S.C. Stiens 1 wint eerste competitiewedstrijd van SC Veenwouden

Op voorhand teken je voor winst. Dat is gelukt, dus tevreden met de punten, maar toch zal niemand bij S.C. Stiens echt tevreden zijn. Er waren te veel momenten met slordigheden en de uitslag had veel hoger kunnen zijn.

Er was een mooie basisplaats voor de overgekomen A-junior Arjen Dotinga [aanvaller]. Een mooie beloning voor zijn goede voorbereiding. Samen met spits Almer Hietkamp en Peter Jansen Klomp vormde hij de voorhoede. Op het middenveld zagen we Gerrit Winkel, Niek Houkes en Wilco Bergsma. De achterhoede bestond uit keeper Willem Rauwerda, Stefan Oost, Doeke van der Ploeg, Jordy Weykamp en Pieter Elgersma. Dit basisteam liet vanaf de aftrap de winnende intenties zien. Al in de 4e minuut kopte Doeke van der Ploeg een corner van Gerrit Winkel bijna raak. Dankzij de inzet van Fysio058 kon Gerrit Winkel aan de wedstrijd beginnen. Kort na deze grote kans was het in de 7e alweer bijna raak. Een afstandsschot van Pieter Elgersma werd gesmoord, vervolgens een individuele actie van Arjen die meer verdiende en een schot van Almer wist SC Veenwouden ook ternauwernood te keren. Het was na deze opening wel duidelijk dat S.C. Stiens vandaag geen puntverlies hoefde te leiden.

SC Veenwouden was in de zomer al enkele belangrijke spelers kwijtgeraakt. Vrijdagavond kwamen daar nog eens 2 spelers bij! Onze oud trainer Riemer Kooistra kon namens de hele vereniging zijn verbazing nog steeds niet onder stoelen of banken steken, maar moest dus puzzelen en dat terwijl zijn selectie al niet heel breed is. De opening was aan de kant van S.C. Stiens dan wel aanvallend, maar dat lag waarschijnlijk ook aan SC Veenwouden. S.C. Stiens mocht het spel maken en werd niet opgejaagd. Vorig jaar zagen we vaker wel dat niet dat S.C. Stiens over het hele veld werd opgejaagd. Dat was nu niet zo en ook S.C. Stiens joeg niet op SC Veenwouden. Daarmee mag misschien wel worden gezegd dat dit geen duel was op het niveau van 2e klas.

Ondanks het veldoverwicht stond het na 15 minuten spel wel 0 -1 voor SC Veenwouden. Een knappe opening op hun linkerkant verraste Stefan. Zijn tegenstander brak door en gaf prima voor. Jordy Weykamp lette goed op voorkwam dat de spits de bal in kon glijden, maar dat gold niet voor de andere inkomende spelers. Die konden SC Veenwouden vrijstaand op voorsprong schieten.

Het spel van S.C. Stiens was in de bekerwedstrijden veel verzorgder. Mogelijk wilden de spelers dat niveau te graag weer laten zien, waardoor het allemaal was moeizaam ging. Er lag veel onbenutte ruimte op de zijkanten en de ruimte achter de verdediging werd wel gezien, maar door slordige passing niet bereikt. Het leek wel alsof S.C. Stiens meer tegen zichzelf voetbalde dan tegen SC Veenwouden. Pas na een half uur spelen viel de gelijkmaker. Na een corner was er de scrimmage en Peter scoorde uiteindelijk de verdiende 1 – 1. Kort na deze gelijkmaker had S.C. Stiens al afstand moeten nemen. Op rechts werd Almer goed de diepte ingespeeld. Zijn voorzet kwam bij Arjen. Zijn stiftbal was van mooie schoonheid en verdiende meer, maar het bleef 1 – 1 en daarmee gingen beide teams rusten.

Na de rust zagen we weer een aanvallend S.C. Stiens en een verdedigend SC Veenwouden. Nu was S.C. Stiens effectiever. De eindpasses kwamen beter aan en daarmee kwamen de goals ook. In de 52ste minuut stiftte Pieter prachtig over de verdediger heen. Hij gaf goed voor op de inkomende en scorende Almer. 10 minuten later was het al 3 – 1 door weer Almer. Niek zag op rechts Almer vrij staan en die kopte knap tegendraads de 3 – 1 achter de kansloze keeper. Daarmee was de wedstrijd gespeeld. S.C. Stiens was beter, maar bij een 2 – 1 voorsprong was er een grote slordigheid van Stefan. Hij verdedigde slecht, waardoor SC Veenwouden een prima kans kreeg. Gelukkig voor S.C. Stiens werd de paal geraakt.

Kort na de 3 – 1 maakte Almer zijn hattrick. Ditmaal komt hij van rechts en schiet diagonaal de lopende bal tegen de touwen. Ook daarna zijn er diverse kansen voor S.C. Stiens om de score voor SC Veenwouden dramatisch te laten uitvallen. Dat blijft de geplaagde ploeg van Riemer bespaart, maar dat mag S.C. Stiens zich aanrekenen. Mogelijk bewaren ze de scherpte voor later en zeker voor volgende week tegen Wykels Hallum. 4 – 1 is best een mooie uitslag en gelukkig kan en moet het allemaal beter. Maar helaas was het geen 4 – 1! Het werd nog 4 – 2 door zwak verdedigen van ditmaal Huub Klijnsma. 100% zeker dat dit Huub niet overkomt als het bijvoorbeeld 1 – 0 staat, maar ook bij een 4 – 1 voorsprong mag dit natuurlijk nooit gebeuren.

De 1e winst is binnen. Goed evalueren en voorbereiden op volgende week. Dan is er de uitwedstrijd tegen Wykels Hallum. Zij hebben zaterdag maar liefst 7 – 0 aan de kont gekregen van BCV. “Welkom in de 2e klas” zullen we maar zeggen, maar dat betekent dat ze volgende week tegen ons recht willen zetten. Het affiche Wykels Hallum – S.C. Stiens werkt voor hun al als een rode lap op een stier. Dat hebben we ook in de voorbeschouwing van hun kunnen lezen bij monde van hun aanvoerder Pieter Dijkstra. De voorbeschouwing op deze wedstrijd volgt deze week.