drijven. Met opgeheven hoofden spraken ze naar elkaar uit, dat ze vandaag een goede wedstrijd ten tonele hadden gebracht. Een zelfbeeld waarop de leiding niets aan toe kon voegen. Met een trotse blik op hun gezichten werden de gebruikelijke penalty’s genomen. Maar vandaag was dit duidelijk bijzaak. De jongens waren namelijk in hun hoofd alweer bezig met de komende bekerwedstrijd van woensdag (19:00 uur) tegen SJO Bergum BCV.
Het publiek werd vandaag getrakteerd op een spannende en mooie pot voetbal. Voor hen geldt dan ook: “It wie ‘n bjusterbaarlike moaie striit, woansdei jûntiid mar wer efkes sjen op e fjilden fan SC Stiens!”

Langs deze weg willen we speciaal Renny de Groot bedanken voor haar prachtige foto’s. De complete shoot is te vinden op haar FB-pagina.

Leiders en ouders SC Stiens JO11-1