S.C. Stiens 1 sterker en wint van fc Grootegast 1,

Niemand langs het veld zal zeggen dat het een onverdiende zege voor S.C. Stiens was, maar iedereen langs het veld vond wel wat van verbale geweld onderling tussen de spelers van S.C. Stiens. De supporters van S.C. Stiens schaamden zich soms voor hun ploeg, terwijl supporters van Fc Grootegast er van verbazing om moesten lachen. De punten zijn binnen, maar trainer Rudi van der Burg baalde toch van de mentale weerbaarheid van zijn ploeg en daarover zal nog worden na gesproken.

Vanaf de aftrap probeerde S.C. Stiens druk te zetten. Soms werd geduldig de bal rondgespeeld op zoek naar de opening en afwisselend de langere bal. Al vrij snel werd wel duidelijk dat winst op Fc Grootegast mogelijk moest zijn, want de verdediging en keeper van Fc Grootegast zag er niet altijd even solide uit. S.C. Stiens speelde deze middag met Almer Hietkamp en Jorrit Bergsma in de spits. Tegen een meermans verdediging is het dan lastig doorkomen. Het middenveld met o.a. Gerrit Winkel, Peter Jansen Klomp en Wilco Bergsma schoof wel door, maar van echte druk op de wankele verdediging kwam het nou ook weer niet.

Hoewel het eerste kwartier voetballend nog best aardig was, werd het spel steeds slordiger. Na een kwartier spelen kwamen 2 spelers van Fc Grootegast met elkaar in botsing. Erik Venema werd hard op zijn hoofd geraakt en kon niet door. Na een lange blessurebehandeling werd het spel werd er niet beter op. S.C. Stiens kwam niet door de groene muur en begon op elkaar te mopperen. Ondertussen kwamen er langs de lijn zorgelijke berichten door over de toestand van Eric Venema. Een ambulance was onderweg. Alhoewel er altijd dreiging van de spitsen Beute en Buma uitgaat, konden ze geen vuist maken tegen de weer goed spelende defensie van S.C. Stiens.

Jorrit Bergsma kreeg in de eerste helft een niet te missen kans de openingstreffer te scoren. Hij werd prima in de diepte aangespeeld. Normaal aarzelt Jorrit niet zo lang met schieten. Nu deed hij dit wel en met het oplopen met de bal werd de hoek steeds kleiner, waardoor hij uiteindelijk miste. Verder gebeurde er eigenlijk niet zoveel in de eerste helft. S.C. Stiens was beter, maar kon door eigen slordigheden niet veel forceren. De lange bal kwam niet aan en dat wapen werd duidelijk gemist in deze eerste heft. De ambulance kwam en de eerste helft werd terecht vroegtijdig beëindigd door scheidsrechter Jager voor medische hulp voor de aangeslagen Erik Venema. Gelukkig constateerden ze dat een ziekenhuis bezoek niet nodig was.

De tweede helft duurde daardoor wat langer en gelukkig gebeurde er toen meer. Fc Grootegast kreeg meer grip op de wedstrijd. De scheidsrechter kende Groningse Friezen een penalty toe naar een overtreding van op spits Beute. Werd het dan zo’n middag? Verdediger Rademaker telefoneerde volgens Willem Rauwerda te opzichtig, waardoor hij de penalty redelijke gemakkelijk kon tegenhouden en daarmee kwam S.C. Stiens goed weg!

S.C. Stiens herpakte zich weer en drong Grootegast weer meer achteruit. Kansen kwamen er en ook en Grootegast moest meer en meer aan de noodrem trekken. Uiteindelijk werd dat diezelfde Rademakers fataal. Na een grove overtreding kreeg hij zijn tweede gele kaart. Rudi van der Burg wisselde direct aanvallend en dat pakte goed uit. Al eerder waren Huub Klijnsma en Jordy Weykamp in het veld gebracht voor Stefan Oost en Wilco Bergsma. Na de rode kaart werd Danny de Jong in het veld gebracht voor Ewoud en dat deed van túten. Danny maakte zijn debuut in het eerste en liet zien te beschikken over een puntgave linker poot. Hij debuteerde zoals we graag van jonge jongens zien: met bravoure, maar ook met overzicht. Hem gaan we vast en zeker vaker zien.

De lange bal die in eerste helft zo werd gemist, kwam nu van Jordy en dat zorgde voor meer en meer gevaar aan de kant van S.C. Stiens. Diezelfde Jordy knalde bijna de 0 1 in de kruising, maar keeper Bruins redde knap. Toch was de overwinning niet ver weg. Almer en Peter kregen diverse niet te missen kansen, maar faalden in de afronding. De spanning voor een goede afloop werd groter en de spelers van S.C. Stiens hielpen elkaar verbaal niet. Op dit niveau mag je best kritisch zijn, maar soms ging het domweg te ver. Gelukkig was weer een pegel van Jordy ditmaal wel te lastig voor de keeper. Jorrit stapte listig over het harde schot heen, waardoor keeper Bruins te laat was. Eindelijk was daar de terechte 0 -1. Kort daarna had Stiens de wedstrijd definitief naar zich toe kunnen trekken, maar in de afronding was S.C. Stiens vandaag veel te slordig of ging men voor eigen succes.

Fc Grootegast probeerde het moedig zeker nog wel, maar de koek was op. S.C. Stiens ontsnapte, maar won uiteindelijk verdiend. De aansluiting met de top is er nog steeds. Belangrijke dingen moeten anders. Rudi van der Brug en spelers weten het en gaan hiermee aan de slag. Volgende week is er de thuiswedstrijd tegen Griffioen. Op basis van de ranglijst een tegenstander waarvan gewonnen moet worden, maar laat dat nu net onze belangrijkste tegenstander zijn.

Dinsdag 28 november is er de bekerwedstrijd in Stiens tegen 1e klasser Zeerobben. Aanvang 20.00 uur.